Συστατικά
Για το σιρόπι
- 400 γρ. ζάχαρη
- 700 γρ νερό
- 1 κ.γ. κονιάκ
- χυμός από ένα λεμόνι
- 1 βανίλια
- 1 κλωνάρι δεντρολίβανο
- 1 ξύλο κανέλλας
Για το γλυκό
- 1 πρέζα αλάτι
- 150 γρ αμύγδαλα τριμμένα
- 70 γρ φρυγανιά τριμμένη
- 5 αβγα
- 300 γρ. ζαχαρη
- 200 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 φλ.του καφε κονιάκ (30 γρ.)
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.γ. κανέλλα
- μισό κ.γ.γαρύφαλλο
- 1 κ.γ. πικραμύγδαλο (άρωμα)
Μέθοδος Εκτέλεσης
Eυχαριστούμε πολύ το μέλος μας Μάνια Πολυχρονοπούλου για αυτή την πεντανόστιμη συνταγή!!!
- Προετοιμάζουμε το σιρόπι προσθέτωντας τα υλικά σε μια κατσαρόλα και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.
- Με το που διαλυθεί η ζάχαρη και πάρει μια βράση το σιρόπι, αφαιρούμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μεμβράνη και αφήνουμε να κρυώσει.
- Όταν κρυώσει αφαιρούμε το κλωναράκι του δεντρολίβανου
- Σε ένα μπολ προσθέτουμε και ανακατεύουμε καλά όλα τα στερεά υλικά, ψίχα αμυγδάλου, φρυγανιά, μπέικιν πάουντερ, κανέλλα και γαρύφαλλο.
- Στο μίξερ ανακατεύουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου με τη ζάχαρη, τους κρόκους και το κονιάκ μέχρι να αφρατέψει καλά το μείγμα και να ασπρίσει.
- Τα ασπράδια τα χτυπάμε στο μίξερ μόνα τους με 1 πρέζα αλάτι σε μια σφιχτή μαρέγκα.
- Ανακατεύουμε τα στέρεα υλικά με το μείγμα βουτύρου ζάχαρης με απαλές κινήσεις με τη βοήθεια μιας σπάτουλας.
- Προσθέτουμε σιγά σιγά σε 3 δόσεις τη μαρέγκα ανακατεύοντας κάθε φορά με απαλές κινήσεις για να μην χάσουμε τον όγκο του μείγματος.
- Βουτυρώνουμε ένα ταψί 25×35 εκ. και απλώνουμε το μείγμα. Ψήνουμε στον αέρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 35-40 λεπτά.
- Σιροπιάζουμε την καυτή αμυγδαλόπιτα με το κρύο σιρόπι.
- Αφήνουμε να κρυώσει. Βάζουμε στο ψυγείο και όταν παγώσει είναι ακόμα πιο νόστιμη.
- Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Απάντηση