ΔΙΕΘΝΗΥΓΕΙΑΣ

Κορωνοϊός: Σε αυτή τη χώρα όλοι οι κάτοικοι άνω των 10 ετών θα κάνουν τεστ

Στους δρόμους από το πρωί ο στρατός και ιατρικό προσωπικό – Γιατί διαφωνεί η Πρόεδρος και ζητά καθυστέρηση του σχεδίου δράσης

Η Σλοβακία πρόκειται να αρχίσει να κάνει τεστ για τον COVID-19, σήμερα Σάββατο σε άτομα άνω των 10 ετών, αλλά η πρόεδρος είναι αντίθετη, λέγοντας ότι αυτή η ιδέα είναι «ανέφικτη». Η διαδικασία των τεστ για τα τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους θα διαρκέσει πάνω από δύο Σαββατοκύριακα.

Τα κρούσματα έχουν αυξηθεί στη Σλοβακία  με τους αξιωματούχους να υποστηρίζουν ότι η μόνη εναλλακτική λύση θα ήταν ένα καθολικό lockdown.

Η Πρόεδρος Ζουζάνα Καπούτοβα ζήτησε να καθυστερήσει το  εν λόγω σχέδιο, αφού οι αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων δήλωσαν ότι δεν υπάρχουν αρκετοί εκπαιδευμένοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας για να το κάνουν αυτό.

Μέχρι στιγμής έχει προσληφθεί μόνο το 70% των 20.000 υπαλλήλων που απαιτούνται για τη διαχείριση των ρινικών τέστ, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας.

Η Σλοβακία κατέγραψε 3.363 νέα κρούσματα την Πέμπτη, αυξάνοντας το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων, από τον Μάρτιο σε 55.091. Συνολικά, 212  άνθρωποι έχουν πεθάνει.

Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση
Από πολύ νωρίς το Σάββατο, στρατιώτες και γιατροί πρόκειται να διασχίσουν ολόκληρη τη χώρα, από τα τεράστια οικιστικά κέντρα Πετρέλσκα της Μπρατισλάβα, μέχρι τα μικρά χωριουδάκια στις σκιές των βουνών Τάτρα, έως τις κυρίως ουγγρικές πόλεις, που είναι διάσπαρτες κατά μήκος του Δούναβη.

Το σχέδιο είναι να κάνουν τεστ σε σχεδόν τέσσερα πέμπτα του πληθυσμού, χρησιμοποιώντας rapid test αντιγόνου, που εκιμάται ότι δίνουν ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα- περίπου 30% . Τα αποτελέσματα θα παραδοθούν σε σφραγισμένο φάκελο εντός 15 λεπτών.

«Είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση του στρατού από τότε που η χώρα έγινε ανεξάρτητη»,  δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Γιάρο Ναντ.

Γιατί τεστ αντιγόνου;
Οι δοκιμές αντιγόνου ανιχνεύουν την παρουσία πρωτεϊνών κορωνοϊού, ενώ είναι ταχύτερα και είναι επίσης λιγότερο ακριβή, παράγοντας υψηλά ψευδώς αρνητικά – περίπου 30%, ανάλογα με τον τύπο της δοκιμής που χρησιμοποιείται. Ωστόσο, ο υπουργός Άμυνας είπε ότι στη σημερινή κατάσταση ήταν μακράν η καλύτερη επιλογή.

«Ιδέα που γεννήθηκε μέσα από απελπισία»
Η Πρόεδρος Καπούτοβα χαρακτήρισε τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας «διχαστικά», λέγοντας ότι μια τέτοια κατηγοριοποίηση των πολιτών ήταν «το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε αυτήν τη στιγμή».

Δύο ημέρες πριν από την έναρξη των τεστ και δεν έχουν αρκετά άτομα για τη δοκιμή. «Φαίνεται αδύνατο», δήλωσε ο Μάτους Κοστόνλι, αρχισυντάκτης της εφημερίδας Ντενικ N.

Απάντηση