LIFESTYLE

Ξέρετε από πού προέρχονται η μαγιονέζα, η κέτσαπ και η μουστάρδα;

Μαγιονέζα, κέτσαπ, μουστάρδα: Είναι τα βαζάκια που βρίσκονται σε κάθε σπιτικό ψυγείο και συνοδεύουν τα περισσότερα από τα αγαπημένα μας γεύματα. Ίσως να έχετε μία ιδέα για το τι περιέχουν, αλλά ενδεχομένως να μη γνωρίζετε πως έχουν ιστορία που φτάνει χιλιάδες χρόνια πριν.

Η μαγιονέζα δημιουργήθηκε στη Γαλλία το 1757, από τον δούκα του Richelieu, όταν δημιούργησε ένα μείγμα από δύο κρόκους αυγών, 200 γρ. ελαιόλαδο, μισό λεμόνι, αλάτι και πιπέρι, με αποτέλεσμα μία ιδιαίτερη σάλτσα. Η σάλτσα αυτή ονομάστηκε μαγιονέζα (mahonnaise).

Η πρόγονος της κέτσαπ είναι μία σάλτσα ονόματι liquamen που οι Ρωμαίοι συνόδευαν με τα ψάρια τους και περιλάμβανε ξίδι, λάδι, πιπέρι και πολτό από αποξηραμένες αντζούγιες. Στα κινέζικα Hokkien το όνομά της ήταν kê-tsiap.

Η μουστάρδα είναι αυτή που έχει την παλαιότερη ιστορία, καθώς έχει ρίζες στους πολιτισμούς της Μεσοποταμίας – η αρχική μορφή της ήταν σε σκόνη και είχε ιατρική χρήση. Η παρασκευασμένη μουστάρδα, ξεκίνησε στη Dijon της Γαλλίας τον 13ο αιώνα, με ενθάρρυνση του Πάπα Ιωάννη XXII της Αβινιόν ο οποίος μάλιστα δημιούργησε και τη θέση «Grand Moustardier du Pape» ή αλλιώς του Μεγάλου Μουσταρδοποιού του Πάπα. Όπως μας δείχνει, λοιπόν, η ιστορία, τα βαζάκια που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο ψυγείο μας έχουν περάσει από χιλιάδες χρόνια ιστορίες, από διαφορετικές συνταγές, δοκιμές και χρήσεις. Η ταυτότητά τους είναι πολυπολιτισμική.

Απάντηση