Αμυγδαλόπιτα με πικραμύγδαλο

Συστατικά

Για το σιρόπι

  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 700 γρ νερό
  • 1 κ.γ. κονιάκ
  • χυμός από ένα λεμόνι
  • 1 βανίλια
  • 1 κλωνάρι δεντρολίβανο
  • 1 ξύλο κανέλλας

Για το γλυκό

  • 1 πρέζα αλάτι
  • 150 γρ αμύγδαλα τριμμένα
  • 70 γρ φρυγανιά τριμμένη
  • 5 αβγα
  • 300 γρ. ζαχαρη
  • 200 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 φλ.του καφε κονιάκ (30 γρ.)
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. κανέλλα
  • μισό κ.γ.γαρύφαλλο
  • 1 κ.γ. πικραμύγδαλο (άρωμα)

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

Eυχαριστούμε πολύ το μέλος μας Μάνια Πολυχρονοπούλου για αυτή την πεντανόστιμη συνταγή!!!

  • Προετοιμάζουμε το σιρόπι προσθέτωντας τα υλικά σε μια κατσαρόλα και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.
  • Με το που διαλυθεί η ζάχαρη και πάρει μια βράση το σιρόπι, αφαιρούμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μεμβράνη και αφήνουμε να κρυώσει.
  • Όταν κρυώσει αφαιρούμε το κλωναράκι του δεντρολίβανου
  • Σε ένα μπολ προσθέτουμε και ανακατεύουμε καλά όλα τα στερεά υλικά, ψίχα αμυγδάλου, φρυγανιά, μπέικιν πάουντερ, κανέλλα και γαρύφαλλο.
  • Στο μίξερ ανακατεύουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου με τη ζάχαρη, τους κρόκους και το κονιάκ μέχρι να αφρατέψει καλά το μείγμα και να ασπρίσει.
  • Τα ασπράδια τα χτυπάμε στο μίξερ μόνα τους με 1 πρέζα αλάτι σε μια σφιχτή μαρέγκα.
  • Ανακατεύουμε τα στέρεα υλικά με το μείγμα βουτύρου ζάχαρης με απαλές κινήσεις με τη βοήθεια μιας σπάτουλας.
  • Προσθέτουμε σιγά σιγά σε 3 δόσεις τη μαρέγκα ανακατεύοντας κάθε φορά με απαλές κινήσεις για να μην χάσουμε τον όγκο του μείγματος.
  • Βουτυρώνουμε ένα ταψί 25×35 εκ. και απλώνουμε το μείγμα. Ψήνουμε στον αέρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 35-40 λεπτά.
  • Σιροπιάζουμε την καυτή αμυγδαλόπιτα με το κρύο σιρόπι.
  • Αφήνουμε να κρυώσει. Βάζουμε στο ψυγείο και όταν παγώσει είναι ακόμα πιο νόστιμη.
  • Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Απάντηση