ΓΥΝΑΙΚΑΣΥΝΤΑΓΕΣ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ

Τα μυστικά του μπακλαβά

Ο μπακλαβάς (Τουρκ.: Baklava) είναι ένα γλύκισμα που συναντάται σε πολλές κουζίνες της Μέσης Ανατολής και των πρώην Οθωμανικών χωρών. Το γλύκισμα φτιάχνεται με ζύμη φύλλου και περιέχει γέμιση ξηρών καρπών, συνήθως φυστίκι ή καρύδι, και παίρνει την γλυκιά του γεύση από σιρόπι ζάχαρης ή μελιού.

Ο μπακλαβάς είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε όλο τον πρώην Οθωμανικό κόσμο. Συνήθως σερβίρεται μετά από το γεύμα και συνοδεύεται από Τούρκικο καφέ.

Η πόλη Gaziantep στην Τουρκία φημίζεται για τον μπακλαβά της και θεωρείται ως η πόλη στην οποία γεννήθηκε το γλύκισμα. Στο 2008, η Τουρκία κατοχύρωσε τον Μπακλαβά ως Π.Ο.Π. μέσω του Τουρκικού γραφείου ευρεσιτεχνιών. (el.wikipedia.org)

Τι να προσέξετε για να φτιάξετε τον καλύτερο μπακλαβά

–Επιλέξτε αρίστης ποιότητας βούτυρο με υπέροχο άρωμα. Αυτό είναι καθοριστικό για το τελικό αποτέλεσμα.

–Για να μην ανασηκώνονται τα φύλλα στο ψήσιμο, ραντίζουμε με λίγες σταγόνες νερό τον μπακλαβά, λίγο πριν μπει στον φούρνο

–Για να μην σκορπάει η γέμιση του μπακλαβά όταν κόβουμε τα κομμάτια, πρέπει να είναι πολύ ψιλοκομμένο το καρύδι ή το φυστίκι.

–Για να ψηθεί σωστά, μέχρι μέσα η καρδιά του μπακλαβά, θέλει αρκετή ώρα σε χαμηλή φωτιά, για να ροδίσουν όλες οι στρώσεις του φύλλου. Αποφεύγουμε τον αέρα, γιατί το ψήσιμό του είναι επιθετικό.

–Όταν περάσει μιάμιση ώρα από την αρχή του ψησίματος του μπακλαβά, ανοίξτε το φούρνο. Τότε πρέπει να ακούσετε τον τριζάτο ήχο του καλά ψημένου μπακλαβά, γιατί αν παρατηρήσετε το τρίξιμο των ψημένων φύλλων ακούγεται! Αυτό σημαίνει ότι είσαστε σε πολύ καλό δρόμο, γιατί μέχρι τώρα τον έχετε ψήσει τέλεια.

–Για σωστό σιρόπιασμα του μπακλαβά, ρίχνουμε ζεστό το σιρόπι στο ζεστό μπακλαβά. Έτσι θα πετύχουμε μοναδικό, έξτρα τραγανό και σωστά σιροπιασμένο αποτέλεσμα.

–Λίγες κουταλιές μέλι στην επιφάνεια των φύλλων του μπακλαβά μετά το σιρόπιασμα του, και όσο ακόμα ειναι ζεστός, του δίνουν απίστευτη νοστιμιά.

–Είναι καλύτερα να μείνει μια νύχτα και να κοπεί την επόμενη, όπως και όλα τα σιροπιαστά γλυκά ταψιού. Ετσι, ποτίζουν τα φύλλα πιο σωστά και ρουφάνε το σιρόπι χωρίς να στάζει.

Αν ακολουθήσετε αυτά που σας γράφω θα απολαύσετε τον ωραιότερο, σωστά σιροπιασμένο μπακλαβά που δεν θα στάζει και το φύλλο θα παραμένει τραγανό μέχρι την τελευταία μπουκιά.

Στ’ αλήθεια, λιγώθηκα! Αυτή την ώρα που σας τα γράφω λαχτάρησα έναν μπακλαβά!

Ακολουθήστε τις συμβουλές και φτιάξτε τον μπακλαβά που θα μείνει σε όλους αξέχαστος

πηγη:argiro.gr

Απάντηση