Τι είπαν Κυριάκος-Άδωνις στο ιδιότυπο debate

Κυριάκος: «Δεν έχω λαϊκίσει ποτέ μου. Δεν κατηγορήθηκα ποτέ ότι έκανα ρουσφέτια» – Άδωνις: «Δεν πρέπει ποτέ να ψηφίζετε συμπαθητικό πολιτικό, αλλά πολιτικό που να τσαλακώνετε» – Πώς απάντησαν Μητσοτάκης και Γεωργιάδης στο ερώτημα «Δεξιά ή Κέντρο;» στην «Ανατροπή» του Mega

Τις διαφορετικές προσεγγίσεις τους για την κατεύθυνση που θεωρούν ότι πρέπει να  πάρει η Νέα Δημοκρατία, παρουσίασαν οι υποψήφιοι αρχηγοί της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης και Κυριάκος Μητσοτάκης που εμφανίστηκαν το βράδυ της Τρίτης στην εκπομπή «Ανατροπή» του Mega με τον Γιάννη Πρετεντέρη.

«Είμαι ο μόνος άνθρωπος που είχε μιλήσει ανοιχτά, προ εκλογών, για να ενωθούν οι δυνάμεις του κέντρου», υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης που απαντούσε σε ερωτήματα του Πέτρου Τατσόπουλου. «Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να απορροφήσει πολίτες και στελέχη του κέντρου» πρόσθεσε ο ίδιος.

«Δεν ντρέπομαι να δηλώσω δημοσίως δεξιός», ανέφερε από τον πλευρά του ο κ. Γεωργιάδης που απάντησε σε ερωτήσεις του Πέτρου Κωστόπουλου. «Ό,τι είναι ο Νικολά Σαρκοζί στη Γαλλία, είμαι εδώ στην Ελλάδα», συνέχισε δίνοντας το ιδεολογικό στίγμα της δικής του υποψηφιότητας.

Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε ιδιώτες δωρητές για τα χρέη της ΝΔ


Τα κύρια σημεία των απόψεων που εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι τα εξής:

Δεν χαρακτήρισα τον κ. Τζιτζικώστα ακροδεξιό. Η υποψηφιότητά του αποκτά ξεκάθαρο ιδεολογικό πρόσημο, με τον κ. Βορίδη και τον κ. Μπαλτάκο.

Δεν έχω ακούσει σχέδιο για τη Νέα Δημοκρατία από τον κ. Μεϊμαράκη.
Δεν υπάρχουν ακροδεξιά στελέχη στη Νέα Δημοκρατία.

Η πλειοψηφία να μην διαγράφει τη μειοψηφία.

Δεν είμαστε στα καλύτερά μας στη Νέα Δημοκρατία ως αντιπολίτευση αυτή την εποχή. Έχουμε εσωκομματικές εκλογές.

Το χρέος της ηγεσίας δεν είναι να συντάσσεται με την κοινή γνώμη. Η κοινή γνώμη διαπαιδαγωγείται κιόλας.

Χάσαμε τις εκλογές γιατί δεν επιμείναμε στις μεταρρυθμίσεις.

Από τον Ιούνιο και μετά επιστρέψαμε στις ρίζες μας. Είναι και ευθύνη Σαμαρά αυτό.

Μετά τη θητεία μου στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τετραπλασίασα τους σταυρούς μου στις εκλογές.

Υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας που αναζητούν έκφραση, άνθρωποι του μετριοπαθούς χώρου.

Δύσκολα μπορούν να αποπληρωθούν τα χρέη της Νέας Δημοκρατίας που είναι 193 εκατομμύρια ευρώ. Γι’ αυτό πρέπει να κοιτάξει να βρει χρήματα από ιδιώτες δωρητές, με διαφάνεια.

Έχουμε έναν κατά συρροή ψεύτη πρωθυπουργό.

Δεν έχω λαϊκίσει ποτέ μου.

Είμαι ο μόνος άνθρωπος που είχε μιλήσει ανοιχτά, προ εκλογών, για να ενωθούν οι δυνάμεις του κέντρου. Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να απορροφήσει πολίτες και στελέχη του κέντρου.

Υπό αυτές τις συνθήκες λέω κατηγορηματικά όχι για σύμπραξη με την κυβέρνηση και σίγουρα όχι με αυτόν τον πρωθυπουργό.

Συνεργεία της κυβέρνησης με τους τρομοκράτες; Δεν το βλέπω εγώ αυτό, ο κύριος Πανούσης τα λέει αυτά. Υπάρχει μείζον ζήτημα για τις καταγγελίες Πανούση. Το νομοσχέδιο του κυρίου Παρασκευόπουλου, τον Απρίλιο του΄15, ικανοποίησε σχεδόν όλα τα αιτήματα των τρομοκρατών.

Δεν θεωρώ ότι ο θεσμός του αντιπροέδρου έχει λειτουργήσει πραγματικά. Αν κάνω, θα έχουν αρμοδιότητες.

Είμαι βέβαιος ότι θα είμαι στον δεύτερο γύρο.
Μπήκα στην πολιτική από επιλογή, όχι από ανάγκη. Δεν κατηγορήθηκα ποτέ ότι έκανα ρουσφέτια.

Γεωργιάδης: Αν γίνω αρχηγός θα βρω δουλειά στα παιδιά των ανθρώπων

Τα κύρια σημεία των θέσεων που ανέπτυξε ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι τα ακόλουθα:

Έχω τρία χαρακτηριστικά που δεν έχουν οι άλλοι υποψήφιοι: Μπορώ να κάνω την ιδεολογική σύγκρουση με την αριστερά. Είμαι ένας από σας. Δεν είμαι πορφυρογέννητος. Δεν είμαι από τζάκι. Η Νέα Δημοκρατία είναι επικοινωνιακά είναι πίσω, αντιπολιτευτικά είναι ανύπαρκτη, κι εγώ έχω το χάρισμα να τα αλλάξω.

Ο πολιτικός κρίνεται από το αποτέλεσμα. Όταν πήγα στο υπουργείο Ναυτιλίας έλεγαν αμάν ήρθε ο Άδωνις, κι όταν έφυγα, έκλαιγαν…

Ο ηγέτης πρέπει να σου λύνει τα προβλήματα. Κι εγώ αν γίνω αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας θα βρω δουλειά στα παιδιά των ανθρώπων. Θα βρω λύσεις… Εγώ θα φτιάξω τη Νέα Δημοκρατία που ονειρευόμαστε.
Ο Αντώνης Σαμαράς παρέδωσε τη χώρα σε πολλή καλύτερη κατάσταση από ό,τι την παρέλαβε. Ο Τσίπρας την παρέλαβε καλύτερη και μέσα σε δέκα μήνες την έκανε σαν τα μούτρα του…

Η Νέα Δημοκρατία ήταν και είναι κεντροδεξιά. Δεν ντρέπομαι να δηλώσω δημοσίως δεξιός. Ό,τι είναι ο Νικολά Σαρκοζί στη Γαλλία, είμαι εδώ στην Ελλάδα.

Ο κ. Μεϊμαράκης είναι κεντρώος. Ο κ. Τζιτζικώστας λέει ότι είναι κεντροδεξιός. Εσείς τις πολιτικές θέσεις του κ. Τζιτζικώστα τις ξέρετε; Εγώ όχι…

Η ασφάλεια είναι προϋπόθεση της Δημοκρατίας. Φταίει ο Τσίπρας που άνοιξε τα σύνορα.

Δεν με καλύπτει καθόλου η αντιπολίτευση που κάνει η Νέα Δημοκρατία.

Στη Νέα Δημοκρατία χάσαμε από τον λαϊκισμό.

Η Νέα Δημοκρατία υποχώρησε στην ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς.

Εγώ είμαι κανονικός δεξιός. Δεν φοβάμαι.

Θα είμαι στο δεύτερο γύρο. Δεν υπάρχει εάν. Πρέπει να είμαι στον δεύτερο γύρο.

Είναι δυνατόν να μην αντιδράει η Νέα Δημοκρατία ως αντιπολίτευση με όλα όσα συμβαίνουν;

Ο κ. Μεϊμαράκης ζητούσε συγκυβέρνηση με τον Τσίπρα. Πώς να κάνεις αντιπολίτευση. Δεν πρέπει ποτέ να ψηφίζετε συμπαθητικό πολιτικό, αλλά πολιτικό που να τσαλακώνετε.
Για το διαφημιστικό σποτ του Απόστολου Τζιτζικώστα: Πρέπει να το αποσύρει. Δεν τιμάει την παράταξη. Αν το αποσύρει θα είναι κερδισμένος.

Απάντηση