Τουρίστρια τέθηκε υπό κράτηση για 16 ώρες μόλις προσγειώθηκε στη Μόσχα – Σε ελέγχους υποβάλλονται Τούρκοι φοιτητές που βρίσκονται στη Ρωσία
Λίγες ημέρες μετά την απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης να πραγματοποιήσει κατά μέτωπο επίθεση στην Τουρκία, έπειτα από την κατάρριψη του ρωσικού Σουκχόι, οι Τούρκοι πολίτες εξηγούν πώς βιώνουν τα αντίποινα του Ρώσου προέδρου, Βλάντιμιρ Πούτιν.
Σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian μία 32χρονη από την Τουρκία, η οποία ετοιμαζόταν με ενθουσιασμό να επισκεφθεί την Ρωσία και να θαυμάσει από κοντά τη μαγευτική Αγία Πετρούπολη, ήρθε αντιμέτωπη με μία δυσάρεστη έκπληξη.
Όπως αναφέρει στη βρετανική εφημερίδα η Βιλντάν Σετσκινέρ μόλις προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Μόσχας τέθηκε υπό κράτηση για 16 ώρες, δέχθηκε απειλές και απελάθηκε. «Το έγκλημά της; Είχε τουρκική υπηκοότητα», γράφει η εφημερίδα.
Η 32χρονη που είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια και ζει στη Ρουμανία είχε προγραμματίσει να δώσει ομιλία σε μικρή ομάδα φοιτητών κατά την παραμονή της στη Ρωσία, αλλά πριν προλάβει να βγει από το αεροδρόμιο, την σταμάτησαν στον έλεγχο διαβατηρίων και στη συνέχεια τη μετέφεραν στο χώρο κράτησης.
«Η αστυνομία της είπε ότι δε μπορούσε να μπει στη Ρωσία καθώς δεν είχε κάνει κράτηση σε ξενοδοχείο, αλλά της κατέστησαν σαφές ότι ο μόνος λόγος ήταν το τουρκικό διαβατήριό της», γράφει το δημοσίευμα.
«Όταν με πήγαν στη ζώνη διέλευσης του αεροδρομίου, υπήρχαν πολλοί Τούρκοι πολίτες που περίμεναν να απελαθούν. Κάποιοι από αυτοί περίμεναν 48 ώρες. Πολλοί από αυτούς ήταν εργαζόμενοι, που είχαν προσωπικά αντικείμενα στη Μόσχα και δεν ήξεραν πώς θα πήγαιναν να τα πάρουν. Άλλοι, είχαν Ρωσίδες συζύγους ή συντρόφους που σχεδίαζαν να επισκεφθούν», δήλωσε η Σετσκινέρ από το Βουκουρέστι.
Την ίδια ώρα, η νεαρή γυναίκα υποστήριξε ότι κάποιοι αστυνομικοί έβριζαν τους Τούρκους πολίτες στα ρωσικά.
«Κάποιος ένστολος, δεν ξέρω από ποια υπηρεσία, θύμωσε μαζί μου και προσποιήθηκε ότι με έφτυσε. Απλώς γέλασα γιατί δεν ήξερα πώς να αντιδράσω. Τότε άρχισε να με πλησιάζει επιθετικά, αλλά οι φίλοι του τον σταμάτησαν», συμπλήρωσε η Σετσκινέρ.
Από την άλλη, εκπρόσωπος της τουρκικής πρεσβείας στη Μόσχα, δήλωσε ότι δέχθηκε πολλές κλήσεις από Τούρκους πολίτες που διαμαρτύρονται για τους ελέγχους που υποβάλλονται και άλλου είδους γραφειοκρατικά εμπόδια.
Άλλωστε, η πρεσβεία της Τουρκίας στην ρωσική πρωτεύουσα δέχθηκε επίθεση με αυγά, βερνίκι και πέτρες την περασμένη εβδομάδα, οδηγώντας την Άγκυρα να προχωρήσει σε επίσημη διαμαρτυρία στη Ρωσία.
Η ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές που πυροδοτήθηκε μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τουρκικά F-16 έχει επεκταθεί και στην τουρκική μειονότητα που ζει στην Δημοκρατία του Ταταρστάν της ρωσικής ομοσπονδίας.
Όπως εξηγεί ο Guardian, στο Ταταρστάν τουρκικές επιχειρήσεις έχουν επενδύσει πάνω από
1,5 δισ. δολάρια και βρίσκονται πίσω από 25% των επενδύσεων στην περιοχή για το 2014.
Ωστόσο, η τουρκική κοινότητα αντιμετωπίζει τα πρώτα προβλήματα που προκύπτουν από το «ψυχροπολεμικό κλίμα» που επικρατεί ανάμεσα σε Μόσχα και Άγκυρα.
Βέβαια, όπως επισημαίνει η Ταλίγια Μινούλινα που εκπροσωπεί την τουρκική κοινότητα, υποστηρίζει πως τα μέτρα που έχει λάβει η Ρωσία δεν έχουν επηρεάσει μέχρι στιγμής τις τουρκικές επιχειρήσεις που έχουν έδρα στην περιοχή, προβλέποντας ωστόσο ότι θα υπάρχουν περιορισμοί στο μέλλον.
Εντούτοις, ο Ρώσος υπουργός Πολιτισμού, Βλάντιμιρ Μεντίνσκι, έστειλε επιστολή στις κυβερνήσεις του Ταταρστάν και άλλων περιοχών στη χώρα όπου ζουν τουρκικές μειονότητες, καλώντας τους να σταματήσουνε κάθε επαφή με την τουρκική οργάνωση πολιτισμού.
Παράλληλα, την περασμένη Τρίτη, το υπουργείο Παιδείας της Ρωσίας ανακοίνωσε πως θα καλέσει όλους τους Ρώσους φοιτητές που σπουδάζουν σε τουρκικά πανεπιστήμια ή σε προγράμματα ανταλλαγής σπουδαστών. Βέβαια, τόνισε πως δε θα ληφθούν επίσημες κυρώσεις κατά Τούρκων φοιτητών που βρίσκονται στη Ρωσία, αν και όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα υπάρχουν μαρτυρίες απειλών και παρενόχλησης ενάντια σε Τούρκους φοιτητές.
Ο Guardian αναφέρει πως στην ρωσική πόλη Σαράτοφ η αστυνομία διενέργησε έρευνα σε εστία φοιτητών και πραγματοποίησε έλεγχο στα δωμάτια περίπου 20 φοιτητών με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους.
Οι Τούρκοι φοιτητές ερωτήθηκαν αν χρησιμοποιούν ναρκωτικά, αν τα διαβατήριά τους έχουν ελεγχθεί και στη συνέχεια τους ζητήθηκε να υπογράψουν σε λευκά έγγραφα.
Την ίδια στιγμή, γκρουπ Τούρκων μαθητών που βρίσκονται στη Ρωσία κλήθηκαν μέσω του τόπου κοινωνικής δικτύωσης Facebook να μην βγαίνουν, εκτός αν υπάρχει έκτακτη ανάγκη, να μην πηγαίνουν σε νυχτερινά κέντρα και κινηματογράφο και να εμφανίζονται δημοσίως μόνο σε ομάδα.
Η φοιτητική κοινότητα, μάλιστα, συμβούλευσε τα μέλη της πώς να φερθούν στην περίπτωση η αστυνομία πραγματοποιήσει έλεγχο, τονίζοντας πως πρέπει να δείξουν σεβασμό και να είναι προσεκτικοί, αλλά και χαμογελαστοί, ακόμα και να προσφέρουν ένα φλιτζάνι τσάι στους αστυνομικούς.
Απάντηση