Πού και ποιους στοχεύει η κίνηση-ελιγμός Τσίπρα για «εθνικό διάλογο»

Δεν αναμένεται να διατυπώσει τώρα πρόταση για κυβερνητικές συνεργασίες – Κρατά «ανοιχτή πόρτα» για διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας ενόψει των δύσκολων κάβων του ασφαλιστικού και του αγροτικού – Πώς απαντούν ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων

Με ενδιαφέρον αναμένουν τα επιτελεία των κομμάτων, που θεωρητικά είναι πιο κοντά σε μία κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, τις πρωτοβουλίες που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για εθνικό διάλογο επί των μεγάλων θεμάτων που αντιμετωπίζει η χώρα. Ο κ. Τσίπρας διατύπωσε την πρόθεσή του την Κυριακή σε δύο συνεντεύξεις του (Αυγή και Έθνος) καθιστώντας σαφές ότι οι πρωτοβουλίες θα αναληφθούν εντός της  εβδομάδας. Ο «εθνικός διάλογος» που επιζητεί η κυβέρνηση είναι κορυφαίων και κρίσιμων θεμάτων, όπως το ασφαλιστικό, η Παιδεία και το Προσφυγικό.

Οι πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού δεν θα αφορούν στην παρούσα φάση τουλάχιστον πρόταση για κυβερνητική συνεργασία με κάποιο ή κάποια κόμματα. Ανοίγουν ωστόσο το δρόμο και προετοιμάζουν κινήσεις για την διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, είτε σχετικά σύντομα, – εάν ο σημερινός κυβερνητικός συνασπισμός κλυδωνιστεί καίρια κατά την ψήφιση του νέου πακέτου μέτρων (ασφαλιστικό, αγροτικό, εργασιακά) δηλαδή τον Δεκέμβριο – είτε αργότερα, με την πιθανή απαίτηση των δανειστών για τη λήψη και νέων επώδυνων δημοσιονομικών μέτρων (περί τον Μάρτιο).

Σε κάθε περίπτωση πάντως το Μέγαρο Μαξίμου δεν συζητά το σενάριο της οικουμενικής κυβέρνησης και εφόσον τελικά τεθεί θέμα κυβερνητικής συνεργασίας, αυτή θα αφορά σε συγκεκριμένες προσθήκες από το χώρο της κεντροαριστεράς και του κέντρου – ΠΑΣΟΚ και Ένωση Κεντρώων κατά προτεραιότητα.

Κατά τα φαινόμενα, η κίνηση-ελιγμός του πρωθυπουργού στοχεύει στην τρέχουσα συγκυρία στην αποφόρτιση της πίεσης που δέχεται το κυβερνητικό στρατόπεδο, αφού η συρρίκνωση της κυβερνητικής πλειοψηφίας στους 153 βουλευτές, μετά την ψήφιση την περασμένη εβδομάδα του δεύτερου πακέτου προαπαιτουμένων, έχει φουντώσει τον προβληματισμό και την ανησυχία για την τύχη της κυβέρνησης. Επιδιώκει να φέρει σε δύσκολη θέση τα άλλα κόμματα που ψήφισαν επίσης το μνημόνιο, εκθέτοντάς τα κι αυτά στην πίεση των δανειστών, που ανησυχούν μετά τον περιορισμό της κυβερνητικής πλειοψηφίας και θέλουν την ομαλή εφαρμογή της συμφωνίας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας αναμένεται μεταξύ των άλλων είτε να καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις, είτε να προτείνει σύσκεψη πολιτικών αρχηγών, υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Τα κόμματα αναμένουν την εκδήλωση των συγκεκριμένων πρωτοβουλιών, με σχετική επιφύλαξη και κυρίως έχοντας κατά νου ότι αυτές θα οδηγήσουν και εν τέλει θα αφορούν στην προοπτική μία κυβερνητικής συνεργασίας.

Το ΠΑΣΟΚ διαμήνυσε με τον τρόπο του, αφού άσκησε κριτική στην κυβερνητική πολιτική, ότι συζητά μόνο για προγραμματικές συμφωνίες και έχοντας τη θέση ότι χρειάζονται όλες οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις σε ένα νέο κυβερνητικό σχήμα, δηλαδή «φωτογράφισε» οικουμενική κυβέρνηση. Ωστόσο άνοιξε το ενδεχόμενο συνεργασία και δεν την απέρριψε κατηγορηματικά.

Η Ένωση Κεντρώων από την πλευρά της ξεκαθάρισε και πάλι ότι η μοναδική λύση είναι η συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι «θα αποδειχθεί ότι ο κ. Τσίπρας μόνος του δεν θα μπορέσει να κάνει τίποτε».

Πιο κάθετα απορριπτική ήταν η πρώτη αντίδραση από το Ποτάμι. Σε δήλωσή του ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε: «Τι λέει στην πραγματικότητα ο κ.Τσίπρας; Ψηφίστε το Ασφαλιστικό που είναι το δυσκολότερο όλων, γράψτε κάποια έκθεση ιδεών για την Παιδεία, συζητήστε για το Σύνταγμα που αφορά την επόμενη τετραετία και αφήστε με να κυβερνήσω. Δώστε μου χρόνο να εδραιώσω το καθεστώς μου. Ταΐστε με ψίχουλα την στέρνα με τα ψάρια όσο εγώ και η παρέα μου θα πετάω δυναμίτες στους κόλπους της κοινωνίας. Ποιο θύμα θα πέσει στην παγίδα; Το Ποτάμι πάντως όχι»

Απάντηση