ΔΙΕΘΝΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Θερμοκρασία-ρεκόρ στην Αρκτική: Στους 38 βαθμούς Κελσίου ο υδράργυρος σε πόλη της Σιβηρίας

Θερμοκρασία-ρεκόρ στην Αρκτική: Στους 38 βαθμούς Κελσίου ο υδράργυρος σε πόλη της Σιβηρίας

Ανάλογα υψηλή θερμοκρασία είχε, σύμφωνα με μετεωρολόγο, να καταγραφεί από το 1885

Προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι στην Αρκτική καταγράφηκε θερμοκρασία – ρεκόρ. Στους 38 βαθμούς Κελσίου εκτοξεύτηκε, σε πόλη της Σιβηρίας, ο υδράργυρος το Σάββατο.

Το προηγούμενο ρεκόρ καταγράφηκε το 1885. «H πόλη Βερκχογιάνσκ, στην ανατολική Σιβηρία, είναι γνωστή για τους εξαιρετικά ψυχρούς χειμώνες της. Ο υδράργυρος εκτιμάται ότι έφτασε τους 38 βαθμούς», σχολίασε στο Τwitter ο μετεωρολόγος Μίκα Ραντανέν.

Επιστήμονες προέβλεπαν ότι τέτοιες θερμοκρασίες δεν επρόκειτο να καταγραφούν μέχρι το 2100 στην Αρκτική, πράγμα που σημαίνει ότι η άνοδος της θερμοκρασίας ήρθε οκτώ δεκαετίες νωρίτερα και σε συνδυασμό με τον πολλαπλασιασμό των κύκλων της ξηρασίας και των κυμάτων καύσωνα, που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για τον πολλαπλασιασμό των πυρκαγιών «ζόμπι».

Το θερμόμετρο έδειξε 18 βαθμούς πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα στην κωμόπολη Βερχογιάνσκ, κάπου 4.700 χλμ. ανατολικά της Μόσχας στον ποταμό Γιάνα της Γιακουτίας, μια περιοχή που το 2014 το Business Insider είχε χαρακτηρίσει «το πιο άθλιο μέρος της Γης», αφού τον χειμώνα ο υδράργυρος δείχνει συχνά κάτω από τους -50 οC και μάλιστα κατέχει και το ρεκόρ χαμηλότερης θερμοκρασίας στον πλανήτη με -67,8 βαθμούς Κελσίου.

 

Απάντηση