Οι νέες αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων – Τι συμφωνήθηκε

Σε συμφωνία κατέληξαν κυβέρνηση και θεσμοί για τις αλλαγές στις 100 δόσεις. Σύμφωνα με το Εθνος, με τις αλλαγές που επέρχονται στη ρύθμιση των 100 δόσεων περιορίζεται από τις 30 ημέρες σταδιακά στις 10 ημέρες η προθεσμία που έχουν οι φορολογούμενοι για να πληρώσουν ή να τακτοποιήσουν τις νέες οφειλές τους ώστε να μην αποβληθούν από τη ρύθμιση.

Ειδικότερα, για να χάσει σήμερα ένας φορολογούμενος τη ρύθμιση των 100 δόσεων θα πρέπει να μην εξοφλήσει ή ρυθμίσει με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων μια νέα φορολογική οφειλή εντός 30 ημερών από τη λήψη σχετικής ειδοποίησης από το υπουργείο Οικονομικών. Με το νέο καθεστώς η προθεσμία αυτή από τον Ιούνιο του 2016 θα μειωθεί στις 20 ημέρες και από την Πρωτοχρονιά του 2017 θα μειωθεί στις 10 ημέρες.

Αυτό σημαίνει ότι για να μη χάσει τη ρύθμιση των 100 δόσεων ένας φορολογούμενος θα πρέπει εντός του παραπάνω χρονοδιαγράμματος να προχωρά σε πληρωμή της νέας οφειλής ή στην εξόφλησή της ή στη ρύθμισή της με την πάγια ρύθμιση.

Παράλληλα θα δίνεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής υπαγωγής στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων πριν η οφειλή γίνει ληξιπρόθεσμη. Όποιος δηλαδή δεν θα έχει τη δυνατότητα να πληρώσει εμπρόθεσμα μια τρέχουσα φορολογική του υποχρέωση, θα μπορεί να μπαίνει στη ρύθμιση των 12 δόσεων προκαταβολικά με την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης.

Επισημαίνεται ότι σήμερα η ρύθμιση των 12 δόσεων γίνεται ηλεκτρονικά μόνο εφόσον τουλάχιστον μία δόση τρέχουσας οφειλής καταστεί ληξιπρόθεσμη. Αντίθετα, βεβαιωμένες οφειλές, οι οποίες δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μπορούν να ρυθμιστούν σε 12 δόσεις μόνο στην Εφορία του υπόχρεου.

Επίσης τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί υπουργική απόφαση με την οποία θα μειώνεται ο αριθμός των δόσεων που έχουν επιλέξει φορολογούμενοι για τη ρύθμιση των 100 δόσεων εφόσον το εισόδημά τους και η ακίνητη και κινητή περιουσία τους ξεπερνά κάποιο όριο.

Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Οικονομικών θα δημιουργήσει έναν αλγόριθμο με βασικά συστατικά το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος του οφειλέτη, το ύψος της αξίας της ακίνητης περιουσίας του και το ύψος των καταθέσεών του.

Με βάση τον συγκεκριμένο αλγόριθμο θα γίνει ο διαχωρισμός των οφειλετών που μπορούν να αποπληρώσουν την οφειλή τους σε λιγότερες από 100 δόσεις ή και εφάπαξ και εκείνων που δεν μπορούν και συνεπώς θα πρέπει να παραμείνουν στην προηγούμενη ρύθμιση των 100 δόσεων. Οσοι καταταχθούν στην πρώτη κατηγορία θα δουν τον αριθμό των δόσεών τους να μειώνεται δραστικά και αντίστοιχα να αυξάνεται το ποσό της μηνιαίας δόσης που θα πρέπει να καταβάλουν.

Συμφωνία για ισοδύναμα & γενόσημα

Στο θέμα της κατάργησης του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, κυβέρνηση και δανειστές καταλήγουν σε συμφωνία για τα ισοδύναμα μέτρα, τα οποία θα προέλθουν από την επιβολή τέλους 5 λεπτών ανά στήλη στα τυχερά παιχνίδια.

Τέλος οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει κλείσει η κλιμακωτή μείωση των τιμών στα γενόσημα φάρμακα, καθώς και οι παραμετρικές αλλαγές στο ΤΧΣ και στη διακυβέρνηση των τραπεζών.

Απάντηση