ΔΙΕΘΝΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Έκρηξη στη Βηρυτό: Οι ανθρώπινες ιστορίες που συγκλονίζουν

Έκρηξη στη Βηρυτό: Οι ανθρώπινες ιστορίες που συγκλονίζουν

Σύμβολα της τραγωδίας του Λιβάνου η νοσηλεύτρια Σαχάρ  κατέβηκε στο λιμάνι της Βηρυτού να βοηθήσει και σκοτώθηκε   και η γιατρός Ισράα που η εικόνα της έκανε το γύρο του κόσμου – Η έκρηξη τη βρήκε να βγάζει φωτογραφίες με το νυφικό της και φορώντας το, φρόντισε τραυματίες στους δρόμους

Την τραγωδία της Βηρυτού συμβολίζουν δύο γυναίκες: Η μία νοσηλεύτρια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που ετοίμαζε το γάμο της, η Σαχάρ, έσπευσε στο λιμάνι της πατρίδας της αμέσως μετά την πρώτη έκρηξη. Σκοτώθηκε εκεί και αντί για τον γάμο, η οικογένειά της έκανε χθες την κηδεία της. «Είναι όλοι εδώ, εκτός από σένα με ένα άσπρο φόρεμα» την αποχαιρέτισε ο αρραβωνιαστικός της, που θέλησε ο κόσμος να ξέρει το όνομά της.

Η άλλη, η Ισράα, είναι η Νύφη: Η εικόνα της να χαμογελά ευτυχισμένη φορώντας το νυφικό της έγινε το σύμβολο μιας πόλης και μιας χώρας που η ευτυχία από την απόλυτη δυστυχία και τον όλεθρο απείχαν μια στιγμή. Η Ισράα είναι γιατρός. Μετά το πρώτο σοκ, φορώντας το νυφικό της ακόμη, άρχισε να βοηθά τραυματίες στους δρόμους της πόλης της. Οι ιστορίες των δύο γυναικών δίνουν «πρόσωπο» στην τραγωδία του Λιβάνου.

Η έκρηξη που σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης στο λιμάνι της Βηρυτού ήταν το κορυφαίο χτύπημα στον  Λίβανο, ο οποίος εδώ και χρόνια βρίσκεται αντιμέτωπος με μία ανεξέλεγκτη κρίση, σε οικονομικό, πολιτικό και υγειονομικό επίπεδο. Εδώ και αρκετό καιρό σημειώνονταν στη λιβανική πρωτεύουσα αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με εντάσεις και επεισόδια, ενώ τους τελευταίους μήνες τα κρούσματα του κορωνοϊού που εντοπίζονταν στη χώρα είχαν φέρει τις υγειονομικές αρχές σε αδιέξοδο.

Και ήρθε η Τρίτη. Όταν και σημειώθηκε η φονική έκρηξη στο λιμάνι όπου φυλάσσονταν τόνοι νιτρικού αμμωνίου, χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Οι αρχές ήδη προσπαθούν να καταλήξουν στο εάν πρόκειται για ατύχημα ή για έγκλημα και ψάχνουν τους ενόχους. Ακόμα και αν αποδοθεί όμως δικαιοσύνη, οι υλικές ζημιές που άφησε στο πέρασμά της η έκρηξη θα χρειαστούν αρκετό καιρό για να αποκατασταθούν, ενώ οι συγγενείς των 149 -μέχρι στιγμής- θυμάτων θα θυμούνται για πάντα τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Η νύφη-γιατρός που βοηθούσε περαστικούς στο πέρασμά της 

Βίντεο από τη στιγμή της έκρηξης, γίνονται viral. Άλλα δείχνουν πώς μία οικιακή βοηθός κατάφερε την τελευταία στιγμή να «αρπάξει» το παιδί που πρόσεχε πριν το πλακώσουν οι τοίχοι, άλλοι δείχνουν μία έγκυο γυναίκα έτοιμη να γεννήσει στο μαιευτήριο. Viral, όμως, είχε γίνει και ένα βίντεο με μία κοπέλα ντυμένη με νυφικό να ποζάρει στον φωτογραφικό φακό. Και ενώ χαμογελάει στον φωτογράφο, σημειώνεται το μοιραίο και ο φακός την «πιάνει» να τρέχει να σωθεί.

Αυτό, όμως, που δεν έδειξε ο φακός είναι ότι η Ισράα Σεμπλάνι, είναι γιατρός και φεύγοντας από το σημείο της φωτογράφισης, σταματούσε στον δρόμο κάθε τρεις και λίγο για να βοηθήσει ανθρώπους που τραυματίστηκαν από την έκρηξη. Μία ηρωική πράξη, που ως γιατρός εξάλλου, δεν θα μπορούσε να κάνει και αλλιώς.

Η νοσοκόμα που είπε στον αρραβωνιαστικό της ότι θα κατέβει στο λιμάνι και έχασε τη ζωή της 

Μία ακόμα ιστορία που συγκλονίζει είναι αυτή της 24χρονης νοσοκόμας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Βηρυτού, Σαχάρ Φαρές. Η ίδια μαζί με τον αρραβωνιαστικό της σχεδίαζαν τον γάμο τους που θα γινόταν του χρόνου. Αντί για αυτόν, η οικογένειά της πραγματοποίησε την Πέμπτη την κηδεία της, κάνοντας ένα «πάρτι» όπως ακριβώς είχε φανταστεί τον γάμο της, με τον αρραβωνιαστικό της, Γκίλμπερτ Καράαν να ξεσπάει σε κλάματα στο τελευταίο αντίο προς την αγαπημένη του.

«Όλα όσα ήθελες θα είναι εδώ, εκτός από σένα με άσπρο φόρεμα. Μου έσπασες τα κόκκαλα, μου ράγισες την καρδιά, αγάπη μου. Η ζωή δεν έχει νόημα τώρα που δεν είσαι εδώ», λέει χαρακτηριστικά ο Γκίλμπερτ και σπαράζει.

Η Σαχάρ, είναι μία από τους 149 νεκρούς που έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής. Όλα τα θύματα έχουν ονοματεπώνυμο και ιστορία, όμως η ιστορία της Σαχάρ κάνει τον γύρο του διαδικτύου και μαγνητίζει την προσοχή όσων τη διαβάζουν. Ήταν αποφασισμένη να κάνει τα όνειρά της πραγματικότητα, παρόλο που μεγάλωσε σε μία οικογένεια χωρίς οικονομικές ανέσεις. Ονειρευόταν να κάνει τη δική της οικογένεια, όμως η μοίρα θέλησε να είναι η οικογένειά της αυτή που θα τη θάψει.

Η τελευταία της συνομιλία ήταν με τον αγαπημένο της. Τον πήρε να του πει ότι θα πήγαινε στο λιμάνι να βοηθήσει τους εγκλωβισμένους και όσους το χρειάζονται. Και το έκανε, μέχρι το άδοξο τέλος της. 

 

Απάντηση