ΔΙΕΘΝΗΕΛΛΑΔΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Μετανάστες στα σύνορα: Από τον Οκτώβριο ξέραμε για τους «πρόσφυγες» στον Έβρο

Η εισήγηση του Γιώργου Κουμουτσάκου στον Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά τη συνάντηση του περασμένου Οκτωβρίου με τον Σουλεϊμάν Σοϊλού, αποκάλυψε τις διαθέσεις πολιορκίας από πλευράς Ερντογάν και προκάλεσε την αστραπιαία αντίδραση του πρωθυπουργού ως αντίδοτο στην αδρανοποίηση της δολοφονικής στρατηγικής της Αγκυρας.

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020: Η κυβέρνηση θέτει την Ελληνική Αστυνομία, τον Στρατό και το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων σε κατάσταση συναγερμού. Λίγες ώρες νωρίτερα η τουρκική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει αιφνιδιαστικά ότι θα επιτρέψει σε δεκάδες χιλιάδες μετανάστες να φύγουν από την Τουρκία και να ταξιδέψουν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Για την προσπάθειά τους να εισβάλουν σε ευρωπαϊκό έδαφος, οι παράνομοι μετανάστες μετακινούνται προς την περιοχή του Εβρου με λεωφορεία μισθωμένα από την τουρκική κυβέρνηση, ακόμη και με ταξί, συνοδεία στρατιωτικών οχημάτων της τουρκικής αστυνομίας και στρατοχωροφυλακής.

Για τις επόμενες 28 ημέρες οι Τούρκοι επιστράτευσαν όλα τα μέσα προσπαθώντας να διασπάσουν την ελληνική άμυνα και ενεργοποίησαν ό,τι προβλέπεται για τον υβριδικό πόλεμο στα νατοϊκά εγχειρίδια: από την παραπληροφόρηση (από τις πρώτες ώρες υποστήριζαν ψευδώς ότι δεκάδες χιλιάδες πέρασαν στην Ελλάδα), την εξαπάτηση (κατηγορούσαν τους Ελληνες συνοριοφύλακες για εξαπάτηση με ψεύτικες φωτογραφίες και βίντεο), τις προβοκάτσιες μέχρι τα fake news και την προπαγάνδα (έπεισαν ακόμη και μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης όπως οι «New York Times» για την ψεύτικη είδηση ότι δήθεν κάποιοι πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να περάσουν στην Ελλάδα), έκαναν ό,τι μπορούσαν για να ανοίξουν τα ελληνικά σύνορα διά της βίας, ενώ επιχειρούσαν να εμφανίσουν την Ελλάδα ως μια χώρα που δεν σέβεται τα δικαιώματα των προσφύγων και δεν τιμά τις διεθνείς υποχρεώσεις της.

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020: Ακριβώς 29 ημέρες μετά το ξεκίνημα της επιχείρησης εισβολής δεκάδων χιλιάδων μεταναστών στην ελληνική επικράτεια, η τουρκική κυβέρνηση κάνει ένα βήμα πίσω. Τα ξημερώματα της Παρασκευής μπήκε φωτιά στις σκηνές που αποτελούσαν τον πρόχειρο καταυλισμό περίπου 2.000 μεταναστών στην περιοχή των Καστανιών και οι συγκεντρωμένοι απομακρύνθηκαν με λεωφορεία προς άγνωστη κατεύθυνση.

«Διαπιστώσαμε ότι ο πρόχειρος καταυλισμός, ο οποίος είχε δημιουργηθεί μετά το Σαββατοκύριακο της Καθαράς Δευτέρας, φαίνεται να έχει διαλυθεί και όσοι βρίσκονταν στα σύνορα του Εβρου να έχουν απομακρυνθεί από εκεί», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Εθνικής Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, τους υφυπουργούς Λευτέρη Οικονόμου και Αλκιβιάδη Στεφανή και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο.

«Ενδεχομένως να κλείνει ένα κεφάλαιο, αλλά η μάχη αυτή -μην έχετε καμία αμφιβολία ότι- συνεχίζεται. Καταφέραμε και εξασφαλίσαμε ένα πολύ σημαντικό κεκτημένο για λογαριασμό της χώρας και για λογαριασμό της Ευρώπης. Τη δυνατότητα και την αποτελεσματικότητα να φυλάμε τα σύνορά μας, χερσαία και θαλάσσια», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Επί έναν μήνα, μέρα και νύχτα, με κρύο και με ζέστη, υπό βροχή και υπό συνθήκες ομίχλης, οι Ελληνες συνοριοφύλακες, άντρες των ΜΑΤ, μέλη των Ειδικών Δυνάμεων, αξιωματικοί και υπαξιωματικοί του Στρατού αλλά και απλοί οπλίτες θητείας, οργανωμένα και συντονισμένα κατάφεραν να αποκρούσουν όλες τις προσπάθειες των Τούρκων να κάνουν σουρωτήρι τα ελληνικά σύνορα με εργαλείο χιλιάδες μετανάστες.

Η προφητική έκθεση Κουμουτσάκου

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019: Η ελληνική κυβέρνηση ήταν σωστά προετοιμασμένη και είχε καταφέρει να οργανώσει σωστά την άμυνά της στα ελληνοτουρκικά σύνορα διότι είχε ερμηνεύσει σωστά τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν και κορυφαίων μελών της τουρκικής κυβέρνησης. Η Αγκυρα είχε προσχεδιάσει την προσπάθεια άλωσης των ελληνικών συνόρων με πολιορκητικό κριό τους μετανάστες, όπως αποδεικνύεται από έκθεση του αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου από τον Οκτώβριο του 2019, την οποία φέρνει στη δημοσιότητα το «ΘΕΜΑ».

Επειτα από επίσκεψή του στην Αγκυρα την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019 και συνάντησή του με τον πανίσχυρο υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο κ. Κουμουτσάκος συνέταξε μία αναφορά την οποία απέστειλε στον κ. Μητσοτάκη και τα συναρμόδια υπουργεία Πολιτικής Προστασίας και Εξωτερικών. Ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης επισήμαινε στην εισήγησή του ότι η Τουρκία βρισκόταν σε μια λογική «πολιορκίας» καθώς αισθανόταν ότι οι σύμμαχοί της, όπως οι χώρες της Ε.Ε. και οι ΗΠΑ, την είχαν εγκαταλείψει στο Μεταναστευτικό.

Οι συνομιλητές του κ. Κουμουτσάκου κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αγκυρα, δηλαδή ο κ. Σοϊλού, ο υφυπουργός Εσωτερικών Ισμαήλ Τσατακλί και ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιαβούζ Σελίμ Κιράν επαναλάμβαναν στερεότυπα ότι οι Ευρωπαίοι εμπαίζουν τους Τούρκους και τους έχουν αφήσει να διαχειριστούν μόνοι τους τη μεταναστευτική κρίση στην ευρύτερη περιοχή, από τη Συρία μέχρι το Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει το «ΘΕΜΑ», στις συνομιλίες του με τον κ. Κουμουτσάκο, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών είχε κατηγορήσει την Ευρώπη ότι προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την τουρκική κυβέρνηση με μοχλό το Μεταναστευτικό.

Ο κ. Σοϊλού μάλιστα είχε εξαπολύσει ξεκάθαρες απειλές εναντίον της Ευρώπης προειδοποιώντας ότι «εάν η Τουρκία ανοίξει τα σύνορά της, σε μια βδομάδα θα πέσουν κυβερνήσεις». Προκειμένου να εμπεδωθεί το μήνυμα αυτό από τον Ελληνα συνομιλητή του, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών είχε ισχυριστεί ότι «την πρώτη εβδομάδα θα σας στείλουμε 50.000, τη δεύτερη 75.000 και την τρίτη 100.000 μετανάστες».

Οταν ο κ. Κουμουτσάκος παρατήρησε ότι ο κ. Σοϊλού είχε κάνει και τον Ιούλιο του 2019 -μόλις είχε αναλάβει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη- μια παρεμφερή δήλωση η οποία είχε στην Αθήνα ως σαφής απειλή προς την Ελλάδα, ο Τούρκος υπουργός αναδιπλώθηκε μερικώς και υποστήριξε ότι η δήλωσή του δεν αφορούσε την ελληνική κυβέρνηση, αλλά τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις γενικότερα…

Οπως γράφει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής στην αναφορά του προς τον πρωθυπουργό, «ο κ. Σοϊλού τόνισε ότι αν και κατανοεί ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει ένα μεγάλο πρόβλημα, “η Τουρκία αντιμετωπίζει 50 φορές μεγαλύτερο” και ότι “υπάρχει μια διαφορά, καθώς η Ελλάδα μιλάει για τον τερματισμό των ροών, ενώ η Τουρκία μιλάει για τη διαχείριση των ροών”».

Ιντλίμπ, η απειλή για την Ε.Ε.

Στις συνομιλίες του κ. Κουμουτσάκου με τα μέλη της τουρκικής κυβέρνησης είχε τεθεί και το ζήτημα της Συρίας. Στο πλαίσιο αυτό οι Τούρκοι είχαν επιμείνει ότι για την Αγκυρα είναι ζωτικής σημασίας η δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» πλάτους τουλάχιστον 30 χιλιομέτρων, ή ακόμα και 50 χιλιομέτρων στα σύνορά τους με τη Συρία. Από τουρκικής πλευράς είχε επισημανθεί ότι η Αγκυρα επιθυμεί να συνεργαστεί με την αμερικανική πλευρά, αλλά -όπως είχαν δηλώσει χωρίς πολλούς υπαινιγμούς- αν δεν υπήρχε θετική ανταπόκριση από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ήταν έτοιμοι να αναλάβουν δράση και μόνοι τους.

Εκ των υστέρων, τα όσα είχαν συζητηθεί στις αρχές Οκτωβρίου του 2019 μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των Τούρκων υπουργών αποδεικνύουν ότι και στο ζήτημα της ανάπτυξης στρατιωτικών δυνάμεων στην επαρχία Ιντλίμπ η Αγκυρα κινήθηκε βάσει σχεδίου, το οποίο υλοποίησε μέχρι κεραίας. Από εκείνη την εποχή μάλιστα, οι Τούρκοι έλεγαν ανοιχτά πως αν και έχουν καλή επικοινωνία με τους Ρώσους, δεν μπορούσαν να είναι πάντα σίγουροι για τις προθέσεις της Μόσχας.

Με τον τρόπο αυτό άφηναν να εννοηθεί ότι εφόσον χρειαστεί είναι έτοιμοι να αναλάβουν δράση στη Συρία και χωρίς τη συγκατάθεση της Ρωσίας, κάτι που έπραξαν λίγους μήνες αργότερα, περί τα τέλη Φεβρουαρίου του 2020. Η ανάπτυξη τουρκικών δυνάμεων στην Ιντλίμπ αποδείχθηκε ο καταλύτης των εξελίξεων για το ξέσπασμα σοβαρής κρίσης στις ρωσοτουρκικές σχέσεις όταν δυνάμεις του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ βομβάρδισαν τουρκική μονάδα προκαλώντας περίπου 20 θανάτους Τούρκων στρατιωτικών.

Ηταν η θρυαλλίδα για να ενεργοποιηθεί η απειλή του Ερντογάν ότι θα ανοίξει τα σύνορά του και θα στείλει προς την Ελλάδα πρόσφυγες από τη Συρία και μετανάστες από το Αφγανιστάν, το Ιράκ και την Αφρική, υλοποιώντας το σχέδιό του να πλημμυρίσει την Ευρώπη με εξαθλιωμένους ανθρώπους για να εκβιάσει τις Βρυξέλλες ώστε να λάβει σε αντάλλαγμα πολλά δισεκατομμύρια ευρώ.

Τον Οκτώβριο του 2019 οι Τούρκοι είχαν προαναγγείλει στον κ. Κουμουτσάκο ότι εάν η κατάσταση στην Ιντλίμπ χειροτερέψει, θα υπάρξει μαζικό κύμα μετατοπισμένων προς την Τουρκία. Κι όπως έλεγαν από τότε, δημιουργώντας το ιδεολογικό πλαίσιο για την εργαλειοποίηση των μεταναστών επειδή «φιλοξενούσαν» ήδη στο έδαφός τους περί τα 3,7 εκατομμύρια Σύρους -τους οποίους ουδέποτε ανέφεραν ως πρόσφυγες ή εν δυνάμει πρόσφυγες- δεν θα ήταν σε θέση να διαχειριστούν ακόμη μεγαλύτερες μεταναστευτικές ροές, οπότε θα ήταν… αναγκασμένοι να τους στείλουν προς την Ελλάδα. Κάτι που η κυβέρνηση Ερντογάν αποπειράθηκε επί σχεδόν 30 ημέρες, ξεκινώντας από την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου.

Προφανώς, οι Τούρκοι δεν είχαν υπολογίσει ότι η ελληνική πλευρά είναι σε θέση να αποκωδικοποιήσει το σχέδιο της Αγκυρας και να οργανώσει αποτελεσματικά την άμυνά της. Με την έκθεση του κ. Κουμουτσάκου ο πρωθυπουργός έλαβε το μήνυμα των σχεδιασμών του κ. Ερντογάν και έδωσε τις κατάλληλες οδηγίες στα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Εθνικής Αμυνας για να οργανωθεί η ελληνική άμυνα στον Εβρο.

Από τις συνομιλίες με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών και την αναφορά που συνέταξε αμέσως ο κ. Κουμουτσάκος με αποδέκτη τον κ. Μητσοτάκη, κατέστη σαφής ο κίνδυνος να αποτελέσει η Ελλάδα ουσιαστικά μια «παράπλευρη απώλεια» ενός ευρύτερου ανταγωνισμού σε γεωπολιτικό επίπεδο. Ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης κατέληγε στο συμπέρασμα πως η Αθήνα δεν θα πρέπει να αναμένει ισχυρή και αποτελεσματική βοήθεια από καμία χώρα και συνεπώς η κυβέρνηση θα έπρεπε να είναι σε θέση να χειριστεί την επερχόμενη μεταναστευτική κρίση κατά βάση μόνη της.

Με τους χειρισμούς του πρωθυπουργού, ο οποίος διέγνωσε σωστά τους κινδύνους, η Αθήνα κατάφερε να ενεργοποιήσει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, οι οποίοι προσέτρεξαν και προσέφεραν στην Ελλάδα πολύτιμη αρωγή. Στην επίσκεψή τους στον Εβρο η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσαν ρητά για πρώτη φορά ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. Κι αυτό ήταν μια μεγάλη αλλαγή, ένα γεωπολιτικό γεγονός προς όφελος της Ελλάδας που κατάφερε από πολύ νωρίς να ιχνηλατήσει τους τουρκικούς σχεδιασμούς.

 

 

 

Πηγη: Πρώτο Θέμα

Απάντηση