Μέτρα αγοράς που θα οριοθετούν µε συγκεκριµένους κανόνες τη διακίνηση της αγροτικής παραγωγής και ειδικότερα των τροφίµων, αναµένεται να περιληφθούν σε ένα από τα επόµενα νοµοσχέδια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, όπως αποκαλύπτει το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda, και το οποίο θα επιχειρήσει να αµβλύνει κατά κάποιο τρόπο τις δυσµενείς επιπτώσεις από τις ρυθµίσεις στο ασφαλιστικό αλλά και την φοροεπιδροµή των τελευταίων µηνών.
Κλείνει ο χρόνος εξόφλησης των παραγωγών από τη λιανική, ενώ μπαίνει τέλος στο παιχνίδι των αλυσίδων µε απλήρωτες επιταγές.
Χωρίς να είναι ακόµα γνωστά τα όρια των νοµοθετικών παρεµβάσεων στο συγκεκριµένο τοµέα, το οικονοµικό επιτελείο της κυβέρνησης θα επιδιώξει από τη µια να ενσωµατώσει τα λεγόµενα «εργαλεία του ΟΟΣΑ» για την απελευθέρωση των αγορών, κι από την άλλη να περιορίσει την ασυδοσία του ιδιωτικού εµπορίου που ανοίγει δραµατικά την ψαλίδα ανάµεσα στις τιµές που εισπράττει ο παραγωγός και πληρώνει ο καταναλωτής.
Χρόνος εξόφλησης παραγωγών
Εδώ, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αναληφθούν σε πρώτη φάση πρωτοβουλίες που σχετίζονται µε την προάσπιση των κοινοτικών κανόνων σχετικά µε το χρόνο εξόφλησης των παραγωγών από τις αλυσίδες λιανικής, δηλαδή από τα σούπερ µάρκετ.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι το νέο νοµοθετικό πλαίσιο θα ενεργοποιεί τις κοινοτικές διατάξεις που δεν θέλουν το χρόνο εξόφλησης των παραγωγών, τουλάχιστον για τα νωπά αγροτικά προϊόντα, να υπερβαίνει τον ένα µήνα. Αυτό σηµαίνει ότι σύντοµα θα πρέπει να µπει τέλος στο καθεστώς χρηµατοδότησης των µεγάλων αλυσίδων λιανικής από τους προµηθευτές (αγρότες και µεταποιητές) µε ό,τι αυτό µπορεί να σηµαίνει για τη βιωσιµότητα κάποιων αλυσίδων. Την ίδια στιγµή, το νοµοθετικό πλαίσιο θα επιδιώξει να βάλει σε σειρά τη διαδικασία κοπής παραστατικών από τους παραγωγούς προς τους µεταπράτες και λιανοπωλητές, έτσι ώστε, αφενός να καθίσταται δυνατός ο έλεγχος της πορείας που ακολουθούν τα αγροτικά προϊόντα και να αποφεύγονται οι λεγόµενες «ελληνοποιήσεις» και αφετέρου να δροµολογείται µε καλύτερο τρόπο η απόδοση του ΦΠΑ και του φόρου απ’ όλους τους κρίκους της αλυσίδας.
Σαθρή βάση
Το εγχείρηµα δεν είναι εύκολο. Οι πάντες γνωρίζουν ότι µια από τις κύριες αιτίες της φοροδιαφυγής και του µαύρου χρήµατος είναι η σαθρή βάση πάνω στην οποία έχει στηθεί η διακίνηση των αγροτικών προϊόντων. Την ίδια στιγµή, όλοι αναγνωρίζουν την τεράστια έκταση αυτής της παραοικονοµίας, τις «κοµπίνες» µε την επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες, το παιχνίδι µε τα πιστωτικά τιµολόγια των σούπερ µάρκετ και τη χαώδη απόσταση που έχει ανοίξει ανάµεσα στο χρόνο παράδοσης των προϊόντων στο ράφι και στο χρόνο εξόφλησης των παραγωγών. Ειδικά το τελευταίο είναι ένα από τα µεγαλύτερα προβλήµατα που αντιµετωπίζει σήµερα η αγορά και αφορά όλους τους συντελεστές της οικονοµίας, δηλαδή, αγρότες, µεταποιητές, µεσάζοντες, λιανεµπόρους και τράπεζες. Ο νόµος της σιωπής, που έχει κάνει το πρόβληµα να εξελιχθεί σε βόµβα µεγατόνων και την ίδια στιγµή έχει εντείνει τον συγκεντρωτισµό των αλυσίδων, υποχρεώνοντας τους πάντες να λειτουργούν κάτω από το ιδιότυπο αυτό καθεστώς, είναι µια υπόθεση µε πολλές παραµέτρους τις οποίες οι φέροντες την πολιτική ευθύνη οφείλουν να µετρήσουν καλά πριν λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις.
Σε κάθε περίπτωση, όλοι αντιλαµβάνονται πάντως, ότι αυτό το καθεστώς δεν µπορεί να συνεχιστεί και αυτού του είδους η «οµερτά» µόνο το υγιές εµπόριο και τις παραγωγικές επιχειρήσεις δεν βοηθάει.
Παραστατικά και διαφάνεια απ΄το χωράφι
Οι αισιόδοξοι υποστηρίζουν ότι το συνολικό πλέγµα φορολογικών και άλλων µέτρων που προωθεί η κυβέρνηση, υποχρεώνουν το σύνολο των συντελεστών της αγοράς να πάρουν τα µέτρα του και να προσαρµοστούν στα νέα δεδοµένα. Έτσι, οι αγρότες για παράδειγµα που θα θελήσουν να ενταχθούν µε διαφάνεια στο καθεστώς των λογιστικών βιβλίων, είναι αναγκασµένοι να επιδείξουν τη δέουσα προσοχή τόσο στην έκδοση τιµολογίων για την πώληση των προϊόντων τους, όσο και για την αναζήτηση παραστατικών για αγορές αγροτικών εφοδίων και δαπάνες προσωπικού των εκµεταλλεύσεων.
Απάντηση