Δείτε το video του ξύλου:Αποζημίωση 150.000€ στους δύο αλλοδαπούς για «ksylo apo asfalites»

Η υπόθεση γνωστή από το 2007 – Στο Τμήμα Ομονοίας ο αστυνομικός βάζει δύο κρατούμενους να αλληλοχαστουκίζονται φωνάζοντας «Είμαι μ@λ@κ@ς» – Η Δικαιοσύνη έγραψε τώρα τον επίλογο

Περισσότερα από 150.000 ευρώ θα πρέπει να καταβάλει το Ελληνικό Δημόσιο σε δύο αλλοδαπούς που κακοποιήθηκαν από αστυνομικούς του Τμήματος Ομονοίας.

Η υπόθεση είχε προκαλέσει σάλο όταν είχε βγει στη δημοσιότητα βίντεο που έδειχνε τον αξιωματικό υπηρεσίας να ραπίζει και στη συνέχεια να δίνει εντολές στους αλλοδαπούς να χαστουκίζουν ο ένας τον άλλον γιατί, όπως υποστήριξε, ήθελε να τους τιμωρήσει και να τους συνετίσει, καθώς επιτέθηκαν και προσπάθησαν να αρπάξουν την τσάντα μιας ηλικιωμένης γυναίκας. Ο αρχιφύλακας προφυλακίστηκε και τελικά αποτάχθηκε από το Σώμα της ΕΛ.ΑΣ., ενώ η αγωγή που κατέθεσαν εναντίον του Ελληνικού Δημοσίου τα θύματα, ένας Καζάκος και ένας Αλβανός, υποχρεώνει το Ελληνικό Δημόσιο να καταβάλει στον καθένα από 70.000 ευρώ με τον νόμιμο τόκο 6% από την επόμενη μέρα που κατέθεσαν την αγωγή. Και αυτό γιατί, όπως λένε στο αιτιολογικό, τα όργανα της τάξης θα πρέπει «να σέβονται τους κατηγορούμενους, να τους μεταχειρίζονται με άψογο τρόπο αποφεύγοντας κάθε μορφή βίας και να διασφαλίζουν τα δικαιώματά τους ανεξαρτήτως αν το ζητούν ή όχι οι κατηγορούμενοι».

Ανέβασαν στο YouTube τα βασανιστήρια

Η ιστορία με πρωταγωνιστές τον αστυνομικό και τους δύο αλλοδαπούς τσαντάκηδες που οδήγησε στο ξήλωμα του θερμόαιμου αρχιφύλακα και χρέωσε το Δημόσιο με 150.000 ευρώ ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2006 και για έναν ολόκληρο χρόνο παρέμενε κρυφή. Μέχρι που το βίντεο με τα βασανιστήρια των δύο αλλοδαπών που είχε ανέβει στο YouTube με την κωδική greeklish ονομασία «asfalites ksylo se albanous» ανακαλύφθηκε τυχαία από έναν αστυφύλακα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που έκανε βραδινή διαδικτυακή περιπολία. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη δικογραφία, «στις 16.6.2007, ο αστυφύλακας του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, εκτελώντας υπηρεσία, έκανε περιήγηση στο Διαδίκτυο για τον εντοπισμό εγκληματικών στοιχείων. Στη σελίδα youtube.com εντόπισε βίντεο με την ονομασία “asfalites ksylo se albanous”. Στο εν λόγω βίντεο εμφανίζονται δύο άτομα να κάθονται σε έναν πάγκο σε κλειστό γραφείο. Κάποιο άτομο με πολιτική περιβολή τούς δίνει εντολή να χτυπήσουν ο ένας τον άλλον. Στο γραφείο βρίσκεται και ένα άλλο άτομο, πιθανότατα αστυνομικός, διότι φο­ράει μαύρη μπλούζα, ενώ κάποιος τρίτος τραβάει με βίντεο και δεν εμφανίζεται πουθενά».

Το σοκαριστικό βίντεο

Σύμφωνα με το πόρισμα της ΕΔΕ, ο συγκεκριμένος αρχιφύλακας Ν.Τ., που εκτελούσε χρέη αξιωματικού υπηρεσίας, ήταν ο φυσικός αυτουργός των παράνομων πράξεων σε βάρος των εναγόντων. Οπως αναφέρεται στην απόφαση της αγωγής, «ειδικότερα απεφάνθη ότι ο Ν.Τ., προκειμένου να τιμωρήσει τους ενάγοντες για την αξιόποινη πράξη που είχαν διαπράξει, τους υπέβαλε σε βασανιστήρια με μεθοδικότητα, επανάληψη και διάρκεια αναγκάζοντάς τους να χτυπούν ο ένας στον άλλο χαστούκια στο πρόσωπο κατ’ επανάληψη και για περίπου πέντε λεπτά. Επιπλέον, με σκοπό να τους τιμωρήσει, αφενός μεν βιαιοπράγησε αναίτια σε βάρος τους, άλλοτε χαστουκίζοντάς τους και άλλοτε χτυπώντας με μια ξύλινη ράβδο, επειδή έκρινε ότι δεν εφαρμόζουν με ακρίβεια και σύμφωνα με την επιθυμία του τις εντολές του. Μάλιστα τους ανάγκασε κατά τη διάρκεια του αλληλοχαστουκισμού τους να αυτογελοιοποιούνται με τις φράσεις “Είμαι μ…ς!” ο καθένας που βαράει θα λέει “είμαι μ…ς” Δυνατά. Θα λες “είμαι μ…ς”».

Ο συγκεκριμένος αρχιφύλακας, κατά την απολογία του στο δικαστήριο και αποδεχόμενος τις κατηγορίες , κατέθεσε τα εξής: «Ζητώ συγνώμη από τους δύο ανθρώπους που χτύπησα.

Μετάνιωσα από την πρώτη στιγμή. Ελεεινό λάθος. Εγινα ρεζίλι στους δικούς μου ανθρώπους, στους συναδέλφους μου. Ηταν μεγάλο λάθος μου αυτό που έκανα. Είναι Σάββατο βράδυ καλοκαίρι, κανείς δεν ξέρει πώς είναι η Ομόνοια. Εχουμε να κάνουμε με κάθε εγκληματία. Είναι τεράστια έκταση που δεν μπορεί να αστυνομευτεί. Είμαι νύχτα, συμπληρώνω το βιβλίο συμβάντων, ακούω φωνές από κάτω και ακούω μια κυρία να φωνάζει. Εφεραν τους δύο ανθρώπους και μου είπαν ότι πήγαν να ληστέψουν μια κυρία που ήταν έξω. Την είδα και ήταν φοβισμένη. Μου είπαν οι συνάδελφοί μου ότι πήγαν να της πάρουν την τσάντα. Οι κατηγορούμενοι φώναζαν, ούρλιαζαν, τους είπα να σταματήσουν, συνέχιζαν. Εκνευρίστηκα και τους είπα “βουλώστε το στόμα σας”. Συνέχισαν να φωνάζουν και να με βρίζουν. Στιγμιαία έχασα την ψυχραιμία μου, τους χαστούκισα για να σπάσει ο τσαμπουκάς. Να κατανοήσουν πού βρίσκονται…».

Η δικαστική απόφαση που δικαιώνει τα θύματα της αστυνομικής βίας

Ο συνήγορος των δύο αλλοδαπών Χρήστος Ντιβανίδης μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» τονίζει: «Ως συνήγορος πολιτικής αγωγής των θυμάτων της αστυνομικής βίας, αλλά και ως πολίτης αυτής της χώρας θεωρώ ότι η συγκεκριμένη δικαστική απόφαση αποτελεί την (έστω και σε πρώτο βαθμό) δικαίωση των εντολέων μου και σε επίπεδο διοικητικών δικαστηρίων. Συγχρόνως, αποτελεί κόλαφο για την παράνομη συμπεριφορά κρατικών (αστυνομικών) οργάνων που δεν τηρούν τις κείμενες διατάξεις κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια κάθε κρατούμενου οφείλει να αποτελεί αντικείμενο σεβασμού από όλους σε ένα κράτος δικαίου. Ευελπιστώ ότι η ως άνω απόφαση θα αποτελέσει οδηγό για μελλοντικές δικαστικές κρίσεις σε παρόμοιες υποθέσεις».

protothema.gr

Απάντηση