OIKONOMIKAΔΙΕΘΝΗ

Μείωσαν τις ώρες εργασίας, όχι τα χρήματα -Τι έδειξε το μεγάλο εργασιακό πείραμα

Η Ισλανδία διεξήγαγε ένα μεγάλο πείραμα στο εργασιακό: Κράτησε σταθερό το εισόδημα, μείωσε τις ώρες. Τα αποτελέσματα υπέροχα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, τα αποτελέσματα από τις δύο δοκιμές μείωσης του εργασιακού ωραρίου δεν έδειξαν απώλεια παραγωγικότητας ή μείωση των επιπέδων εργασίας, ενώ οι εργαζόμενοι ανέφεραν ότι ένιωθαν λιγότερο άγχος και βελτιωμένη ισορροπιά μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, σύμφωνα με ερευνητές του βρετανικού think tank Autonomy tank Autonomy και τις Ενωσης της Ισλανδίας για την Αειφόρο Δημοκρατία.

Η επίτευξη μικρότερων ωρών με σταθερή παραγωγικότητα και επίπεδα υπηρεσιών περιελάμβανε επανεξέταση του τρόπου με τον οποίο ολοκληρώθηκαν οι εργασίες, σύμφωνα με την έκθεση. Αυτό περιελάμβανε τη συντόμευση συσκέψεων ή την αντικατάστασή τους με μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τη διακοπή περιττών εργασιών και την αναδιάταξη αλλαγών.

Το να επιτευχθεί ο χρυσός συνδυασμός, δηλαδή, να μειωθούν οι ώρες εργασίας μεν, αλλά να μην μειωθεί η παραγωγικότητα και τα επίπεδα των υπηρεσιών, περιελάμβαναν επανεξέταση του τρόπου με τον οποίο γίνονταν κάποιες εργασίες, σύμφωνα με την έκθεση. Μεταξύ άλλων τα meetings είχαν μικρότερη διάρκεια ή αντικαταστάθηκαν με emails, σταμάτησαν οι περιττές εργασίες και αναδιατάχθηκαν οι βάρδιες.

Κατά τις δοκιμές που διεξήχθησαν από το 2015 έως το 2019, μειώθηκαν οι ώρες εργασίας σε περίπου 35 την εβδομάδα από 40 χωρίς να μειωθούν οι αποδοχές. Συμμετείχαν περίπου 2.500 εργαζόμενοι, που αντιστοιχούν σε περισσότερο από το 1% του εργατικού πληθυσμού της Ισλανδίας, ενώ τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η «ευημερία τους αυξήθηκε δραματικά», ανέφεραν οι ερευνητές. Έκτοτε, το 86% του συνολικά ενεργού πληθυσμού της Ισλανδίας είτε έχει ήδη υιοθετήσει μικρότερα ωράρια, είτε μπορεί να διαπραγματευτεί για να το πράξει.

Απάντηση