«Κόβουν» τις δωρεάν μετακινήσεις με τις αστικές συγκοινωνίες για τους ένστολους

Το θέμα έφερε στη Βουλή με ερώτησή του ο βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης

Τέλος στις δωρεάν μετακινήσεις των ενστόλων στα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Αττική φαίνεται ότι σχεδιάζει να βάλει η κυβέρνηση, εξαιτίας των υψηλών χρεών που διατηρεί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη προς τον ΟΑΣΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο οι ένστολοι των σωμάτων ασφαλείας να πάψουν να έχουν δικαίωμα σε δωρεάν μετακινήσεις από την 1η Ιανουαρίου.

Το θέμα έφερε στη Βουλή ο βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης, με ερώτησή του προς τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότητης, Παναγιώτη Κουρουμπλή, τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νικόλαο Τόσκα και τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστο Σπίρτζη.

Πρόκειται ουσιαστικά για τους υπουργούς που είναι συναρμόδιοι για τις δωρεάν μετακινήσεις των απασχολούμενων στα σώματα ασφαλείας

Σύμφωνα με τον κ. Κακλαμάνη, μέχρι σήμερα οι ένστολοι του Λεκανοπεδίου της Αττικής μετακινούνταν δωρεάν εντός του Λεκανοπεδίου, μετά από σύμβαση, που υπογράφονταν κάθε χρόνο μεταξύ του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Διοίκησης του ΟΑΣΑ.
Ωστόσο, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής, από 1ης Ιανουαρίου 2016 υπάρχει ο κίνδυνος να σταματήσει αυτό -σε μία εποχή μάλιστα που ο Έλληνας ένστολος έχει γίνει δέκτης μεγάλων μειώσεων στα εισοδήματά του-, καθώς, σύμφωνα με το νόμο 4337/2015, που ψηφίστηκε τον περασμένο μήνα, «η εκτέλεση του μεταφορικού έργου του ΟΑΣΑ αναστέλλεται αυτοδικαίως από την 01/01/2016 και για όσο χρονικό διάστημα το Υπουργείο δεν καταβάλλει το αντίτιμο ή τη διαφορά του κομίστρου από την πίστωση αυτή».

Ο Βουλευτής Α’ Αθηνών ερωτά τους αρμόδιους υπουργούς εάν προτίθενται να υπογράψουν άμεσα την εν λόγω σύμβαση, καθώς κι αν υπάρχουν οφειλές αντιτίμου εισιτηρίων ή διαφοράς κομίστρων από προηγούμενες συμβάσεις μεταξύ του Υπουργείου και του ΟΑΣΑ.

Το κείμενο της ερώτησης:

«Μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί τις τελευταίες ημέρες στις τάξεις των υπηρετούντων στα σώματα ασφαλείας στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, λόγω του κινδύνου παύσης των δωρεάν μετακινήσεων, που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη κατηγορία συμπολιτών μας.

Ο κίνδυνος αυτός έρχεται σε μία εποχή κατά την οποία ο Έλληνας ένστολος έχει γίνει δέκτης μεγάλων μειώσεων στα εισοδήματά του. Ιδιαίτερα δε, ο αστυνομικός που υπηρετεί στο Λεκανοπέδιο της Αττικής έχει να αντιμετωπίσει τα αυξημένα έξοδα της καθημερινότητας γι΄ αυτόν και την οικογένειά του. Είναι μάλιστα γνωστό πως πολύ συχνά οι αστυνομικοί αναγκάζονται να πληρώσουν από την τσέπη τους προκειμένου να καλύψουν ζωτικές ανάγκες για την άσκηση του λειτουργήματός τους.

Πιο συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα οι ένστολοι του Λεκανοπεδίου της Αττικής μετακινούντο δωρεάν εντός του Λεκανοπεδίου μετά από σύμβαση που υπογράφονταν κάθε χρόνο μεταξύ του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Διοίκησης του ΟΑΣΑ, με την οποία καθοριζόταν και ο τρόπος καταβολής του αντιτίμου που ισχύει για τα άτομα που δικαιούνται δωρεάν μετακινήσεων.

Ωστόσο, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής από 1ης Ιανουαρίου 2016 οι υπηρετούντες στο Λεκανοπέδιο της Αττικής κινδυνεύουν να σταματήσουν να μετακινούνται δωρεάν καθότι σύμφωνα με το νόμο 4337/2015, που ψηφίστηκε τον περασμένο μήνα, η εκτέλεση του μεταφορικού έργου του ΟΑΣΑ αναστέλλεται αυτοδικαίως από την 1η Ιανουαρίου του 2016 για όσο χρονικό διάστημα το αντισυμβαλλόμενο Υπουργείο δεν καταβάλλει το σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης, αντίτιμο ή τη διαφορά του κομίστρου από την πίστωση αυτή.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

-Προτίθεστε να υπογράψετε σύμβαση μεταξύ του ΟΑΣΑ και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ώστε οι ένστολοι των σωμάτων ασφαλείας να συνεχίσουν να μετακινούνται δωρεάν και το 2016;

-Υπάρχουν οφειλές αντιτίμου εισιτηρίων ή από διαφορά κομίστρων από προηγούμενες συμβάσεις μεταξύ του Υπουργείου και του ΟΑΣΑ;».

Απάντηση