Πώς θα αρχίσεις να παίρνεις πιο σωστές αποφάσεις στη ζωή σου

Όλα είναι θέμα τακτικής

“Ακολούθησε το ένστικτό σου”, “κάνε έρευνα”, “γράψε μία λίστα με τα υπέρ και τα κατά” είναι μόνο μερικές από τις συμβουλές που θα ακούσεις όταν πρόκειται να πάρεις μία απόφαση. Πώς μπορείς να είσαι σίγουρη ότι κάνεις τη σωστή επιλογή; Φαίνεται ότι η κίνηση ματ δεν είναι αποτέλεσμα κάποιας στρατηγικής, αλλά μία αλληλουχία πράξεων και σκέψεων. Κι ενώ κανείς δεν μπορεί να σου εγγυηθεί ότι η απόφαση που πήρες είναι και η σωστή, υπάρχουν κάποιες τακτικές που μπορεί να μειώσουν την πιθανότητα λάθους.

Πάρε αποφάσεις όταν έχεις θετική διάθεση. Αν προσπαθήσεις να πάρεις μία σημαντική απόφαση όταν είσαι αγχωμένη, εκνευρισμένη ή στενοχωρημένη το πιθανότερο είναι να το μετανιώσεις λίγο αργότερα ή να συνεχίσεις να αμφιταλαντεύεσαι για το τι πρέπει να κάνεις. Μην αποφασίσεις να αλλάξεις δουλειά επειδή μάλωσες με έναν συνάδελφο ούτε να χωρίσεις επειδή είχες έναν καβγά με τον σύντροφό σου. Σχεδίασε τη στρατηγική σου όταν αισθάνεσαι αισιόδοξη και γεμάτη ενέργεια. Πιθανότατα να σκεφτείς ιδέες που θα σε ενθουσιάσουν και θα επιφέρουν θετικά αποτελέσματα.

Κάνε ένα διάλειμμα. Σου έχει τύχει ποτέ να σκέφτεσαι τόσο πολύ μία απόφαση που να μην μπορείς να εστιάσεις σε τίποτα άλλο; Η συνεχής σκέψη πάνω σε ένα θέμα μπορεί να γίνει εμμονή, προκαλώντας σου επιπλέον άγχος και δυσκολεύοντάς σε από το να σκεφτείς καθαρά. Όπως ακριβώς πρέπει να ξεκουραστεί το σώμα σου μετά από μία δύσκολη προπόνηση, έτσι και το μυαλό σου δεν μπορεί να πάρει μια σημαντική απόφαση όταν είναι κουρασμένο. Δώσε στον εαυτό σου τον χώρο και τον χρόνο να αποστασιοποιηθεί από το πρόβλημα. Η λύση θα έρθει ξαφνικά, όταν δεν το περιμένεις.

Δώσε βάση στις όχι και τόσο τυχαίες σκέψεις. Σου έχει τύχει να περνάει από το μυαλό σου μία θετική σκέψη σε άσχετη χρονική στιγμή; Και αυτό να επαναλαμβάνεται; Μην αφήνεις αυτές τις σκέψεις να “χάνονται” αφού μπορεί να είναι σημάδια από το υποσυνείδητό σου. Μία σκέψη που σου δημιουργεί θετικά συναισθήματα μπορεί να σε οδηγήσει στη σωστή επιλογή. Αντιθέτως, αν νιώθεις περίεργα με κάποια σκέψη, ίσως πρέπει να ακολουθήσεις μία άλλη τακτική.

Οραματίσου πώς θα είναι μία απόφαση που έγινε πράξη και παρατήρησε πως θα νιώσεις. Όταν αισθάνεσαι ξεκούραστη και σε καλή διάθεση, κάθισε σε ένα ήσυχο μέρος και φαντάσου τον εαυτό σου να βιώνει μία αλλαγή που δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη. Για να δημιουργήσεις έντονα συναισθήματα, θα πρέπει οραματιστείς την ιδέα σου όσο καλύτερα μπορείς . Στη συνέχεια, παρατήρησε πώς αισθάνεσαι. Εάν νιώθεις συνεπαρμένη και ενθουσιασμένη κατά τη διάρκεια του οραματισμού σου θα έχεις μια σαφή ένδειξη ότι η συγκεκριμένη διαδρομή θα μπορούσε να σε οδηγήσει σε ένα θετικό αποτέλεσμα. Αν όμως αισθάνεσαι φόβο, απόγνωση ή θυμό, ίσως να είναι καλύτερα να απομακρυνθείς.

Μην είσαι ανυπόμονη. Προσπαθώντας να επιταχύνεις μια απόφαση ή μια αλλαγή στη ζωή σου, θα προσθέσεις μόνο στρες και άγχος. Αντί να βιαστείς να φτάσεις στον τελικό προορισμό, επικεντρώσου στο “τώρα”. Τι μπορείς να κάνεις τώρα για να εξασκήσεις τις νέες δεξιότητες που θα σε βοηθήσουν να φτάσεις στον τελικό προορισμό σου; Τι μπορείς να κάνεις τώρα για να απολαύσεις τη ζωή σου και να έχεις θετική διάθεση όταν θα πρέπει να πάρεις σημαντικές αποφάσεις; Ο χρόνος συνήθως σε βοηθά να καταλάβεις ποιον δρόμο πρέπει να ακολουθήσεις.

Απάντηση