Παραδοσιακό κουσκουσάκι Θεσσαλονίκης με όσπρια και λαχανικά

Υλικά συνταγής
1 φλ. φακές ψιλές Καστοριάς 1 φλ. φασόλια μέτρια 2 φλ. έγχρωμοι γίγαντες Καστοριάς 1/4 φλ. ελαιόλαδο 1 κρεμμύδι 1 πράσο 2 κλωνάρια σέλερι 2 καρότα 1 κολοκύθι 1/2 σελινόριζα 1 πατάτα 1 κ.σ. πελτέ 1 συσκευασία ψιλοκομμένες ντομάτες 1 φλ. παραδοσιακό κουσκουσάκι Θεσσαλονικης 1 ματσάκι σέσκουλα αλάτι πιπέρι Για το σερβίρισμα ταχίνι λεμόνι
Εκτέλεση
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ότι όσπρια θέλουμε ακόμα και όσπρια που περίσσεψαν από το χθεσινό τραπέζι.
Μουλιάζουμε τους γίγαντες από την προηγούμενη ημέρα σε μπόλικο νερό.
Σε κατσαρόλα βάζουμε όλα τα όσπρια που θα χρησιμοποιήσουμε και τα σιγοβράζουμε για περίπου 30′. Τα στραγγίζουμε.
Ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά σε μικρά καρέ .
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το πράσο και το σέλερι. Αφού μαλακώσουν ελαφρά προσθέτουμε ψιλοκομμένα το καρότο το κολοκύθι, τη σελινόριζα και την πατάτα. Σοτάρουμε για 2′-3′ και προσθέτουμε τον πελτέ. Τον τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας. Προσθέτουμε τα όσπρια και νερό ζεστό ίσα που να σκεπάζονται τα υλικά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για περίπου 20′ μέχρι να μαλακώσουν τα όσπρια. Τότε προσθέτουμε τα χόρτα ψιλοκομμένα, το κουσκουσάκι και 1 φλ. ζεστό νερό. Σιγοβράζουμε για 10′ να χυλώσει το φαγητό, ανακατεύοντας το τακτικά. Αλατοπιπερώνουμε στο τέλος.
Διαλύουμε 4 κ.σ. ταχίνι σε 1/2 φλ. κρύο νερό και προσθέτουμε χυμό από μισό λεμόνι. Στην αρχή θα σφίξει πολύ, αλλά προσθέτουμε λίγο ζεστό ζωμό από το φαγητό, αραιώνουμε το ταχίνι και περιχύνουμε το φαγητό.
Από την στιγμή που βάζουμε το ταχίνι δεν ξαναζεσταίνουμε το φαγητό γιατί θα κόψει το ταχίνι.

Απάντηση