ΔΙΕΘΝΗΕΙΔΗΣΕΙΣΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

The Economist : Τι θα δούμε το 2022 ; 22 αναδυόμενες τεχνολογίες για παρακολούθηση

The Economist : Τι θα δούμε το 2022 ; 22 αναδυόμενες τεχνολογίες για παρακολούθηση

Η εκπληκτικά γρήγορη ανάπτυξη και κυκλοφορία των εμβολίων κατά του κορονοϊού, υπενθύμισε τη δύναμη της επιστήμης και της τεχνολογίας να αλλάξουν τον κόσμο. Αν και τα εμβόλια που βασίζονται στη νέα τεχνολογία mRNA φαίνεται ότι δημιουργήθηκαν άμεσα κατά την διάρκεια της πανδημίας, στην πραγματικότητα βασίστηκαν σε δεκαετίες έρευνας από τη δεκαετία του 1970. Όπως λέει και μια “παροιμία” στον κλάδο της τεχνολογίας, χρειάζονται χρόνια για να δημιουργηθεί μια επιτυχία μέσα σε μια νύχτα. Λοιπόν, τι άλλο μπορεί να είναι έτοιμο να εμφανισθεί στο προσκήνιο; Αυτές είναι 22 αναδυόμενες τεχνολογίες που αξίζει να παρακολουθήσετε το 2022
Ηλιακή γεωμηχανική

Ακούγεται παιδικά απλό. Εάν ο κόσμος γίνεται πολύ ζεστός, γιατί να μην του προσφέρουμε λίγη σκιά; Η σκόνη και η τέφρα που απελευθερώνονται στην ανώτερη ατμόσφαιρα από τα ηφαίστεια, είναι γνωστό ότι έχουν ψυκτικό αποτέλεσμα: η έκρηξη στο όρος Pinatubo το 1991 έψυξε τη Γη έως και 0,5°C για τέσσερα χρόνια. Η ηλιακή γεωμηχανική, γνωστή και ως διαχείριση ηλιακής ακτινοβολίας, θα κάνει το ίδιο πράγμα εσκεμμένα.

Αυτό είναι κάτι εξαιρετικά αμφιλεγόμενο. Θα λειτουργούσε; Πώς θα επηρεαστούν οι βροχοπτώσεις και οι καιρικές συνθήκες; Οι προσπάθειες να δοκιμαστεί η ιδέα αντιμετωπίζουν σφοδρή αντίθεση από πολιτικούς και ακτιβιστές. Το 2022, ωστόσο, μια ομάδα στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ ελπίζει να πραγματοποιήσει ένα πείραμα που ονομάζεται SC o PEX. Περιλαμβάνει την εκτόξευση ενός μπαλονιού στη στρατόσφαιρα, με στόχο την απελευθέρωση 2 κιλών υλικού (πιθανόν ανθρακικό ασβέστιο) και στη συνέχεια τη μέτρηση του τρόπου με τον οποίο διαχέεται, αντιδρά και διασκορπίζει την ηλιακή ενέργεια.

Οι υποστηρικτές της ιδέας δηλώνουν ότι, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε την τεχνική, σε περίπτωση που χρειαστεί να κερδίσουμε περισσότερο χρόνο στον κόσμο για τη μείωση των εκπομπών. Η ομάδα του Χάρβαρντ έχει δημιουργήσει μια ανεξάρτητη συμβουλευτική επιτροπή για να εξετάσει τις ηθικές και πολιτικές προεκτάσεις. Είτε το πείραμα συνεχιστεί είτε όχι, περιμένετε διαμάχες.

ΑΝΤΛΙΕΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ

Η διατήρηση ζεστών κτιρίων το χειμώνα αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας. Η περισσότερη θέρμανση βασίζεται στην καύση άνθρακα, φυσικού αερίου ή πετρελαίου. Εάν ο κόσμος θέλει να πετύχει τους στόχους του για την κλιματική αλλαγή, αυτό θα πρέπει να αλλάξει. Η πολλά υποσχόμενη εναλλακτική είναι η χρήση αντλιών θερμότητας—ουσιαστικά, ψυγείων που λειτουργούν αντίστροφα.

Αντλία θερμότητας είναι η συσκευή εκείνη η οποία αφαιρεί θερμότητα από ένα χώρο ή από το περιβάλλον και τη μεταφέρει σε κάποιον άλλο. Εναλλάσσει, δηλαδή, τον κύκλο ψύξης του συστήματος με αποτέλεσμα να δίνει ζεστό ή κρύο αέρα ή άλλο μέσο μεταφοράς θερμότητας ή ψύχους ανάλογα με τις ανάγκες του χώρο. Επειδή απλώς μεταφέρουν την υπάρχουσα θερμότητα, μπορεί να είναι εξαιρετικά αποδοτικές: για κάθε κιλοβάτ ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται, οι αντλίες θερμότητας μπορούν να αποδώσουν 3kW θερμότητας, καθιστώντας τις φθηνότερες στη λειτουργία από τα ηλεκτρικά καλοριφέρ. Και η λειτουργία μιας αντλίας θερμότητας αντίστροφα δροσίζει ένα σπίτι αντί να το θερμαίνει.

Η Gradient, με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, είναι μία από τις πολλές εταιρείες που προσφέρουν μια αντλία θερμότητας που μπορεί να παρέχει τόσο θέρμανση όσο και ψύξη. Τα χαμηλού προφίλ προϊόντα της σε σχήμα τσάντας μπορούν να τοποθετηθούν σε παράθυρα, όπως τα υπάρχοντα κλιματιστικά, και θα κυκλοφορήσουν στην αγορά το 2022.

Αεροπλάνα που κινούνται με υδρογόνο

Η ηλεκτροκίνηση των οδικών μεταφορών είναι εδώ… Τα αεροσκάφη όμως είναι άλλο ζήτημα. Οι μπαταρίες μπορούν να τροφοδοτήσουν μόνο μικρά αεροσκάφη για μικρές πτήσεις. Μήπως όμως ο ηλεκτρισμός από κυψέλες καυσίμου υδρογόνου, που εκκρίνουν μόνο νερό, κάνει τη διαφορά; Τα επιβατικά αεροπλάνα που πρόκειται να τεθούν σε δοκιμαστική πτήση με κυψέλες καυσίμου υδρογόνου το 2022, περιλαμβάνουν ένα διθέσιο που κατασκευάζεται στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Ντελφτ στην Ολλανδία. Η ZeroAvia, με έδρα την Καλιφόρνια, σχεδιάζει να ολοκληρώσει τις δοκιμές ενός αεροσκάφους 20 θέσεων και στοχεύει να έχει το σύστημα πρόωσης υδρογόνου έτοιμο για πιστοποίηση μέχρι το τέλος του έτους. Η Universal Hydrogen, επίσης στην Καλιφόρνια, ελπίζει ότι το αεροπλάνο 40 θέσεων της θα απογειωθεί τον Σεπτέμβριο του 2022.

Άμεση σύλληψη αέρα

Το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα προκαλεί υπερθέρμανση του πλανήτη. Γιατί λοιπόν να μην το “τραβήξουμε” χρησιμοποιώντας ειδικές μηχανές; Αρκετές νεοφυείς επιχειρήσεις επιδιώκουν την άμεση “σύλληψη” αέρα ( DAC ), μια τεχνολογία που κάνει ακριβώς αυτό. Το 2022 η Carbon Engineering, μια καναδική εταιρεία, θα ξεκινήσει την κατασκευή της μεγαλύτερης εγκατάστασης DAC στον κόσμο στο Τέξας, ικανή να δεσμεύει 1 εκατομμύριο τόνους CO2 ετησίως. Η Global Thermostat, μια αμερικανική εταιρεία, έχει δύο πιλοτικές μονάδες. Η DAC θα μπορούσε να είναι ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Ο αγώνας είναι σε εξέλιξη για να μειωθεί το κόστος και να βελτιωθεί η εν λόγω τεχνολογία.

Κάθετη γεωργία

Ένας νέος τύπος γεωργίας αναπτύσσεται. Κάθετα αγροκτήματα καλλιεργούν φυτά σε δίσκους στοιβαγμένους σε κλειστό, ελεγχόμενο περιβάλλον. Ο αποτελεσματικός φωτισμός LED έχει κάνει τη διαδικασία φθηνότερη, αν και το κόστος ενέργειας παραμένει υψηλό. Οι κάθετες φάρμες μπορούν να βρίσκονται κοντά σε πελάτες, μειώνοντας το κόστος μεταφοράς και τις εκπομπές ρύπων. Η χρήση νερού ελαχιστοποιείται, επίσης δεν χρειάζονται φυτοφάρμακα.

Στη Βρετανία, η Jones Food Company θα ανοίξει τη μεγαλύτερη κάθετη φάρμα στον κόσμο, που καλύπτει 13.750 τετραγωνικά μέτρα, το 2022. Η AeroFarms, μια αμερικανική εταιρεία, θα ανοίξει τη μεγαλύτερη κάθετη φάρμα της, στο Daneville της Βιρτζίνια. Η Nordic Harvest θα διευρύνει τις εγκαταστάσεις της λίγο έξω από την Κοπεγχάγη και θα κατασκευάσει μια νέα στη Στοκχόλμη. Η Plenty, με έδρα την Καλιφόρνια, θα ανοίξει μια νέα φάρμα εσωτερικού χώρου κοντά στο Λος Άντζελες. Τα κάθετα αγροκτήματα καλλιεργούν κυρίως φυλλώδη λαχανικά και βότανα υψηλής αξίας, αλλά μερικά αποτολμούν ντομάτες, πιπεριές και  μούρα. Η πρόκληση τώρα είναι να μειώσουμε το κόστος επένδυσης

Εμπορικά πλοία με πανιά

Τα πλοία παράγουν το 3% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η καύση καυσίμου θαλάσσιων αποθηκών, μια βρώμικη λάσπη ντίζελ, συμβάλλει επίσης στην όξινη βροχή. Τίποτα από αυτά δεν ήταν πρόβλημα στην εποχή του πανιού – γι’ αυτό τα πανιά επιστρέφουν, σε μορφή υψηλής τεχνολογίας, για να μειώσουν το κόστος και τις εκπομπές ρύπων.

Το 2022 η Michelin της Γαλλίας θα εξοπλίσει ένα φορτηγό πλοίο με φουσκωτό πανί, που αναμένεται να μειώσει την κατανάλωση καυσίμου κατά 20%. Η MOL , μια ιαπωνική ναυτιλιακή εταιρεία, σχεδιάζει να τοποθετήσει ένα άκαμπτο πανί σε ένα πλοίο τον Αύγουστο του 2022. Η Naos Design of Italy αναμένεται να εξοπλίσει οκτώ πλοία με τα περιστρεφόμενα και αναδιπλούμενα σκληρά πανιά της. Μέχρι το τέλος του 2022, ο αριθμός των μεγάλων φορτηγών πλοίων με πανιά κάποιου είδους θα έχει τετραπλασιαστεί σε 40, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Windship. Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση εντάξει τη ναυτιλία στο σύστημα εμπορίας άνθρακα το 2022, όπως έχει προγραμματιστεί, αυτό θα δώσει περαιτέρω ώθηση σε αυτές τις ασυνήθιστες τεχνολογίες.

Προπονήσεις εικονικής πραγματικότητας (VR)

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν κάνουν αρκετή άσκηση. Πολλοί θα ήθελαν, αλλά δεν έχουν κίνητρο. Τα ακουστικά VR επιτρέπουν στους ανθρώπους να παίζουν παιχνίδια και να καίνε θερμίδες στο σπίτι τους… Οι προπονήσεις VR έγιναν πιο δημοφιλείς κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς τα lockdown έκλεισαν τα γυμναστήρια και κυκλοφόρησε ένα ισχυρό, χαμηλού κόστους ακουστικό, το Oculus Quest 2. Ένα βελτιωμένο μοντέλο και νέες δυνατότητες εικονικής πραγματικότητας έρχονται το 2022. Το Supernatural, μια εξαιρετικά αναγνωρισμένη εφαρμογή προπόνησης VR που διατίθεται μόνο στη Βόρεια Αμερική, ενδέχεται να κυκλοφορήσει στην Ευρώπη. Θα μπορούσε η εφαρμογή αυτή για την εικονική πραγματικότητα να είναι μια φυσική κατάσταση;

Εμβόλια για το AIDS (HIV) και την ελονοσία

Η εντυπωσιακή επιτυχία των εμβολίων κατά του κορονοϊού που βασίζονται στο αγγελιοφόρο RNA (m RNA ) προαναγγέλλει, μια χρυσή εποχή ανάπτυξης εμβολίων. Η Moderna αναπτύσσει ένα εμβόλιο για τον HIV που βασίζεται στην ίδια τεχνολογία m RNA που χρησιμοποιείται στο εξαιρετικά αποτελεσματικό εμβόλιο της για τον κορονοϊό. Εισήλθε σε κλινικές δοκιμές σε πρώιμο στάδιο το 2021 και τα προκαταρκτικά αποτελέσματα αναμένονται το 2022. Η BioNTech, από κοινού κατασκευαστής του εμβολίου Pfizer-BioNTech για τον κορονοϊό, εργάζεται σε ένα εμβόλιο m RNA για την ελονοσία, με τις κλινικές δοκιμές να ξεκινούν το 2022. Μη Τα εμβόλια m RNA για τον HIV και την ελονοσία, που αναπτύχθηκαν στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δείχνουν επίσης να είναι πολλά υποσχόμενα.

Τρισδιάστατα εκτυπωμένα οστικά εμφυτεύματα

Για χρόνια, οι ερευνητές ανέπτυξαν τεχνικές για τη δημιουργία τεχνητών οργάνων χρησιμοποιώντας τρισδιάστατη εκτύπωση βιολογικών υλικών. Ο απώτερος στόχος είναι να ληφθούν μερικά κύτταρα από έναν ασθενή και να δημιουργηθούν πλήρως λειτουργικά όργανα για μεταμόσχευση, εξαλείφοντας έτσι τις μεγάλες λίστες αναμονής, τον έλεγχο για αγώνες και τον κίνδυνο απόρριψης.

Αυτός ο στόχος είναι ακόμα πολύ μακριά για τα σαρκώδη όργανα. Αλλά τα οστά είναι λιγότερο δύσκολα. Δύο νεοφυείς επιχειρήσεις, η Particle3 D και η ADAM , ελπίζουν να έχουν 3D εκτυπωμένα οστά διαθέσιμα για εμφύτευση σε ανθρώπους το 2022. Και οι δύο εταιρείες χρησιμοποιούν μέταλλα με βάση το ασβέστιο για να εκτυπώσουν τα οστά τους, τα οποία είναι κατασκευασμένα για μέτρηση με βάση τις αξονικές τομογραφίες ασθενών. Οι δοκιμές του Particle3 D σε χοίρους και ποντίκια διαπίστωσαν ότι, ο μυελός των οστών και τα αιμοφόρα αγγεία αναπτύχθηκαν στα εμφυτεύματα μέσα σε οκτώ εβδομάδες. Εάν όλα πάνε καλά, οι ερευνητές λένε ότι τα 3D εκτυπωμένα αιμοφόρα αγγεία και οι καρδιακές βαλβίδες ακολουθούν.

Ιπτάμενα ηλεκτρικά ταξί

Τα ιπτάμενα ταξί ή τα ηλεκτρικά αεροσκάφη κάθετης απογείωσης και προσγείωσης (e VTOL ), όπως τα αποκαλεί η νεοσύστατη βιομηχανία, μελετώνται σοβαρά και αναπτύσσονται. Αρκετές εταιρείες σε όλο τον κόσμο θα ενισχύσουν τις δοκιμαστικές πτήσεις το 2022, με στόχο να λάβουν τα αεροσκάφη τους πιστοποίηση για εμπορική χρήση τα επόμενα δύο χρόνια. Η Joby Aviation, με έδρα την Καλιφόρνια, σχεδιάζει να κατασκευάσει περισσότερα από δώδεκα από τα πενταθέσια οχήματά της, τα οποία έχουν αυτονομία 150 μιλίων. Η Volocopter της Γερμανίας στοχεύει να παρέχει υπηρεσία αεροταξί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 2024. Άλλα υποψήφια συστήματα περιλαμβάνουν τα: eHang, Lilium και Vertical Aerospace. Παρακολουθήστε τους ουρανούς.

Διαστημικός τουρισμός

Μετά από μια ξεχωριστή χρονιά για τον διαστημικό τουρισμό το 2021, καθώς μια σειρά από προσπάθειες που υποστηρίζονται από δισεκατομμυριούχους εκτόξευσαν πολίτες στον ουρανό, οι ελπίδες είναι μεγάλες για το 2022. Το Virgin Galactic του Sir Richard Branson μόλις κέρδισε το Blue Origin του Jeff Bezos στη μάχη του διαστήματος τον Ιούλιο, με τους δύο δισεκατομμυριούχους να οδηγούν στο δικό τους διαστημόπλοιο σε διαστημικά ταξίδια. Τον Σεπτέμβριο, η εταιρεία του Elon Musk, SpaceX, έστειλε τέσσερις επιβάτες σε μια πολυήμερη τροχιακή κρουαζιέρα γύρω από τη Γη.

Και οι τρεις εταιρείες ελπίζουν να πετάξουν περισσότερους τουρίστες το 2022… Ίσως φέτος να είναι η πρώτη χρονιά κατά την οποία περισσότεροι άνθρωποι θα πηγαίνουν στο διάστημα… Ωστόσο, η Virgin Galactic τροποποιεί το όχημά της για να το κάνει ισχυρότερο και ασφαλέστερο και δεν αναμένεται να πετάξει ξανά μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2022, με τις εμπορικές υπηρεσίες να ξεκινούν το τέταρτο τρίμηνο. Η Blue Origin σχεδιάζει περισσότερες πτήσεις, αλλά δεν έχει πει πότε και πόσες. Από την πλευρά της, η SpaceX έχει κάνει μια συμφωνία για να στείλει τουρίστες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Επόμενη στάση… Το φεγγάρι.

Drone μεταφοράς-παράδοσης

Οι νέοι κανόνες, που τέθηκαν σε ισχύ το 2021, θα βοηθήσουν τις παραδόσεις με drone. Η Manna, μια ιρλανδική startup που παραδίδει βιβλία, γεύματα και φάρμακα στην κομητεία Galway, σχεδιάζει να επεκτείνει τις υπηρεσίες της στην Ιρλανδία και στη Βρετανία. Η Wing, μια αδελφή εταιρεία της Google, πραγματοποιεί δοκιμαστικές παραδόσεις σε Αμερική, Αυστραλία και Φινλανδία και θα επεκτείνει την υπηρεσία παράδοσης από το εμπορικό κέντρο στο σπίτι, που ξεκίνησε στα τέλη του 2021. Η Dronamics, μια βουλγαρική startup, θα αρχίσει να χρησιμοποιεί drones για τη μεταφορά φορτίου μεταξύ 39 ευρωπαϊκών αεροδρομίων. Το ερώτημα είναι: θα επιταχυνθεί ή θα μειωθεί ο ρυθμός των παραδόσεων με drone;

Πιο ήσυχο υπερηχητικό αεροσκάφος

Για μισό αιώνα, οι επιστήμονες αναρωτιόντουσαν αν οι αλλαγές στο σχήμα ενός υπερηχητικού αεροσκάφους θα μπορούσαν να μειώσουν την ένταση της ηχητικής “υπογραφής” του. Πρόσφατα οι υπολογιστές έγιναν αρκετά ισχυροί για να εκτελέσουν τις προσομοιώσεις που απαιτούνται, για να μετατρέψουν αυτές τις θεωρίες μείωσης θορύβου σε πράξη.

Το 2022 το X-59 Que SST της NASA (συντομογραφία του «Quiet Supersonic Technology») θα πραγματοποιήσει την πρώτη του δοκιμαστική πτήση. Η δοκιμή θα πραγματοποιηθεί στην αεροπορική βάση Edwards στην Καλιφόρνια. Το Concorde, το πρώτο και μοναδικό εμπορικό υπερηχητικό αεροσκάφος στον κόσμο, δεν επιτρεπόταν να ταξιδεύει ταχύτερα από τον ήχο όταν πετούσε πάνω από την ξηρά. Η ηχητική έκρηξη του X-59 αναμένεται να είναι μόλις το ένα όγδοο σε σχέση με το Concorde.  Εάν λειτουργήσει η δοκιμή, η NASA ελπίζει ότι οι ρυθμιστικές αρχές θα μπορούσαν να άρουν την απαγόρευση των υπερηχητικών πτήσεων πάνω από την ξηρά, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή για εμπορικές πτήσεις.

Τρισδιάστατα εκτυπωμένα σπίτια

Οι αρχιτέκτονες συχνά χρησιμοποιούν τρισδιάστατη εκτύπωση για να δημιουργήσουν μοντέλα κτιρίων σε κλίμακα. Αλλά η τεχνολογία μπορεί να κλιμακωθεί και να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πραγματικών σπιτιών. Τα υλικά εκτοξεύονται από ένα ακροφύσιο ως αφρός που στη συνέχεια σκληραίνει. Στρώμα-στρώμα, ένα σπίτι τυπώνεται—είτε επιτόπου, είτε ως πολλά κομμάτια σε ένα εργοστάσιο που μεταφέρονται και συναρμολογούνται.

Το 2022 η Mighty Buildings, με έδρα την Καλιφόρνια, θα ολοκληρώσει την ανάπτυξη 15 οικολογικών κατοικιών με τρισδιάστατη εκτύπωση στο Rancho Mirage. Η ICON, με έδρα το Τέξας, σχεδιάζει να αρχίσει την οικοδόμηση μιας κοινότητας 100 σπιτιών κοντά στο Όστιν, που θα είναι η μεγαλύτερη ανάπτυξη του είδους του.

Τεχνολογία ύπνου

Έχει γίνει τρέλα στη Silicon Valley. Μη ικανοποιημένοι με τη μεγιστοποίηση της παραγωγικότητας και της απόδοσής τους κατά τις ώρες της εγρήγορσης, οι geek βελτιστοποιούν τώρα και τον ύπνο τους, χρησιμοποιώντας μια σειρά τεχνολογιών. Αυτά περιλαμβάνουν δαχτυλίδια και κορδέλες που καταγράφουν και παρακολουθούν την ποιότητα του ύπνου, μηχανήματα καταπραϋντικού ήχου, συσκευές για τη θέρμανση και ψύξη των στρωμάτων και έξυπνα ξυπνητήρια για να σας ξυπνήσουν την τέλεια στιγμή. Η Google κυκλοφόρησε ένα κομοδίνο tablet με παρακολούθηση ύπνου το 2021 και η Amazon αναμένεται να ακολουθήσει το παράδειγμά της το 2022. Ακούγεται τρελό. Αλλά ο κακός ύπνος συνδέεται με ασθένειες από καρδιακές παθήσεις έως παχυσαρκία. Και αυτό που κάνει η Silicon Valley σήμερα, όλοι οι άλλοι συχνά καταλήγουν να το κάνουν αύριο.

Εξατομικευμένη διατροφή

Οι δίαιτες δεν έχουν πάντα αποτέλεσμα. Αυξάνονται οι ενδείξεις ότι ο μεταβολισμός κάθε ατόμου είναι μοναδικός, και οι επιλογές διατροφής θα πρέπει επίσης να είναι μοναδικές. Εισαγάγετε εξατομικευμένη διατροφή: εφαρμογές που σας λένε τι να τρώτε και πότε, χρησιμοποιώντας αλγόριθμους μηχανικής μάθησης, δοκιμές του αίματος και του μικροβιώματος του εντέρου σας, δεδομένα σχετικά με παράγοντες τρόπου ζωής όπως η άσκηση και παρακολούθηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε πραγματικό χρόνο… Μετά την επιτυχημένη κυκλοφορία στην Αμερική, οι εταιρείες εξατομικευμένης διατροφής κοιτάζουν άλλες αγορές το 2022. Ορισμένες θα αναζητήσουν επίσης ρυθμιστική έγκριση ως θεραπείες για καταστάσεις όπως ο διαβήτης και η ημικρανία.

Φορητοί ιχνηλάτες υγείας

Οι εξ αποστάσεως ιατρικές διαβουλεύσεις έχουν γίνει συνηθισμένες. Αυτό θα μπορούσε να μεταμορφώσει τις προοπτικές για φορητές συσκευές παρακολούθησης υγείας όπως το Fitbit ή το Apple Watch. Επί του παρόντος χρησιμοποιούνται κυρίως ως ιχνηλάτες φυσικής κατάστασης, για μέτρηση βημάτων, ταχυτήτων τρεξίματος και κολύμβησης, καρδιακών παλμών κατά τη διάρκεια της προπόνησης και ούτω καθεξής. Όμως, η γραμμή μεταξύ καταναλωτικών και ιατρικών χρήσεων τέτοιων συσκευών είναι πλέον θολή, λένε αναλυτές της Gartner, μιας εταιρείας συμβούλων.

Τα έξυπνα ρολόγια μπορούν ήδη να μετρήσουν την οξυγόνωση του αίματος, να εκτελέσουν ηλεκτροκαρδιογράφημα και να ανιχνεύσουν την κολπική μαρμαρυγή. Η επόμενη έκδοση του Apple Watch, που αναμένεται το 2022, μπορεί να περιλαμβάνει νέους αισθητήρες ικανούς να μετρούν τα επίπεδα γλυκόζης και αλκοόλ στο αίμα, μαζί με την αρτηριακή πίεση και τη θερμοκρασία του σώματος. Η Rockley Photonics, η εταιρεία που παρέχει την τεχνολογία αισθητήρων, αποκαλεί το σύστημά της «ιατρείο στον καρπό». Η ρυθμιστική έγκριση για τέτοιες λειτουργίες μπορεί να διαρκέσει, αλλά στο μεταξύ οι γιατροί, όχι μόνο οι χρήστες, θα δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στα δεδομένα.

Το μετασύμπαν

Επινοήθηκε το 1992 από τον Neal Stephenson στο μυθιστόρημά του “Snow Crash”, η λέξη “metaverse” αναφερόταν σε έναν επίμονο εικονικό κόσμο, προσβάσιμο μέσω ειδικών γυαλιών, όπου οι άνθρωποι μπορούσαν να συναντηθούν, να φλερτάρουν, να παίξουν παιχνίδια, να αγοράσουν και να πουλήσουν πράγματα και πολλά άλλα. Το 2022 αναφέρεται στη συγχώνευση βιντεοπαιχνιδιών, κοινωνικής δικτύωσης και ψυχαγωγίας για τη δημιουργία νέων, καθηλωτικών εμπειριών, όπως το να κολυμπήσετε μέσα στο αγαπημένο σας τραγούδι σε μια διαδικτυακή συναυλία. Παιχνίδια όπως το Minecraft, το Roblox και το Fortnite είναι όλα τα σκαλοπάτια σε ένα αναδυόμενο νέο μέσο. Το Facebook μετονομάστηκε σε Meta για να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία και να αποσπάσει την προσοχή από τα άλλα δεινά του.

Κβαντική Υπολογιστική

Μια ιδέα που υπήρχε μόνο στους μαυροπίνακες τη δεκαετία του 1990 έχει εξελιχθεί σε έναν διαγωνισμό πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ κυβερνήσεων, τεχνολογικών κολοσσών και νεοφυών επιχειρήσεων: αξιοποίηση των αντιδιαισθητικών ιδιοτήτων της κβαντικής φυσικής για την κατασκευή ενός νέου είδους υπολογιστή. Για ορισμένα είδη μαθηματικών, ένας κβαντικός υπολογιστής θα μπορούσε να ξεπεράσει κάθε μη κβαντική μηχανή που θα μπορούσε ποτέ να κατασκευαστεί, κάνοντας γρήγορη επεξεργασία που χρησιμοποιείται στην κρυπτογραφία, τη χημεία και τα οικονομικά.

Πότε όμως θα έρθουν τέτοια μηχανήματα; Ένα μέτρο της ικανότητας ενός κβαντικού υπολογιστή είναι ο αριθμός των qubits του. Μια κινεζική ομάδα κατασκεύασε έναν υπολογιστή με 66 qubits. Η IBM , μια αμερικανική εταιρεία, ελπίζει να πετύχει 433 qubits το 2022 και 1.000 έως το 2023. Αλλά οι υπάρχουσες μηχανές έχουν ένα μοιραίο ελάττωμα: οι ευαίσθητες κβαντικές καταστάσεις από τις οποίες εξαρτώνται διαρκούν μόνο για ένα κλάσμα του δευτερολέπτου. Η διόρθωση θα πάρει χρόνια. Αλλά εάν οι υπάρχουσες μηχανές μπορούν να γίνουν χρήσιμες στο μεταξύ, ο κβαντικός υπολογισμός θα μπορούσε να γίνει εμπορική πραγματικότητα πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Εικονικοί επηρεαστές

Σε αντίθεση με έναν άνθρωπο επιρροής, ένας εικονικός influencer δεν θα αργήσει ποτέ σε μια φωτογράφηση, δεν θα μεθύσει σε ένα πάρτι ή θα γεράσει. Αυτό συμβαίνει επειδή οι εικονικοί επηρεαστές είναι χαρακτήρες που δημιουργούνται από υπολογιστή και συνδέουν προϊόντα στο Instagram, το Facebook και το TikTok.

Η πιο γνωστή είναι η Miquela Sousa, ή «Lil Miquela», μια πλασματική Βραζιλιάνο-Αμερικανίδα 19χρονη με 3 εκατομμύρια ακόλουθους στο Instagram. Με 15 δισεκατομμύρια δολάρια που αναμένεται να δαπανηθούν για το μάρκετινγκ επιρροών το 2022, οι εικονικοί παράγοντες επιρροής πολλαπλασιάζονται. Η Aya Stellar—ένας διαστρικός ταξιδιώτης που δημιουργήθηκε από την Cosmiq Universe, μια εταιρεία μάρκετινγκ—θα προσγειωθεί στη Γη τον Φεβρουάριο. Έχει ήδη κυκλοφορήσει ένα τραγούδι στο YouTube.

Εγκεφαλικές διεπαφές

Τον Απρίλιο του 2021, ο ακαταμάχητος επιχειρηματίας Έλον Μασκ έγραψε ενθουσιασμένος στο Twitter ότι ένας πίθηκος μακάκος «έπαιζε κυριολεκτικά ένα βιντεοπαιχνίδι τηλεπαθητικά χρησιμοποιώντας ένα τσιπ εγκεφάλου». Η εταιρεία του, Neuralink, είχε εμφυτεύσει δύο μικροσκοπικά σετ ηλεκτροδίων στον εγκέφαλο του πιθήκου. Τα σήματα από αυτά τα ηλεκτρόδια, που μεταδόθηκαν ασύρματα και στη συνέχεια αποκωδικοποιήθηκαν από έναν κοντινό υπολογιστή, επέτρεψαν στον πίθηκο να μετακινήσει το κουπί στην οθόνη σε ένα παιχνίδι Pong χρησιμοποιώντας μόνο τη σκέψη.

Το 2022 η Neuralink ελπίζει να δοκιμάσει τη συσκευή της σε ανθρώπους, για να επιτρέψει σε άτομα που είναι παράλυτα να χειριστούν έναν υπολογιστή. Μια άλλη εταιρεία, η Synchron, έχει ήδη λάβει έγκριση από τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές για να ξεκινήσει δοκιμές σε ανθρώπους μιας παρόμοιας συσκευής. Το «ελάχιστα επεμβατικό» νευρικό προσθετικό του εισάγεται στον εγκέφαλο μέσω αιμοφόρων αγγείων στον λαιμό. Εκτός από τη βοήθεια των παράλυτων ατόμων, η Synchron εξετάζει επίσης άλλες χρήσεις, όπως τη διάγνωση και τη θεραπεία παθήσεων του νευρικού συστήματος, όπως η επιληψία, η κατάθλιψη και η υπέρταση.

Τεχνητό κρέας και ψάρι

Ο Winston Churchill σκέφτηκε κάποτε για «το παράλογο να μεγαλώνεις ένα ολόκληρο κοτόπουλο για να φάει το στήθος ή το φτερό». Σχεδόν έναν αιώνα αργότερα, περίπου 70 εταιρείες «καλλιεργούν» κρέατα σε βιοαντιδραστήρες. Τα κύτταρα που λαμβάνονται από ζώα, χωρίς να τα βλάπτουν, τρέφονται με σούπες πλούσιες σε πρωτεΐνες, σάκχαρα, λίπη, βιταμίνες και μέταλλα. Το 2020, η Eat Just, μια startup με τεχνητό κρέας με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, έγινε η πρώτη εταιρεία που πιστοποιήθηκε να πουλά τα προϊόντα της, στη Σιγκαπούρη.

Αναμένεται να συμμετάσχουν σε αυτό μια χούφτα άλλες εταιρείες το 2022. Τον επόμενο χρόνο, μια ισραηλινή startup, η SuperMeat, αναμένει να κερδίσει την έγκριση για εμπορικές πωλήσεις καλλιεργημένων φαγητών (μπιφτέκι κοτόπουλου) λέει η εταιρεία. Η Finless Foods, με έδρα την Καλιφόρνια, ελπίζει σε έγκριση για την πώληση καλλιεργημένου τόνου, που καλλιεργείται για 440 δολάρια το κιλό—από 660.000 δολάρια το 2017. Μπέικον, γαλοπούλα και άλλα καλλιεργούμενα κρέατα είναι στα σκαριά. Οι οικολογικοί λάτρεις του κρέατος θα μπορούν σύντομα να έχουν τη μπριζόλα τους και να τη φάνε.

economist.com

Απάντηση