ΔΙΕΘΝΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΑΥΓΕΙΑΣ

Μακρόν – Κορωνοϊός: «Ντόμινο» ανησυχίας λόγω των κινήσεών του πριν βρεθεί θετικός στον ιό

Μακρόν – Κορωνοϊός: «Ντόμινο» ανησυχίας λόγω των κινήσεών του πριν βρεθεί θετικός στον ιό

Πιθανότερο σενάριο να κόλλησε στη Σύνοδο Κορυφής – Στο μικροσκόπιο το «κορωνοδείπνο» με πάνω από 10 άτομα, λίγες ώρες πριν διαγνωστεί – Ποιοι ηγέτες μπήκαν σε καραντίνα

Η είδηση ότι ο Γάλλος Πρόεδρος προσβλήθηκε από κορωνοϊό έχει κάνει πλέον το γύρο του κόσμου. Το πιθανότερο είναι ότι νόσησε κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την περασμένη εβδομάδα. Όπως είναι φυσικό, η ανακοίνωση αυτή όχι μόνο προκάλεσε σοκ, αλλά και ένα ντόμινο ανησυχίας στους υπόλοιπους ηγέτες της ΕΕ, ειδικά σε αυτούς που ήρθαν σε άμεση επαφή μαζί του.

Ο Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται πλέον σε καραντίνα στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Θα παραμείνει υπό καθεστώς απομόνωσης για τουλάχιστον επτά ημέρες. Η σύζυγος του Μπριζίτ Μακρόν υποβλήθηκε σε εξέταση και βρέθηκε αρνητική. Η κατάστασή του πάντως αν και έχει κάποια συμπτώματα, δεν φαίνεται να προκαλεί ανησυχία, ενώ συνεχίζει να εργάζεται εξ αποστάσεως.

Ταλαιπωρείται από καταρροή και βήχα, αλλά ο πυρετός του έχει ήδη υποχωρήσει. Εκπρόσωπος του ενημέρωσε είπε πως όλα τα προγραμματισμένα ταξίδια και οι δημόσιες εμφανίσεις του έχουν ακυρωθεί, περιλαμβανομένης και μιας προγραμματισμένης επίσκεψης στον Λίβανο, στις 22 Δεκεμβρίου.

Χθες το απόγευμα, όμως, συμμετείχε σε διαδικτυακή συνεδρίαση για ζητήματα διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας. Μίλησε για έξι λεπτά σε τηλεδιάσκεψη, κατά τη διάρκεια της οποίας φορούσε μάσκα και ήταν απομονωμένος σε ένα δωμάτιο.

Αν και σε κάθε δημόσια εμφάνισή του, πριν γίνει γνωστό ότι βρέθηκε θετικός, φορούσε μάσκα, δεν ήταν λίγες οι φορές που καταπάτησε έναν ακόμα στοιχειώδη κανόνα: αυτόν της κοινωνικής απόστασης. Ήταν μέχρι και λίγες ημέρες νωρίτερα ιδιαίτερα εγκάρδιος στις χειραψίες, ακόμα και στις αγκαλιές, όπως αυτή που αντάλλαξε με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία. Ο τελευταίος, όπως και πολλοί ακόμα, έχουν τεθεί σε προληπτική καραντίνα. Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν Καστέξ επίσης βρίσκεται σε απομόνωση, καθώς ήρθε σε επαφή με τον αρχηγό του κράτους.

Το Μέγαρο Μαξίμου ανακοίνωσε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι αρνητικός. Αρνητικός στον ιό βρέθηκε και ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μίχολ Μάρτιν, ο οποίος υποβλήθηκε προληπτικά σε εξετάσεις επειδή είχε συναντηθεί με τον Μακρόν την περασμένη εβδομάδα. Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ είναι επίσης αρνητικός αλλά θα παραμείνει σε καραντίνα μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου, για προληπτικούς λόγους. Σε κατ’ οίκον περιορισμό τέθηκε και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ.

«Μετά τη συμμετοχή μας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αποφάσισα προληπτικά να αυτοπεριοριστώ, έως ότου λάβω το αποτέλεσμα του τεστ για να προστατεύσω τους ανθρώπους γύρω μου. Δεν έχω συμπτώματα και συνεχίζω να εκτελώ πλήρως τα καθήκοντά μου», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter. Αρνητική στο τεστ και η καγκελάριος Μέρκελ, η οποία δεν θα μείνει σε καραντίνα, όπως ανακοίνωσε η καγκελαρία. «Η καγκελάριος υπεβλήθη σε τεστ μερικές ημέρες μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, στο πλαίσιο ελέγχου ρουτίνας. Η Γερμανίδα καγκελάριος στέλνει στον Γάλλο πρόεδρο τις καλύτερες ευχές της για ταχεία ανάρρωση».

Από την πλευρά της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επίσης θα παραμείνει ενεργή, παρά το γεγονός ότι συναντήθηκε με τον Γάλλο πρόεδρο. Στη μακρά λίστα αυτών που ανησυχούν είναι και ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, ο οποίος είχε ένα ιδιωτικό δείπνο με τον Μακρόν στη διάρκεια του οποίου του απένειμε τον Μεγάλο Σταυρό της Λεγεώνας της Τιμής.

Στη Γαλλία υπάρχει μία διάχυτη δυσφορία. Τη στιγμή που η κυβέρνηση ανακοίνωσε αυστηρότερα μέτρα καραντίνας, δημοσιεύματα υποστηρίζουν ότι ο Γάλλος πρόεδρος λίγες ώρες πριν διαγνωστεί με κορωνοϊό διοργάνωσε δείπνο για δέκα στελέχη της κυβέρνησης και συνεργάτες του. Δίπλα στον Μακρόν κάθισε ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ και ο  γ.γ. της Προεδρίας Αλέξις Κολέρ. Η είδηση έχει επιβεβαιωθεί, αλλά εκπρόσωποι της κυβέρνησης ισχυρίζονται ότι τηρήθηκαν όλα τα απαιτούμενα μέτρα και ο χώρος αεριζόταν. Όπως και να έχει ήταν παραπάνω από δέκα άτομα, τα οποία έμειναν μέχρι τα μεσάνυχτα, παρ’ ότι στην χώρα ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας.

 

 

 

 

Απάντηση