Ξέρετε γιατί κλαίνε τα μωρά τη νύχτα;

Μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Oxford Journals’ Evolution, Medicine, and Public Health, υποστηρίζει ότι τα νεογέννητα, τα οποία ξυπνάνε μέσα στη νύχτα λόγω πείνας, «προσπαθούν να καθυστερήσουν τη γέννηση ενός νέου μέλους στην οικογένειά τους».

Σύμφωνα λοιπόν με τη θεωρία του επικεφαλής καθηγητή της έρευνας, David Haig, τα μωρά κλαίνε κάθε λίγες ώρες τα βράδια για να μην κάνουν νέο αδελφάκι η μαμά και ο μπαμπάς. Συγκεκριμένα ο Haig, πιστεύει πως η… απαίτηση των μωρών να θηλάζουν μέσα στη νύχτα, αφενός προκαλεί κούραση στους γονείς και αποθαρρύνουν το σεξ, αφετέρου καταστέλλουν τη γονιμότητα της μαμάς.

Εξάλλου ο τακτικός θηλασμός μπορεί να οδηγήσει σε ορμονικές αλλαγές που σταματούν την ωορρηξία, λέει ο Haig πρόκειται για την κλασική θεωρία που λέει ότι όσο θηλάζει μία γυναίκα δεν μένει έγκυος, κάτι που δεν είναι και τόσο ακριβές, ωστόσο σε μερικές περιπτώσεις ισχύει).

Από εξελικτική άποψη, η θεωρία δείχνει να έχει κάποιο νόημα. Τα μωρά φυσικά δεν ξυπνούν έχοντας στο μυαλό τους αυτή τη σκοπιμότητα εν μέσω της νύχτας. Είναι πολύ πιθανό όμως, κατά την εξελικτική πορεία, τα βρέφη που ξυπνούσαν για να θηλάσουν το βράδυ να είχαν αυξημένες πιθανότητες επιβίωσης.

Η συγκεκριμένη θεωρία είναι ουσιαστικά αδύνατο να επιβεβαιωθεί ή να διαψευστεί, ωστόσο ο καθηγητής Haig, παραθέτει μια σειρά από επιχειρήματα. Ένα από αυτά είναι ότι τα μωρά αυξάνουν τις νυχτερινές τους απαιτήσεις στο δεύτερο εξάμηνο, την περίοδο που η μητέρα είναι πιθανότερο να ξαναμείνει έγκυος.

Αν τελικά ο ερευνητής έχει δίκιο, η θεωρία του αναδεικνύει σύγκρουση ανάμεσα στα συμφέροντα του παιδιού και τα συμφέροντα της μητέρας. «Οι μητέρες έχουν εξελιχθεί να μεγιστοποιούν τον αριθμό των απογόνων τους, αυτό όμως είναι διαφορετικό από τη μεγιστοποίηση της πιθανότητας επιβίωσης κάθε παιδιού ξεχωριστά», αναφέρει ο Χέιγκ στο Science News.

Απάντηση