ΔΙΕΘΝΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑΥΓΕΙΑΣ

Μόνο αυτό έλειπε…Μεγάλη επιδημία γρίπης των πτηνών στην Τσεχία

Μόνο αυτό έλειπε…Μεγάλη επιδημία γρίπης των πτηνών στην Τσεχία

Περίπου 80.000 κότες θανατώθηκαν στην Τσεχία τις τελευταίες ημέρες καθώς ξέσπασε επιδημία γρίπης των πτηνών, στην περιφέρεια του Λιτομερίτσε. Παράλληλα έχουν ήδη καταστραφεί κάτι παραπάνω από ένα εκατομμύριο αυγά. Την περασμένη εβδομάδα σχεδόν το 50% των πουλερικών χάθηκε από την επιδημία, με τις αρχές να προσπαθούν να την περιορίσουν στην εν λόγω περιοχή.

«Πιστεύω ότι είναι η μεγαλύτερη επιδημία που έχει ξεσπάσει ποτέ στη χώρα καθώς από την αρχή της επιδημίας πρέπει να έχουν θανατωθεί πάνω από 200.000 πουλερικά» λέει η Λένκα Χανούσοβα, του Περιφερειακού Κτηνιατρείου.

Η εθνική αρχή της Τσεχίας επιβεβαίωσε πως η φετινή επιδημία γρίπης των πτηνών είναι μία από τις μεγαλύτερες στην ιστορία της χώρας.

Ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών υπήρξε και στη Σλοβενία. Όλα ξεκίνησαν μετά τον θάνατο ενός κύκνου. Ο κτηνίατρος είδε πως το πτηνό πέθανε από τη γρίπη και αμέσως ενεργοποιήθηκε το σχετικό πρωτόκολλο. Η πηγή της γρίπης εντοπίστηκε σε μικρή φάρμα στην νοτιοανατολική Σλοβενία και σύμφωνα με τις αρχές έχει ήδη οριοθετηθεί.

Απάντηση