ΔΙΕΘΝΗΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑΥΓΕΙΑΣ

Κομισιόν: Στους εννέα μήνες θα λήγουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού – Πότε πρέπει να γίνεται η τρίτη δόση

Κομισιόν: Στους εννέα μήνες θα λήγουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού – Πότε πρέπει να γίνεται η τρίτη δόση

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, κατέληξαν σε αποφάσεις σχετικά με τον χρόνο πραγματοποίησης της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, αλλά και για την ημερομηνία λήξης του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Συγκεκριμένα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής (17/12), στο πλαίσιο σχετικής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και του Γιάνεζ Γιάνσα, πρωθυπουργού της Σλοβενίας η οποία έχει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. έως την 31η Δεκεμβρίου 2021, ανέφερε: «Θα εγγυηθούμε πως θα υπάρξει κοινή προσέγγιση ως προς τις αναμνηστικές δόσεις και τη χρονική διάρκεια της εγκυρότητας του πιστοποιητικού».

Εν συνεχεία, η ίδια πρόσθεσε: «Οι αναμνηστικές δόσεις συστήνεται (να χορηγούνται) το αργότερο έξι μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό, ενώ το πιστοποιητικό θα παραμένει έγκυρο για περίοδο χάριτος τριών μηνών πέραν αυτού. […] Τα συμβόλαια (σ.σ. για την προμήθεια εμβολίων) προβλέπουν ότι οι εταιρείες θα αναπτύξουν προσαρμοσμένα εμβόλια εάν τους ζητηθεί, εντός 100 ημερών».

Πάντως, στο σχετικό κείμενο των συμπερασμάτων, αναφορικά με τα ταξίδια, οι Ευρωπαίοι ηγέτες υπογράμμισαν ότι τυχόν περιορισμοί θα πρέπει να βασίζονται σε αντικειμενικά κριτήρια και να μην υπονομεύουν τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς ή να παρεμποδίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία μεταξύ των κρατών-μελών.

Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι «κλειδί είναι να ξεπεραστεί ο δισταγμός έναντι των εμβολίων, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης». Μάλιστα, τονίζεται το εξής: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αντιμετώπισε την επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης στην Ε.Ε. και τον αντίκτυπο της εμφάνισης της νέας παραλλαγής ανησυχίας, της Όμικρον. Επαναλαμβάνει τη ζωτική σημασία του εμβολιασμού στην καταπολέμηση της πανδημίας. Η ανάπτυξη του εμβολιασμού σε όλους και η χορήγηση ενισχυτικών δόσεων είναι ζωτικής και επείγουσας σημασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, το κλειδί είναι να ξεπεραστεί ο δισταγμός έναντι των εμβολίων, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης».

 

Απάντηση