ΔΙΕΘΝΗΕΛΛΑΔΑΘΡΗΣΚΕΙΑΙΣΤΟΡΙΚΑ

Διαρροές σε τουρκικά ΜΜΕ: Η Αγία Σοφία μπορεί να λειτουργήσει ως τζαμί στις 15 Ιουλίου

Στελέχη του κυβερνώντος κόμματος συνεχίζουν τις προκλήσεις και διαρρέουν στον τύπο της γειτονικής χώρας την πιθανή ημερομηνία έναρξης λειτουργίας της Αγίας Σοφίας ως τζαμί.

Σε νέες προκλήσεις για την Αγία Σοφία προχωρούν στελέχη του κυβερνώντος κόμματος λίγες ώρες μετά τη… γραμμή που έδωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο εκπρόσωπός του Ομέρ Τσελίκ.

Στελέχη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), διαρρέουν στον τύπο της γειτονικής χώρας την πιθανή ημερομηνία έναρξης λειτουργίας της Αγια-Σοφιάς ως τζαμί παρά τις έντονες αντιδράσεις που έχει προκαλέσει αυτό το ενδεχόμενο και τις συστάσεις που απηύθυνε η UNESCO για την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα haberler.com, τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος εμφανίζονται σίγουρα για την ετυμηγορία και αναφέρουν ότι θα τελεστεί η πρώτη έπειτα από 86 χρόνια ισλαμική προσευχή στην Αγια-Σοφιά, στις 15 Ιουλίου, ανήμερα δηλαδή της τέταρτης επετείου από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα έχει παραπεμφθεί, στο Συμβούλιο Επικρατείας της Τουρκίας, το οποίο στις 2 Ιουλίου θα αποφασίσει επί της χρήσης του ιστορικού μνημείου.

Πήγες του ΑΚΡ, τονίζουν πάντως ότι πιθανή απορριπτική απόφαση του δικαστηρίου δεν δεσμεύει την κυβέρνηση στο να προχωρήσει στην μετατροπή της Αγια-Σοφιάς σε τέμενος, όπως ζήτησε προ ημερών ο πρόεδρος Ερντογάν.

Απάντηση