ΔΙΕΘΝΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑΥΓΕΙΑΣ

Βίντεο δείχνει πόσο μακριά «ταξιδεύουν» τα σταγονίδια με το φτάρνισμα

Βίντεο δείχνει πόσο μακριά «ταξιδεύουν» τα σταγονίδια με το φτάρνισμα

Ερευνητές υποστηρίζουν ότι μπορούν να καλύψουν απόσταση έως και τα 8 μέτρα

Βίντεο στο οποίο κατέγραψαν τον τρόπο με τον οποίο «ταξιδεύουν» τα σταγονίδια με το φτάρνισμα έδωσαν στη δημοσιότητα Αμερικανοί επιστήμονες.

Όπως διαπίστωσαν τα σταγονίδια μπορούν να φτάσουν σε απόσταση έως και 8 μέτρων κινούμενα με μεγάλες ταχύτητες σε υγρά και θερμά περιβάλλοντα.

Όπως σημειώνουν οι συνθήκες αυτές – θερμό και υγρό περιβάλλον – επιτρέπουν στο νέφος με τα σταγονίδια να αποφύγουν την εξαέρωση για μεγαλύτερο χρόνο από τον συνηθισμένο.

Η συντάκτης της έκθεσης στο Journal of the American Medical Association (JAMA) καθηγητής Μπουρουίμπα υποστηρίζει ότι τα υπάρχοντα μέτρα όσον αφορά την κοινωνική απόσταση (social distancing) βασίζονται σε ξεπερασμένα μοντέλα γιατί δεν συνεκτιμούν την πιθανότητα των θερμών και υγρών νεφών που επιτρέπουν στα σταγονίδια να διασχίσουν μεγαλύτερες αποστάσεις.

Όπως σημειώνει το μοντέλο που χρησιμοποιείται αναπτύχθηκε τη δεκαετία του ’30 και «με βάση τα σύγχρονα δεδομένα μοιάζει υπερβολικά απλοϊκό».

Στην έκθεση σημειώνεται, πάντως, ότι ο ρυθμός με τον οποίο τα σταγονίδια τελικά εξατμίζονται εξαρτάται από το μέγεθός τους, την ταχύτητα του «νέφους» και συνθηκών όπως η θερμοκρασία και η υγρασία.

Σε υψηλότερες θερμοκρασίες, αναφέρεται στην έκθεση, η διάρκεια ζωής μπορεί να επεκταθεί έως και 1.000 φορές.

Απάντηση