ΔΙΕΘΝΗΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ενωτικός, δημοκρατικός και μετριοπαθής στην πρώτη του ομιλία ο Τζο Μπάιντεν

Δεσμεύτηκε να νικήσει τον «λευκό ρατσισμό» και την «εσωτερική τρομοκρατία» – Υποσχέθηκε να επαναφέρει τη χώρα στις παραδοσιακές γραμμές της – Ούτε μια φορά δεν είπε το όνομα του προκατόχου του

Επίκληση στη Δημοκρατία έκανε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Συνάμα, επέδειξε συναίσθηση, αναγνωρίζοντας τα πλήγματα που έχει δεχτεί η χώρα, τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει, αλλά και τον διχασμό που οφείλει να επουλώσει. Κληρονομεί μία χώρα σε κρίση και αναλαμβάνει το τιτάνιο έργο να την παραδώσει καλύτερα τέσσερα χρόνια αργότερα, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας νέας εποχής.

Είχε προηγηθεί ο όρκος με το αριστερό του χέρι να ακουμπάει τη ογκώδη Βίβλο που βρίσκεται στην κατοχή της οικογένειάς του τα τελευταια 127 χρόνια, από το 1893. Με την υπόσχεση να τηρήσει τον όρκο του και έχοντας στο πλευρό του όλους τους Αμερικανούς πολίτες να γράψει το επόμενο λαμπρό κομμάτι της ιστορίας των ΗΠΑ, ο νέος πρόεδρος είπε ότι είναι η ώρα να «φανούμε γενναίοι».

Με αναφορές στον Αβραάμ Λίλκολν, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ επισήμανε πως η δική του ψυχή βρίσκεται στο «να ενώσει τον αμερικανικό λαό, το αμερικανικό έθνος» και ζήτησε από τον κάθε Αμερικανό να ενωθεί μαζί του σε αυτό τον σκοπό, ρίχνοντας γέφυρες στην αμερικανική κοινωνία. Τόνισε ότι «θα κριθούμε», εννοώντας τον ίδιο και την κυβέρνηση του, αλλά και την πληγωμένη υπερδύναμη στο σύνολο της.

Ο 46ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών επέλεξε τη γλώσσα της νηφαλιότητας και της μετριοπάθειας, αναγνωρίζοντας, όμως, μέσω της ομιλίας του και τη δεινή κατάσταση στην οποία βρέθηκε η χώρα. Τώρα καλείται να αλλάξει σελίδα. Η κεντρική ιδέα της 20λεπτης ομιλίας ήταν να εκμπέμψει ένα μήνυμα ενότητας, ώστε όσοι την ακούσουν –ακόμα και αυτοί που διαφωνούν- να αναγνωρίσουν ότι η επόμενη ημέρα τους περιλαμβάνει, δεν τους απομονώνει.

Συγκεκριμένα, ο Μπάιντεν αναφέρθηκε στα πρόσφατα γεγονότα, σημειώνοντας ότι η αμερικανική Δημοκρατία δέχθηκε επίθεση. Όπως ήταν αναμενόμενο, δεν αναφέρθηκε ούτε μία φορά στον προκάτοχό του, αφήνοντάς τον εκτός του λόγου του. Αντιθέτως, εμφανίστηκε ενωτικός. «Όλη μου η ψυχή βρίσκεται στο να ενώσω την χώρα», είπε και κάλεσε για μια καινούργια αρχή έπειτα από μια περίοδο πικρίας και ακραίου διχασμού.

biden1

Δεσμεύτηκε επίσης να «νικήσει» τον «λευκό ρατσισμό» και την «εσωτερική τρομοκρατία», δύο εβδομάδες μετά την εισβολή υποστηρικτών του πρώην προέδρου Τραμπ στο Καπιτώλιο. Ουσιαστικά, διακήρυξε την διαπίστωση ότι έχει πλέον χρέος να επαναφέρει τη χώρα στις «παραδοσιακές» γραμμές της μετά από μια τετραετία που επανακαθόρισε και διατάραξε το αμερικανικό αποτύπωμα στο διεθνές στερέωμα. Απευθυνόμενος στους Αμερικανούς πολίτες, σημείωσε πως θα είναι Πρόεδρος για όλους, ενώ θα πολεμήσει και για όσους δεν τον υποστήριξαν.

Τόνισε πως «γιορτάζουμε τον θρίαμβο όχι ενός υποψηφίου, αλλά ενός σκοπού, της δημοκρατίας. Αυτή την ώρα, η δημοκρατία επικράτησε». Τα λόγια αυτά επιχειρούν να αναπτερώσουν το ηθικό της χώρας, σε μια περίοδο εθνικής αναταραχής και πρωτοφανούς αβεβαιότητας. Ο νέος πρόεδρος αποφάσισε να υπερτονίσει την ανθεκτικότητα και υπεροχή της χώρας του. Δεν παρέλειψε μάλιστα να αναφερθεί και στην πανδημία της COVID-19, επισημαίνοντας πως ο κορωνοϊός μπορεί να νικηθεί «αν δράσουμε σαν έθνος».

Απάντηση