ΔΙΕΘΝΗΕΙΔΗΣΕΙΣΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

NASA: «Πράσινο φως» για την πρώτη επανδρωμένη διαστημική αποστολή από το 2011

NASA: «Πράσινο φως» για την πρώτη επανδρωμένη διαστημική αποστολή από το 2011

Ο πύραυλος Crew Dragon θα εκτοξευθεί στις 16.33 τοπική ώρα, της 27ης Μαΐου, με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Για πρώτη φορά από την εποχή των διαστημικών λεωφορείων, οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να στείλουν από το έδαφός τους αστροναύτες στο Διάστημα.

Οι βετεράνοι αστροναύτες Μπομπ Μπένκερ και Νταγκ Χάρλι θα βρίσκονται στις 27 Μαΐου μέσα στο διαστημόπλοιο Crew Dragon της ιδιωτικής εταιρείας SpaceX που θα εκτοξευτεί με προορισμό το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

sqvfLsx7YveApT7mZckvQa-650-80

Από τον Ιούλιο του 2011, οπότε πέταξε για τελευταία φορά διαστημικό λεωφορείο, η NASA βασίζονταν για τις επανδρωμένες αποστολές της στις ρωσικές κάψουλες Soyuz, οι οποίες εκτοξεύονταν από το Καζακστάν.

Οι πλατφόρμες εκτόξευσης στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ και το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι χρησιμοποιούνταν μόνο για αποστολές φορτίου, ή ρομποτικών μηχανών.

Αυτό πρόκειται να αλλάξει την επόμενη εβδομάδα κατά την αποστολή Demo-2 της εταιρείας SpaceX του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Έλον Μασκ.

Η αποστολή, για λογαριασμό της NASA, θα είναι η πρώτη επανδρωμένη πτήση ιδιωτικής εταιρείας σε τροχιακή αποστολή.

Η διαστημική κάψουλα βρίσκεται ήδη τοποθετημένη στην κορυφή ενός πυραύλου Falcon 9, στην ιστορική πλατφόρμα 39Α στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα, όπου γίνονται και οι τελευταίοι έλεγχοι.

O 53χρονος Χάρλι και ο 49χρονος Μπένκερ θα παραμείνουν στον ISS για ένα χρονικό διάστημα 1-4 μηνών προτού επιστρέψουν με το Crew Dragon στη Γη.

Εφόσον ολοκληρωθεί με επιτυχία η αποστολή, η SpaceX θα έχει συμπληρώσει ένα σημαντικό ορόσημο για το συμβόλαιο που ανέλαβε το 2014 -μαζί με την Boeing- προκειμένου να εξυπηρετεί την ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού του ISS.

Για τη NASA θα είναι ουσιαστικά το τέλος της εξάρτησής της από τη ρωσική διαστημική τεχνολογία για τις επανδρωμένες αποστολές.

Η κάψουλα Crew Dragon έχει ξαναεπισκεφθεί τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το Μάρτιο του 2019, χωρίς πλήρωμα. Η αποστολή Demo-1 ολοκληρώθηκε με επιτυχία με την επιστροφή της κάψουλας, αποδεικνύοντας ότι βρίσκεται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Απάντηση