Οι Αμερικανοί θα τρώνε στο εξής γενετικά μεταλλαγμένο σολομό [εικόνες]

Οι αντίπαλοί του τον αποκαλούν «Frankenfish» ή σολωμό-τέρας. Πρόκειται για τον γενετικά μεταλλαγμένο σολωμό AquAdvantage, που μόλις βγήκε από τα εργαστήρια της εταιρείας AquaBounty Technologies στη Μασαχουσέτη και θα μπει στα πιάτα.

Ο αμερικανικός οργανισμός FDA έδωσε το πράσινο φως για την κυκλοφορία του στο εμπόριο, πριν από μερικές ημέρες. Ο σολωμός AquAdvantage είναι στην πραγματικότητα ένας σολωμός του Ατλαντικού στον οποίο εμφυτεύτηκε γονίδιο από σολωμό chinook του Ειρηνικού Ωκεανού. Εχει την ιδιαιτερότητα ότι μεγαλώνει δύο φορές πιο γρήγορα από τον κανονικό σολωμό και μπορεί να φτάσει στο μεγάλο του μέγεθος σε 16 μήνες, αντί για 30 μήνες. Αυτό το μεγάλωμα-αστραπή επιτρέπει να πέσει στο εμπόριο πιο γρήγορα και η παραγωγή του να στοιχίζει φθηνότερα.

Η αμερικανική FDA εκτιμά ότι ο σολωμό AquAdvantage πληρεί τα κριτήρια της διατροφικής αλυσίδας και μπορεί να καταναλωθεί. Οι υγιονομικές αρχές των ΗΠΑ έκριναν, επίσης, ότι ο μεταλλαγμένος σολωμός είναι «εξίσου θρεπτικός με τους άλλους σολωμούς του Ατλαντικού και δεν υπάρχουν μεγάλες βιολογικές διαφορές ανάμεσα σε αυτό το ψάρι και τους άλλους καλλιεργημένους σολωμούς του Ατλαντικού». Επιβάλλεται, ωστόσο, αυτός ο σολωμός να καλλιεργείται μόνο σε συγκεκριμένα μέρη στον Παναμά και στον Καναδά, από μια και μόνο εταιρεία, ώστε να αποφευχθεί η διαφυγή του στα νερά του Ειρηνικού,
Η είδηση για την εμπορευματικοποίηση αυτού του ψαριού χαιρετίστηκε από κάποιους επιστήμονες. Η Alison Van Eenennaam, ειδική για τις πρακτικές μετάλλαξης στα ζώα στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και μέλος της FDA δήλωσε ότι αυτή η απόφαση είναι θετική και άργησε να ληφθεί, αφού η εταιρεία που τους εμπορεύεται προσπαθεί να πάρει άδεια εδώ και 20 χρόνια.
Αντίθετα, οι οργανώσεις καταναλωτών είναι εξοργισμένες αφού δεν είναι υποχρεωτικό να αναγράφεται στην ετικέτα ότι πρόκειται για μεταλλαγμένο σολωμό. Ο αμερικανικός νόμος δεν επιβάλλει στα προϊόντα να έχουν το διακριτικό «OGM», εκτός κι αν διαφέρουν πραγματικά από το φυσικό προϊόν.


«Οι καταναλωτές πρέπει να ξέρουν τι τροφή αγοράζουν και μας δηλώνουν ότι θέλουν να αναγράφεται η ετικέτα OGM πάνω σε αυτόν τον σολωμό», δήλωσε η Michael Hansen, επιστημονική συνεργάτης της Ενωσης Καταναλωτών των ΗΠΑ.
Από την πλευρά τους οι Οικολόγοι φοβούνται ότι αυτό το μεταλλαγμένο ζώο θα μολύνει τα άλλα ψάρια αν διαφύγει στη φύση. Η εταιρεία απάντησε αμέσως ότι ο σολωμός AquAdvantage είναι στείρος και δεν μπορεί να αναπαραχθεί στην άγρια φύση.
Ας σημειωθεί ότι για τους Αμερικανού αυτός ο μεταλλαγμένος σολωμός δεν σημαίνει τίποτα. Εχουν ήδη πάρα πολλά προϊόντα στο πιάτο τους που είναι γενετικώς τροποποιημένα προϊόντα. Καλαμπόκι, σόγια και άλλα σιτηρά καλλιεργούνται σχεδόν κατά 100% μεταλλαγμένα. Γι’αυτούς τα μεταλλαγμένα ζώα ήταν απλώς το επόμενο βήμα. Εξάλλου οι μελέτες και έρευνες προχωρούν γρήγορα για μεταλλαγμένα κοτόπουλα και χοιρινά.

Οι Ευρωπαίοι ανθίστανται στα μεταλλαγμένα τρόφιμα και δεν κινδυνεύουν να δουν σύντομα στο πιάτο τους μεταλλαγμένο σολωμό. Μόνο το καλαμπόκι MON810 του αμερικανικού κολοσού Monsanto επιτρέπεται να καλλιεργηθεί. Τα δύο τρίτα των χωρών της ΕΕ δεν επιτρέπουν την καλλιέργεια μεταλλαγμένων.

 

Απάντηση