ΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΥΓΕΙΑΣ

Γιατί οι επιστήμονες μελετούν τους ανθρώπους με ανοσμία;

Γιατί οι επιστήμονες μελετούν τους ανθρώπους με ανοσμία;

Η απώλεια της όσφρησης, δηλ. η ανοσμία, μπορεί να γίνει αιτία για προβλήματα υγείας ζωής, σύμφωνα με προειδοποίηση των επιστημόνων. Η νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Clinical Otolaryngology», υποστηρίζει πως οι άνθρωποι που χάνουν την όσφρησή τους κινδυνεύουν από σοβαρά ψυχοσωματικά νοσήματα, κάτι στο οποίο συχνά οι γιατροί δεν υπολογίζουν ως υπαρκτό κίνδυνο.
Σκοπός της μελέτης ήταν να προσδιοριστούν τα σημαντικότερα σημεία που θα πρέπει να στοχεύσουν οι ειδικοί στη μελλοντική έρευνα ή στην ανάπτυξη υπηρεσιών, σχετικά με τη διευκόλυνση των ανθρώπων που πάσχουν από ανοσμία. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο The Smell & Taste Clinic, ENT Department, James Paget University Hospital στη Βρετανία.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες μίλησαν με  ανθρώπους ηλικίας 31 έως 80 ετών (άνδρες και γυναίκες) που πάσχουν από ανοσμία, δηλ.πλήρη απώλεια της όσφρησης. Υπήρξαν περιπτώσεις όπου κάποιοι ανέφεραν ακόμα και καταθλιπτικά επεισόδια καθώς δεν μπορούσαν να μυρίσουν π.χ το αγαπημένο τους φαγητό  ή τη μυρωδιά των ανθρώπων της οικογένειάς τους. Βέβαια, το πιο σοβαρό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι πως οι ασθενείς με ανοσμία δεν μπορούν να μυρίσουν το υγραέριο, τον καπνό ή το χαλασμένο φαγητό, κάτι που μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνο για την υγεία τους. Επιπλέον, η απουσία οσμής μειώνει τη γεύση με αποτέλεσμα τη μείωση της όρεξης και συνακόλουθη απώλεια βάρους.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, καθηγητή Carl Philpott, η απώλεια όσφρησης επηρεάζει και τις ευχάριστες αναμνήσεις που ήταν συνδεδεμένες με μυρωδιές, αφού χάνεται η σύνδεση με ανθρώπους, τόπους και συναισθηματικές εμπειρίες. Αυτό δημιουργεί συναισθήματα άγχους, απογοήτευσης, απομόνωσης και θλίψης. Επίσης, δεν είναι καινούριο εύρημα πως με την απώλεια της όσφρησης συνδέονται ασθένειες όπως η παραρρινοκολπίτιδα, οι νόσοι Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον  κ.α.

Τέλος, η μελέτη υπογραμμίζει ότι τα προβλήματα των ανθρώπων αυτών μπορεί να γιγαντωθούν και να επιδεινωθούν εξαιτίας της έλλειψης κατανόησης ή φροντίδας από την ιατρική κοινότητα.

πηγή:

Απάντηση