Ανοίγουν πάλι τα φαρμακεία -Σκληρές διαπραγματεύσεις για την επόμενη ημέρα

Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει για την απελευθέρωση του κλάδου των φαρμακοποιών στη χώρα. Παρότι φαίνεται ότι χάθηκε ο πόλεμος του ιδιοκτησιακού για τους Έλληνες φαρμακοποιούς καθώς το επάγγελμα οδηγείται ταχέως στην πλήρη απελευθέρωση, οι εκπρόσωποι του κλάδου συνεχίζουν να μάχονται για το ποσοστό των μεριδίων που θα κατέχουν στο φαρμακείο της επόμενης ημέρας, εκείνο που θα έχει ως βασικό ιδιοκτήτη μη φαρμακοποιό.
Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και των εκπροσώπων των θεσμών βρίσκονται σε κομβικό σημείο, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) αποφάσισε την προσωρινή αναστολή των 24ωρων κυλιόμενων απεργιών μέχρι το ερχόμενο Σάββατο οπότε θα γίνει και πάλι ΔΣ και στη συνέχεια γενική συνέλευση για να ληφθεί νέα απόφαση. Κατά πληροφορίες, οι φαρμακοποιοί αποφάσισαν να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους αυτό το διήμερο αναμένοντας τις εξελίξεις από το κυβερνητικό μέτωπο.
Σύμφωνα με κάποιες πηγές, η κοινή υπουργική απόφαση που θα ρυθμίζει τα του κλάδου τους θα υπογραφεί σήμερα ή αύριο καθώς συσχετίζεται με την εκταμίευση της δόσης των δύο δις που ζητεί η Ελλάδα. Δίνοντας πάντως τον τόνο των εξελίξεων ο πρόεδρος του ΠΦΣ, κ. Κώστας Λουράντος έσπευσε να διευκρινίσει ότι «οποιαδήποτε δυσμενής εξέλιξη θα μας οδηγήσει αυτομάτως σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις».
Σύμφωνα με τον ΠΦΣ, η ενημέρωση από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας γίνεται με το σταγονόμετρο σχετικά με τις αλλαγές που δρομολογούνται για τα ελληνικά φαρμακεία, σε αντίθεση με την συνεχή διαβεβαίωση της ηγεσίας για το πως παλεύει να διασφαλίσει την παρουσία του φαρμακοποιού την επόμενη ημέρα, μετά την υπογραφή της κοινής υπουργικής απόφασης για την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας φαρμακείου.
Το ποσοστό υποχρεωτικής συμμετοχής φαρμακοποιού στην επιχείρηση έχει μετατραπεί στον άγνωστο Χ. Κάποιοι μιλούν για ποσοστό μεριδίων στον φαρμακοποιό που φτάνει το 20%, κάποιοι άλλοι και για λιγότερο, στο 10% όπως στην Πολωνία, κάποιοι επικαλούνται το Δ.Ν.Τ που επιμένει σε όσο το δυνατόν χαμηλότερη συμμετοχή του πτυχιούχου φαρμακοποιού.
Οι Έλληνες φαρμακοποιοί μέχρι πρότινος πρότειναν το γερμανικό μοντέλο που κατοχυρώνει τον φαρμακοποιό με ποσοστό μεριδίων 51%, ωστόσο πλέον βάζουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το υπουργείο Υγείας και τη συμμετοχή τους με ποσοστό μεριδίων στο 33%, καθώς κάτι τέτοιο τους δίνει τη δυνατότητα να συμμετέχουν και στο μάνατζεμεντ.

Απάντηση