Απαλλαγή οφειλών και ρυθμίσεις δανείων με… πόιντ σύστεμ

Απαλλαγή οφειλών και προστασία της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς για όσους πραγματικά βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία μέσα από τον νόμο Κατσέλη, καθώς και ρυθμίσεις «κόκκινων» δανείων με «πόιντ σύστεμ» από την Υπηρεσία Πίστωσης και Πλούτου, προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης για τους δανειολήπτες.

Το κυβερνητικό σχέδιο της πλήρους αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων που βασίζεται σε δύο άξονες, αποκαλύπτει το «Εθνος». Ο πρώτος αφορά τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και ο δεύτερος τους υπόλοιπους δανειολήπτες.

– Σφίγγουν τη «θηλιά» για τους πλειστηριασμούς

Σε ό,τι αφορά το επίμαχο θέμα των πλειστηριασμών η πρόταση της κυβέρνησης προβλέπει ότι όσοι οφειλέτες πραγματικά αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους θα μπορούν να υπάγονται στον νόμο των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Θα εξαιρείται όμως η κύρια κατοικία εφόσον πληρούν αθροιστικά τα ακόλουθα κριτήρια:

1) Η αντικειμενική αξία δεν ξεπερνά τις 280.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια.

2) Το όριο του εισοδήματος ανεξάρτητα από τα μέλη του νοικοκυριού είναι μέχρι τις 35.000 ευρώ (μεικτά, δηλαδή με φόρους και εισφορές)

3) Το ύψος των οφειλών δεν υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ.

Ο δεύτερος άξονας του κυβερνητικού σχεδίου προβλέπει:

1) Τη θέσπιση μέχρι το τέλος Νοεμβρίου της Υπηρεσίας Πίστωσης και Πλούτου. Πρόκειται για έναν δημόσιο φορέα, όπου θα έχει όλα τα περιουσιακά και εισοδηματικά στοιχεία των δανειοληπτών.

2) Η τράπεζα με βάση τον Κώδικα Δεοντολογίας, που τίθεται σε πλήρη λειτουργία από τον Ιανουάριο του 2016 και τον όρο του «Συνεργάσιμου Δανειολήπτη» θα προχωρά σε ρύθμιση του δανείου.

3) Οι νέες δόσεις των δανείων θα προκύπτουν με βάση τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης. Πρόκειται για μοντέλα νοικοκυριών που έχει επεξεργαστεί η Ελληνική Στατιστική Αρχή με βάση τις ανάγκες διαβίωσής τους και τις δαπάνες γι’ αυτές, ανάλογα με τον αριθμό και την ηλικία των μελών.

ΠΗΓΗ: Εθνος

Απάντηση