ΔΙΕΘΝΗΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΙΝΩΝΙΚΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Πώς γιόρτασε ο πλανήτης τα ιδιαίτερα αυτά Χριστούγεννα [βίντεο]

 

Πώς γιόρτασε ο πλανήτης τα ιδιαίτερα αυτά Χριστούγεννα

Στη σκιά της πανδημίας γιορτάστηκε φέτος η γέννηση του Θείου Βρέφους, σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στη Βηθλεέμ, η θεία λειτουργία τελέστηκε στο Ναό της Γεννήσεως, παρουσία ελάχιστων πιστών, ενώ στο Βατικανό η λειτουργία μεταφέρθηκε μερικές ώρες νωρίτερα, έτσι ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα, με την νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας. Μοναδική η ατμόσφαιρα και στην Παναγία των Παρισίων, που άνοιξε τις πύλες της μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2019, για μία μοναδική χριστουγεννιάτικη λειτουργία.

Χριστουγεννιάτικη κατάνυξη στην Παναγία των Παρισίων καθώς ο πληγωμένος εμβληματικός ναός άνοιξε ξανά τις πύλες του την παραμονή των Χριστουγέννων για μία μοναδική συναυλία. Με ειδικές στολές καθώς στο ναό τελούνται ακόμα εργασίες αποκατάστασης μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2019, ο τσελίστας, η σοπράνο και η 15μελής χορωδία μάγεψαν με κλασικά έργα του Σούμπερτ, Μότσαρτ και χριστουγεννιάτικα τραγούδια.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Tedros Adhanom Ghebreyesus έδωσε το στίγμα αυτών των τόσο διαφορετικών εορτών στην σκιά της πανδημίας. «Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σήμερα κάνουν μεγάλες, ανείπωτες θυσίες με το να μένουν μακριά ο ένας από τον άλλον, ώστε να μείνουν ασφαλείς. Αλλά με αυτή την πράξη, προσφέρουν το πιο πολύτιμο δώρο ζωής και υγείας»

Στο Βατικανό η εικόνα ήταν πρωτόγνωρη. Η άλλοτε γεμάτη με κόσμο πλατεία του Αγίου Πέτρου ήταν έρημη. Η θεία λειτουργία με ελάχιστους πιστούς μεταφέρθηκε μερικές ώρες νωρίτερα έτσι ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα με την νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας.

Και ο Ποντίφικας κάλεσε τους πιστούς να βοηθήσουν τους φτωχούς.» Στην ταπεινή φάτνη ενός σκοτεινού στάβλου, ο Υιός του Θεού είναι πραγματικά παρών. Αλλά αυτό εγείρει ακόμη ένα ερώτημα. Γιατί γεννήθηκε το βράδυ, χωρίς αξιοπρεπές κατάλυμα, στη φτώχεια και στην απόρριψη, όταν του άξιζε να γεννηθεί ως ο μεγαλύτερος των βασιλέων στο πιο μεγαλοπρεπές παλάτι; Γιατί; Ο Υιός του Θεού γεννήθηκε ένας απόκληρος, για να μας πει ότι κάθε απόκληρος είναι ένα παιδί του Θεού»

Στην Βηθλεέμ μονάχα μερικές δεκάδες πιστοί παρακολούθησαν τη θεία λειτουργία στο Ναό της Γεννήσεως στην οποία χοροστάτησε ο Λατίνος Πατριάρχης της Ιερουσαλήμ. Ελάχιστοι παρακολούθησαν και την παραδοσιακή λιτανεία στους δρόμους της πόλης όπου γεννήθηκε ο Χριστός.

Πολύ λιγότεροι οι πιστοί και στην λειτουργία στον καθεδρικό ναό της Ουάσινγκτον, ενώ ο Ντόναλντ Τράμπ ευχαρίστησε όλους όσους προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και τη γνώση τους για το πολυπόθητο εμβόλιο.

Χριστουγεννιάτικο μήνυμα έστειλαν οι χαριτωμένοι γερμανικοί ποιμενικοί του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάϊντεν, ενώ ο Άγιος Βασίλης, όπως δείχνει η ειδική υπηρεσία NORAD, έχει μοιράσει ήδη μοιράσει πέντε εκατομμύρια δώρα.

Πηγή: ΕΡΤ, Eπιμέλεια: Κάλη Λέκκα, Οpen TV, Δήμητρα Μανιαβού

 

 

Απάντηση