Πορτογαλία, το νέο δράμα της Ευρωζώνης -Τα τρία Αριστερά κόμματα κάνουν κυβέρνηση κατά της λιτότητας

Μπορεί η Ελλάδα ενόψει του αποψινού Eurogroup να βρίσκεται ξανά στα πρώτα θέματα των διεθνών ΜΜΕ, ωστόσο στην Ευρωζώνη τις τελευταίες ώρες διαδραματίζεται ένα νέο δράμα… Αυτό της Πορτογαλίας.

Στην Πορτογαλία τα τρία Αριστερά κόμματα (Σοσιαλιστικό κόμμα, Κομμουνιστικό Κόμμα, Μπλοκ της Αριστεράς) συμφώνησαν χθες να συνεργαστούν σε μια νέα κυβέρνηση κατά της λιτότητας.

Ετσι, από το πρωί το επιτόκιο των 10ετών πορτογαλλικών ομολόγων έχει αυξηθεί από το 2,67% σε 2,77%, μια αύξηση η οποία, όπως επισημαίνει ο Guardian, μπορεί να μην είναι σημαντική, είναι όμως ένα σημάδι ότι οι επενδυτές «ανησυχούν» για τις εξελίξεις στη Λισαβόνα.

Χθες η Εθνική Επιτροπή του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Πορτογαλίας εξέτασε πρόγραμμα διακυβέρνησης που υποστηρίζεται από μία συμμαχία της Αριστεράς «για να γυρίσει τη σελίδα της λιτότητας», τηρώντας παράλληλα «τις ευρωπαϊκές και διεθνείς δεσμεύσεις» της χώρας, ενώ σήμερα η Πολιτική Επιτροπή του κόμματος θα αποφασίσει εάν συντρέχουν οι συνθήκες για το σχηματισμό μιας τέτοιας κυβέρνησης.

Χθες, ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, ο Αντόνιο Κόστα, αναφέρθηκε σε ένα κείμενο «που βασίζεται στο πρόγραμμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ενσωματώνοντας ωστόσο τις τροποποιήσεις που πηγάζουν» από τις συμφωνίες που ανακοινώθηκαν με το Κομμουνιστικό Κόμμα, το Μπλοκ της Αριστεράς και τους Πράσινους.

Η Αριστερή αυτή ένωση, χωρίς προηγούμενο στα 40 χρόνια της πορτογαλικής δημοκρατίας, είναι αποφασισμένη να προκαλέσει την πτώση της συντηρητικής κυβέρνησης του Πέντρο Πάσος Κοέλιο, η οποία έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο κατά τις βουλευτικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου και να την αντικαταστήσει με μία σοσιαλιστική κυβέρνηση.

Καρπός ενταντικών διαπραγματεύσεων, το πρόγραμμα που παρουσιάσθηκε χθες στην Εθνική Επιτροπή, ένα είδος εσωτερικού κοινοβουλίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος, προβλέπει την κατάργηση της λιτότητας με ρυθμό ταχύτερο από εκείνον που αρχικά προέβλεπε το Σοσιαλιστικό Κόμμα, τερματίζοντας , για παράδειγμα, το πάγωμα των συντάξεων την 1η Ιανουαρίου και αυξάνοντας τον ελάχιστο μισθό από τα 505 στα 530 ευρώ από το 2016.

Στο κείμενο προτείνεται επίσης η κατάργηση της επιπλέον φορολόγησης κατά 3,5% των εισοδημάτων, καθώς και των περικοπών στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων από το πρώτο έτος της νέας διακυβέρνησης.

«Το πρόγραμμα αυτό είναι σύμφωνο με τις διεθνείς μας υποχρεώσεις», επέμεινε ο Αντόνιο Κόστα για να ακθυσυχάσει τους ευρωαπίους εταίρους της Πορτογαλίας. Το πρόγραμμα που παρουσιάσθηκε προβλέπει άλλωστε για το 2016 δημόσιο έλλειμμα 2,8% του ΑΕΠ, τηρώντας τα κριτήρια της ευρωπαϊκής συνθήκης.

Ο Αντόνιο Κόστα παραδέχθηκε ότι καταβάλλει ακόμη προσπάθειες για να εξασφαλίσει «συνθήκες σταθερότητας» για τη διατήρηση μίας υπό το Σοσιαλιστικό Κόμμα κυβέρνησης καθ΄όλη τη διάρκεια της θητείας της.

Απάντηση