Πόσο ευτυχισμένα κάνει τα παιδιά μας αυτή η μικρή φράση…

Η αναγνώριση της προσπάθειας, η έκφραση του θαυμασμού, η περηφάνια που εκδηλώνουμε στα παιδιά μας είναιυπερπολύτιμη για εκείνα. Η φράση «Είμαι περήφανη/ος για σένα» αρκεί για να τους χαρίσει όλο τον κόσμο και να τα κάνει να προχωρήσουν παρακάτω με μεγαλύτερη σιγουριά.

Είναι υπέροχο να μπορεί κάποιος να μας επιβραβεύει για αυτά που κάνουμε. Ακόμα και εμείς που είμαστε μεγάλοι και δεν έχουμε την ίδια ανάγκη για καθοδήγηση και αναγνώριση όπως τα μικρά παιδιά, χρειαζόμαστε κάποιες στιγμές να νιώσουμε ότι κάποιος είναι περήφανος για εμάς. Πόσο μάλλον τα παιδιά μας που αγωνίζονται καθημερινά να μάθουν, να ξεχωρίσουν, να διακριθούν, να αισθανθούν ότι κάτι κάνουν καλά. Και όλα αυτά επιβεβαιώνονται μέσα από την εκδήλωση της περηφάνιας που τα κάνει να θέλουν να συνεχίσουν και τους δίνει τεράστια χαρά.

Χρειάζεται όμως και προσοχή. Δεν πρέπει να λέμε κάθε λίγο και λιγάκι στα παιδιά μας ότι είμαστε περήφανοι, μόνο και μόνο γιατί κατάφεραν να ανοίξουν μόνη τους ένα καλά κλεισμένο μπουκάλι αναψυκτικού ή επειδή κέρδισαν σε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι. Είναι σημαντικό να κρατάμε μερικές φράσεις και εκφράσεις για τις στιγμές που πρέπει, χωρίς να τους στερούμε τη βαρύτητα και την αξία που έχουν. Αν επιμένουμε να τη λέμε κάθε μέρα και για κάθε μικρό επίτευγμα, τότε όταν φτάσουν τα μεγαλύτερα και τα πιο σημαντικά, δε θα έχει την ίδια ισχύ. Πρέπει να δώσουμε στην έκφραση της περηφάνιας μας το μεγαλείο της στιγμής που της αναλογεί, για να ξέρει και το παιδί να ξεχωρίζει το μικρό από το μεγάλο, το λιγότερο σημαντικό από το περισσότερο σημαντικό.

Ας λέμε, λοιπόν, στα παιδιά μας πόσο περήφανα είμαστε για αυτά, όταν το νιώσουμε και ας απολαύσουμε τη χαρά στα μάτια τους.

Απάντηση