OIKONOMIKAΔΙΕΘΝΗ

Αποκαλύφθηκε το σχέδιο του Ερντογάν: Αλλάζει ρότα, κρατικοποιεί τα πάντα στην Τουρκία!

Ο σχέδιο του Ταγίπ Ερντογάν για την κρίση αποκαλύφθηκε σήμερα, με την κατάθεση νομοσχεδίου που θα αλλάξει για πάντα τη φυσιογνωμία της τουρκικής οικονομίας με αφορμή τις συνέπειες της πανδημίας.

Το τουρκικό κράτος θα εισφέρει μετρητά και θα αναλαμβάνει τον έλεγχο σε πιεσμένες ιδιωτικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με νομοσχέδιο που κατέθεσε σήμερα στην τουρκική βουλή το κόμμα του τούρκου προέδρου.

Το προς ψήφιση νομοσχέδιο θα επιτρέπει στο κρατικό επενδυτικό ταμείο της Τουκίας, το TVF να αναλαμβάνει πλειοψηφικά μερίδια σε επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας άμεσα, λένε στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης με άμεση γνώση των εξελίξεων.  Ο στόχος της πρωτοβουλίας είναι ένας όλο και μεγαλύτερος αριθμός εταιριών θα περάσει κάτω από τον απευθείας έλεγχο του κράτους.

Το κυβερνών κόμμα υπέβαλε τις απαραίτητες νομοθετικές αλλαγές στο κοινοβούλιο την Τρίτη, σύμφωνα με αντίγραφο του προτεινόμενου νόμου που είδε το Bloomberg.

Αλλαγή κεφαλαίου για την Τουρκία
Η Τουρκία ξεκινά μια τεράστια μεταμόρφωση της οικονομίας, δρομολογώντας την δυναμική επανείσοδο του κράτους στους πιο σημαντικούς τομείς της.

Η κίνηση έρχεται σε αντίθεση με τη δημοσιονομική στρατηγική της χώρας τις τελευταίες δύο δεκαετίες, όταν το Δημόσιο πουλούσε κρατικές επιχειρήσεις και χρησιμοποιούσε τα έσοδα για να μειώσει το δημόσιο χρέος. Από το 2003 που ανέβηκε ο Ερντογάν στην εξουσία το δημόσιο χρέος μειώθηκε στο μισό.

Τώρα, το κράτος θα αυξήσει σημαντικά το χρέος του δανειζόμενο περισσότερα χρήματα, προκειμένου να διασώσει ή να αναλάβει τον έλεγχο ιδιωτικών εταιριών.

Σε λίγα χρόνια με βάση το σχέδιο, το τουρκικό κράτος αξιοποιώντας το δημοσιονομικό του περιθώριο θα έχει αναλάβει τον έλεγχο σε επιχειρήσεις ενέργειας, τηλεπικοινωνιών και υποδομών που θεωρούνται στρατηγικές, αναφέρει η πηγή του Bloomberg.

Η πλευρά του ταμείου και το κυβερνών κόμμα αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Κρατισμός, κομμένος και ραμμένος στα μέτρα του Ερντογάν
Το κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο που την τελευταία φορά που ανέφερε αποτελέσματα (το 2017) είχε ίδια κεφάλαια ύψους $40 δισ., θα εξαιρείται από χιλιάδες εταιρικούς κανονισμούς που διέπουν τις επενδύσεις του σε ιδιωτικές εταιρείες, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου.

Δεν θα εμπίπτει στους κανόνες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και θα έχει μεγαλύτερο περιθώριο να επενδύει σε εταιρείες στις οποίες δεν έχει μερίδια ή είναι μέτοχος μειοψηφίας.

Επίσης, δεν θα δεσμεύεται από το νόμο που απαιτεί από κάποιος που εξαγοράζει να αποζημιώνει τους μειοψηφούντες μετόχους για τις ζημιές τους εντός ορισμένης περιόδου – εάν το ταμείο, ως κύριος πλειοδότης, ακολουθεί πολιτικές επιζήμιες για την κατώτατη γραμμή.

Το ταμείο ιδρύθηκε λίγο μετά από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 και διαφημίστηκε από τους αξιωματούχους ως πανάκεια για την αντιμετώπιση των αδυναμιών της οικονομίας.

Διαθέτει ήδη μερίδια στις μεγαλύτερες εταιρείες της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της Turkish Airlines και της Ziraat Bank, της μεγαλύτερη κρατικής τράπεζας.

Απάντηση