Δυσκοιλιότητα: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Δυσκοιλιότητα: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Ακόμα και αν πηγαίνετε στην τουαλέτα με το πιο σταθερό πρόγραμμα, κάποιες μέρες τα πράγματα θα κυλούν πιο… αργά. Δείτε μερικούς τρόπους να καταπολεμήσετε – αλλά και να αποφύγετε – αυτό το πολύ κοινό πρόβλημα.
Όταν μιλάμε για δυσκοιλιότητα, εννοούμε διάφορα πράγματα. Το πρώτο είναι ότι δεν ενεργούμαστε τακτικά. Βέβαια, η “φυσιολογική” συχνότητα είναι διαφορετική για κάθε άτομο, και μπορεί να κυμαίνεται από τρεις φορές την ημέρα, μέχρι και μια φορά κάθε τρεις ημέρες. Επιπλέον, δυσκοιλιότητα μπορεί να αντιμετωπίζουμε όταν τα κόπρανα είναι σκληρά και είναι δύσκολο να τα αποβάλουμε.
Κάποιες φορές, η δυσκοιλιότητα προκαλείται από “τεχνικούς” λόγους. Για παράδειγμα, οι μύες μέσα στα έντερα μπορεί να δυσκολεύονται να μετακινήσουν τα περιττώματα με φυσιολογικούς ρυθμούς. Όσο περισσότερο τα περιττώματα μένουν μέσα στον οργανισμό μας, τόσο περισσότερο νερό απορροφά το παχύ έντερο, με αποτέλεσμα τα κόπρανα να σκληραίνουν.
Επίσης, θα μπορούσε να υπάρχει πρόβλημα με τους μύες του σφιγκτήρα. Άλλες αιτίες για την δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι κάποιες ασθένειες που επηρεάζουν τα νεύρα, όπως η νόσος Πάρκινσον ή η σκλήρυνση κατά πλάκας, οι αιμορροΐδες, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και καρκινικοί όγκοι. Στην περίπτωση, όμως, περιστασιακής δυσκοιλιότητας, ο υπαίτιος είναι συνήθως κάτι πολύ πιο απλό.
Στρες
Οι νευροδιαβιβαστές που ελευθερώνει ο εγκέφαλος όταν είμαστε αγχωμένοι επικοινωνούν με τους υποδοχείς που βρίσκονται στα τοιχώματα του παχέος εντέρου. Το συνεχές άγχος μπορεί να κάνει τους μύες του παχέος εντέρου να λειτουργούν πιο αργά.
Ταξίδια
Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν πρόβλημα δυσκοιλιότητας όταν ταξιδεύουν. Η αλλαγή ζώνης ώρας μπορεί να προκαλέσει κάποια διαταραχή, ή – πιο απλά – μπορεί να μην νιώθετε άνετα να πάτε στην τουαλέτα σε ένα ξένο περιβάλλον.
Φάρμακα
Αν υποπτεύεστε πως κάποιο φάρμακο ευθύνεται για την δυσκοιλιότητά σας, μιλήστε με τον γιατρό σας για το τι μπορείτε να κάνετε, όπως αλλαγές στην διατροφή, ή αν υπάρχει κάποιο εναλλακτικό φάρμακο που θα είναι πιο συμβατό με τον οργανισμό σας.
Ορμονικές διαταραχές
Οποιαδήποτε διαταραχή στα επίπεδα ορμονών – λόγω περιόδου, εγκυμοσύνης ή προεμμηνόπαυσης – μπορούν να έχουν κακές επιπτώσεις στο πόσο συχνά, ή εύκολα, θα ενεργείστε. Πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν δυσκοιλιότητα πριν την περίοδο. Άλλες ασθένειες που επηρεάζουν τις ορμόνες, όπως ο διαβήτης, μπορούν επίσης να προκαλέσουν προβλήματα.
Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη δυσκοιλιότητα;
Τις περισσότερες φορές, μπορούμε να ελέγξουμε την δυσκοιλιότητα με ορισμένες αλλαγές στη διατροφή μας, αλλά και στην καθημερινή μας ζωή. Αν, λοιπόν, αντιμετωπίζετε το πρόβλημα αρκετό καιρό, ορίστε μερικές συμβουλές.
Περισσότερες φυτικές ίνες
Οι φυτικές ίνες δεν μπορούν να διασπαστούν πλήρως από το πεπτικό μας σύστημα, για αυτό και περνούν σχετικά γρήγορα από μέσα του, βοηθώντας και τα υπόλοιπα φαγητά να αποβληθούν γρηγορότερα. Οι καλύτερες πηγές για φυτικές ίνες είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης και οι ξηροί καρποί. Οι ενήλικες γυναίκες χρειάζονται τουλάχιστον 25 γραμμάρια φυτικές ίνες καθημερινά.
Πολύ νερό
Χρειάζεστε πολλά υγρά για να αποβάλετε τα περιττώματα από τον οργανισμό σας. Επίσης, το νερό βοηθάει στο να μην σκληραίνουν τα κόπρανα.
Μην χρησιμοποιείτε καθαρτικά
Η τακτική χρήση καθαρτικών μπορεί να μας κάνει να αγνοήσουμε την αληθινή πηγή του προβλήματος, και να μην το λύσουμε ποτέ. Επιπλέον, η συνεχής χρήση μπορεί να καταστρέψει την ισορροπία των καλών βακτηρίων που έχουμε στο έντερό μας.
Γυμναστική
Οι μύες των εντέρων μας δεν είναι αποκομμένοι από τους υπόλοιπους μύες του σώματος. Όσο περισσότερο κινούμαστε καθημερινά, τόσο περισσότερο και αυτοί οι μύες συσπώνται, μετακινώντας τα περιττώματα.
Μην καθυστερείτε
Το να “κρατιέστε” μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα, όπως το να καθυστερήσει μόνιμα την λειτουργία του παχέος εντέρου, οδηγώντας σε έναν φαύλο κύκλο δυσκοιλιότητας.
Δοκιμάστε προβιοτικά
Αυτά τα “καλά” βακτήρια βοηθούν στην καλή υγεία του εντέρου, άρα και στη διαδικασία της πέψης. Μια μελέτη του 2014 πρότεινε πως η κατανάλωση προβιοτικών μπορεί να βοηθήσει με το πόσο συχνά επισκεπτόμαστε την τουαλέτα.
Τι άλλο πρέπει να γνωρίζω;
Το φυσιολογικό είναι αν τα κόπρανα αποβάλλονται εύκολα και είναι μαλακά αλλά στερεά. Αν είναι πολύ μικρά και σκληρά, ίσως δεν καταναλώνετε αρκετές φυτικές ίνες. Και αν είναι πολύ υγρά, ίσως είναι σημάδι κάποιας φλεγμονής.

Απάντηση