Προσοχή στα κιλά του συζύγου

Πολλές έρευνες έχουν συνδέσει τον γάμο με την αύξηση του σωματικού βάρους των δύο ανθρώπων που παντρεύονται. Τώρα νέα μελέτη βρίσκει ότι όταν ο ένας σύζυγος πάρει κιλά ο κίνδυνος του άλλου να γίνει παχύσαρκος διπλασιάζεται.

Η Δρ. Laura Cobb που ήταν επικεφαλής της μελέτης στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins της Βαλτιμόρης, μαζί με τους συνεργάτες της, παρακολούθησαν 4000 ζευγάρια για 25 χρόνια ξεκινώντας μεταξύ του 1987 και του 1989. Στην αρχής της μελέτης το 23% των γυναικών και το 25% των ανδρών ήταν παχύσαρκοι.

Στη διάρκεια που παρακολουθούσαν τα ζευγάρια οι επιστήμονες είδαν ότι οι άνδρες των οποίων οι σύζυγοι έγιναν παχύσαρκες είχαν 78% μεγαλύτερο κίνδυνο να παχύνουν κι εκείνοι. Όσον αφορά στις γυναίκες τα ποσοστά ήταν ακόμα μεγαλύτερα καθώς το να έχει μία γυναίκα έναν παχύσαρκο σύζυγο αύξανε κατά 89% τον κίνδυνο να γίνει κι εκείνη παχύσαρκη. Άλλωστε, εξηγούν οι ειδικοί, είναι πολύ συνηθισμένο οι δύο σύζυγοι να υιοθετούν κοινές ή παρόμοιες διατροφικές συνήθειες καθώς περνάνε τα χρόνια με αποτέλεσμα όταν ο ένας παχαίνει να τείνει να παχύνει και ο άλλος και όταν ο ένας υιοθετεί πιο υγιεινές συνήθειες να τείνει να διατηρείται αδύνατος και πιο υγιής και ο άλλος.

Απάντηση