Φλούδα πορτοκαλιού: Υψηλή θρεπτική αξία

Είναι γνωστό ότι το σώμα μας αντιδρά όταν υπάρχει κάτι λάθος η αντίδρασή του είναι ο τρόπος του να μας επισημάνει ότι “κάτι λάθος είναι εδώ σταμάτησε και δες το” δεν χρειάζεται να ζούμε με δυσφορία. Το σώμα μας είναι εξοπλισμένο με ότι χρειάζεται για να λειτουργήσει και η φύση μας έχει προμηθεύσει τα απαραίτητα υλικά π,χ ας δούμε τις φλούδες των εσπεριδοειδών.
Οι φλούδες των πορτοκαλιών που όλες τις φορές τις πετάμε περιέχουν μιά αξιοσημείωτη ουσία η οποία ονομάζεται d-limonene.

Η d-limonene έχει γίνει γνωστό ότι έχει πολλά οφέλη για την υγεία
α) είναι μιά αξιοσημείωτη αντικαρκινική ουσία και
β) είναι μιά εναλλακτική και φυσική θεραπεία για την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση τη γνωστή μας καούρα

Το εκχύλισμα της φλούδας του πορτοκαλιού έχει μιά καταπληκτική ικανότητα να εξουδετερώνει το γαστρικό οξύ και να προστατεύει τον οισοφάγο.
Τις φλούδες του πορτοκαλιού μπορούμε να τις χρησιμοποιούμε αποξηραμένες ή φρέσκες σε ροφήματα και τσάγια, στα φαγητά μας, στις σαλάτες μας και βέβαια στα κέικ.

Εάν θέλουμε να τις αποξηράνουμε τις απλώνουμε σε μία λαδόκολλα σε ένα ξηρό και στεγνό μέρος για δύο με τρεις μέρες προσέχοντας να μην έχουν καθόλου υγρασία όταν θα τις αποθηκεύουμε σε σκουρόχρωμα γυάλινα δοχεία.

Όταν αποξηραίνουμε φλούδες λεμονιών ή πορτοκαλιών πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι είναι εντελώς ξηρές -εύθραυστες- διότι
αν υπάρχει υγρασία θα δημιουργηθεί μούχλα, τα δε δοχεία που τις αποθηκεύσαμε να είναι αεροστεγώς κλεισμένα και σε σκοτεινό μέρος αποθηκευμένα διότι το φως δημιουργεί αποχρωματισμό.
TIP – όταν αποξηραίνουμε φλούδες πορτοκαλιού προσέχουμε να μην συμπεριλαμβάνουμε το άσπρο μέρος διότι είναι πολύ πικρό.

ΠΗΓΗ: boro.gr

Απάντηση