Πανελλαδικό «λουκέτο» την Πέμπτη: Δεύτερη 24ωρη απεργία σε είκοσι ημέρες

Κατεβάζει ρολά ο δημόσιος τομέας – Ακινητοποιημένα τρένα του ΟΣΕ και προαστιακός – Με προσωπικό ασφαλείας τα νοσοκομεία – Μετ’ εμποδίων η κίνηση των ΜΜΜ – Δεν θα μπουν στις αίθουσες οι εκπαιδευτικοί – Σήμερα απεργούν δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία

Σε νέο απεργιακό κλοιό θα βρεθεί η χώρα την Πέμπτη, σε απόσταση αναπνοής από την προηγούμενη απεργιακή κινητοποίηση, λόγω της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που προκήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ αντιδρώντας στον προϋπολογισμό και την ισοπέδωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Από τις 6:00 το πρωί σήμερα ξεκίνησε η απεργία των εργαζόμενων στον τύπο και τα ΜΜΕ και θα ολοκληρωθεί στις 6:00 της 3ης Δεκεμβρίου. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) αποφάσισε η δημοσιογράφοι να απεργήσουν μια ημέρα νωρίτερα (για να προβληθούν οι συγκεντρώσεις της Πέμπτης) αντιδρώντας στη συντονισμένη εκ μέρους των δανειστών, των κυβερνήσεων και της εργοδοσίας, ισοπεδωτική επιχείρηση αποδόμησης κάθε εναπομείναντος εργασιακού και κοινωνικο-ασφαλιστικού δικαιώματος. Οι δημοσιογράφοι προγραμματίζουν συγκέντρωση το μεσημέρι έξω από το κτίριο της ΕΣΗΕΑ ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία.

Σήμερα απεργούν επίσης οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία οι οποίοι έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι έξω από το Υπουργείο Υγείας ενώ θα συμμετάσχουν και στην 24ωρη απεργία που κήρυξαν η ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ για την Πέμπτη.
Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ
Μετ’εμποδίων θα μετακινηθούν οι πολίτες της Αθήνας λόγω της συμμετοχής στην απεργία των εργαζόμενων στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι σε τρόλεϊ, λεωφορεία, μετρό, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και τραμ, θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας.

Ακινητοποιημένα όλο το 24ωρο θα παραμείνουν τα τρένα του ΟΣΕ και του προαστιακού με αποτέλεσμα να ακυρωθούν τα δρομολόγια ενώ δεν θα λειτουργήσει για όλη την ημέρα και το τμήμα του μετρό από τη Δ. Πλακεντίας μέχρι και το αεροδρόμιο.

Οι εργαζόμενοι στις μεταφορές (τις αστικές, υπεραστικές συγκοινωνίες, το σιδηρόδρομο και τους λιμένες) έχουν αποφασίσει τη σύσταση κοινού μετώπου δράσεων με απεργιακές κινητοποιήσεις στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου και συμβολική κατάληψη στο ΤΑΙΠΕΔ στις 15 Δεκεμβρίου, ημέρα κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών για τον ΟΛΠ.

Δεμένα στα λιμάνια θα παραμείνουν και τα πλοία λόγω της 24ωρης απεργίας που αποφάσισε η ΠΝΟ από τις 00.01 τα ξημερώματα της Πέμπτης έως τις 23.59 της ίδιας μέρας.

Την Πέμπτη θα απέχουν και οι δικηγόροι από τα καθήκοντά τους μετά από απόφαση του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας.
Απεργούν οι εκπαιδευτικοί – Κατεβαίνουν ρολά στους Δήμους
Στην απεργία θα συμμετέχουν και οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης με απόφαση της ΟΛΜΕ με αιχμή το ασφαλιστικό και αίτημα για μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση.

Στις 3 Δεκεμβρίου αναμένεται να υπολειτουργήσουν οι υπηρεσίες του δημοσίου τομέα ενώ δυναμική θα είναι η παρουσία της ΠΟΕ-ΟΤΑ που αντιτάσσεται στα σχέδια για ιδιωτικοποιήσεις των υπηρεσιών καθαριότητας και διεκδικεί κατοχύρωση του ασφαλιστικού συστήματος με διατήρηση των συνταξιοδοτικών παροχών και άρση της πλήρους απαγόρευσης προσλήψεων μόνιμου προσωπικού στους δήμους.
Οι συγκεντρώσεις
Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος. Το ΠΑΜΕ θα συγκεντρωθεί στις 10 το πρωί στην Ομόνοια ενώ ο Σύλλογος Αυτοαπασχολουμένων-Επαγγελματιών-Εμπόρων Δήμου Αθήνας καλεί τα μέλη του να κατεβάσουν τα ρολά των καταστημάτων τους και να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ και να διαμαρτυρηθούν για τη δραστική μείωση των συντάξεων στα όρια του επιδόματος φτώχειας.

«Μετά από 6 χρόνια ανελέητης επίθεσης στα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα», τονίζει στην ανακοίνωση της η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ, «η κυβέρνηση αθετώντας τις δεσμεύσεις της συνεχίζει την ίδια ανάλγητη και καταστροφική πολιτική, εφαρμόζοντας το τρίτο και επαχθέστερο μνημόνιο, προωθώντας μέτρα και πολιτικές που εντείνουν τη φτώχεια και την εξαθλίωση. Είμαστε αντιμέτωποι μ’ έναν υπό ψήφιση προϋπολογισμό νέας φοροεπιδρομής και δραματικών περικοπών, με την ολοκληρωτική καταστροφή του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης με νέα βάρβαρα και σκληρά μέτρα».

Με ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ αναφέρει πως «η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την εφαρμογή των μέτρων του 3ου μνημονίου και την ψήφιση των προαπαιτούμενων προχωράει στην εφαρμογή καταιγισμού μέτρων ενάντια στην εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Με το νομοσχέδιο για τα ασφαλιστικό που σχεδιάζει να ψηφίσει η Κυβέρνηση θα δοθεί το τελειωτικό χτύπημα στην Κοινωνική Ασφάλιση με την ενοποίηση όλων των Ταμείων, την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, την ολοκληρωτική ανατροπή του χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος που από δημόσιο, αναδιανεμητικό και αλληλέγγυο θα μετατραπεί σε ατομικό- κεφαλαιοποιητικό, χωρίς την εγγύηση του κράτους, με δραματικά μειωμένες παροχές και κατάργηση των επικουρικών συντάξεων».

Απάντηση