Γιατί το να σε παίρνει ο ύπνος με ανοιχτή τηλεόραση σου κάνει *πραγματικά* κακό

Μήπως να την κλείσεις απόψε πριν κοιμηθείς;

Σίγουρα από τα πράγματα που σε ευχαριστούν περισσότερο όταν γυρνάς σπίτι μετά από μία δύσκολη μέρα, είναι το να ξαπλώνεις στον καναπέ χουχουλιάζοντας με την κουβέρτα σου ανάμεσα στα μαξιλάρια και να χαζεύεις στην τηλεόραση.

Όμως, κάθε φορά, με μαθηματική ακρίβεια, καταλήγεις να σε παίρνει ο ύπνος εκεί, αγκαλιά με το τηλεκοντρόλ και γεμάτη ψίχουλα από τα πατατάκια που έτρωγες νωρίτερα.

Ειδικοί έχουν αποδείξει πως με το να κοιμάσαι με ανοιχτή την τηλεόραση κάνεις κακό σε εσένα αλλά και στα όνειρα σου. Ο καθηγητής Guy Meadows εξηγεί πως δεν είναι τυχαίο που υπό κανονικές συνθήκες κοιμόμαστε στο σκοτάδι και πως το φως ουσιαστικά είναι ο προάγγελος για να ξυπνάμε κάθε πρωί, καθώς ενεργοποιεί την μελατονίνη μας, δηλαδή την ορμόνη που μας κάνει να νιώθουμε νύστα.

Εξηγεί ακόμα, πως το φως της τηλεόρασης «μπερδεύει» το μυαλό μας με αποτέλεσμα να μη μας αφήνει να κοιμηθούμε σωστά και βαθιά, άρα να μην ξεκουραστούμε. Αυτή η θεωρία, βασίζεται στην ίδια έρευνα που έχει αποδείξει γιατί δεν πρέπει να τσεκάρεις το κινητό σου κατά την διάρκεια της νύχτας.

Για να πεισθούν ακόμα και οι πιο δύσπιστοι, πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Οχάιο της Αμερικής ένα πείραμα σε hamster. Αρχικά, τα άφησαν όλα για 16 ώρες κοντά σε έντονο φως και στη συνέχεια, έβαλαν τα μισά από αυτά στο σκοτάδι και τα υπόλοιπα μισά κοντά σε μια ανοιχτή τηλεόραση. Τα αποτελέσματα του πειράματος έδειξαν όχι μόνο ότι τα hamster που κοιμήθηκαν δίπλα στην τηλεόραση σκόραραν χαμηλότερα στις διάφορες δοκιμασίες που τους έκαναν μετά σε σχέση με εκείνα που κοιμήθηκαν στο σκοτάδι, αλλά ότι και κάποια από αυτά δεν είχαν καθόλου όρεξη ή διάθεση να κάνουν το οτιδήποτε.

Σκέψου το διπλά λοιπόν την επόμενη φορά που ξαπλώσεις στον καναπέ σου «απλά για να χαλαρώσεις λίγο» γιατί ίσως τελικά να είναι και αυτός ο λόγος που την επόμενη μέρα δε σε ξυπνάει ούτε ένα λίτρο καφέ.

Απάντηση