ΔΙΕΘΝΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος vs Covid-19: Οι αριθμοί δείχνουν ότι είμαστε σε… πόλεμο

Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος vs Covid-19: Οι αριθμοί δείχνουν ότι είμαστε σε… πόλεμο

Οι καθημερινές απώλειες από τον Covid 19 θυμίζουν σε ορισμένες περιπτώσεις τις πλέον αιματοβαμμένες σελίδες της ανθρώπινης ιστορίας. Η Ιταλία έχει καθημερινά τριπλάσια θύματα, από ότι στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Εσχάτως η λέξη «πόλεμος» επανήλθε, δυστυχώς, στην καθημερινότητά μας. Ολοι το λένε, το φωνάζουν ή το ψιθυρίζουν πως βρισκόμαστε σε μία κατάσταση που θυμίζει άλλες εποχές, σκοτεινές, που η ανθρωπότητα είχε βαλθεί να αλληλοεξοντωθεί. Μόνο που τώρα ο εχθρός είναι αόρατος… «Δεν μιλάμε για τους ασθενείς 85 με 90 ετών. Φεύγουν οι υπερήλικες γιατί διαλέγουμε να  σώσουμε τους πιο νέους», είπε ένας γιατρός… Οχι, δυστυχώς αυτή η δήλωση δεν έγινε τη δεκαετία του ’20 ή του ’40 που ο φασισμός προκάλεσε το αιματοκύλισμα της υφηλίου μας, αλλά μόλις πριν λίγες ημέρες στον σταθμό ΣΚΑΪ από τον γιατρό Γιώργο Γιούργο, που ζει και εργάζεται σε νοσοκομείο του Μπέργκαμο
Το εκεί προσωπικό καλείται να αποφασίσει ποιος θα ζήσει ή θα πεθάνει, καθώς οι μονάδες εντατικής θεραπείας δεν φτάνουν για όλους και προτεραιότητα αποκτούν οι νέοι και πιο ισχυροί σωματικά. Ναι, εν έτει 2020 απλοί άνθρωποι, της διπλανής πόρτας, που σπούδασαν και δραστηριοποιούνται σε ένα λειτούργημα, καλούνται να αντικαταστήσουν τον Θεό και να κουβαλούν το βάρος της επιλογής του ποιος θα παραμείνει στη ζωή. Λες και βρισκόμαστε πίσω στον χρόνο και βλέπουμε σκηνές από ταινίες του Χόλιγουντ, όπου ο στρατιωτικός γιατρός στο πεδίο της μάχης έπρεπε, σε διάστημα λίγων μόνο δευτερολέπτων, να βοηθήσει όσους κείτονταν τραυματίες και είχαν βάσιμες ελπίδες επιβίωσης, αφού τα μέσα που διάθετε δεν επέτρεπαν τη σωτηρία όλων. Σκεφτείτε το…

Αλλά οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Οσο κυνικό και αν ακούγεται, μόνο στο άκουσμά τους μπορούμε να συλλάβουμε το μέγεθος της συμφοράς. Αυτή τη στιγμή παγκοσμίως τα κρούσματα ξεπερνούν τις  360.000 και οι θάνατοι τις 16.000.

Σοκαριστικό…

Αν ανατρέξουμε στην παγκόσμια ιστορία θα μείνουμε… άφωνοι. Το σύνολο των κρουσμάτων ισοδυναμεί με εκείνο των στρατιωτών της Γαλλίας που τραυματίστηκαν ή έχασαν τη ζωή τους στο διάστημα της εισβολής από τη Γερμανία, στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο! Από τις 10 Μάϊου μέχρι τις 25 Ιουνίου του 1940 έλαβε χώρα μία μάχη μεταξύ δύο υπερδυνάμεων και το παραπάνω νούμερο (360.000) δίνεται από το Παρίσι ως σύνολο απωλειών, στις 45 ημέρες των εχθροπραξιών.

Ο μεγαλύτερος πόλεμος στην ιστορία της ανθρωπότητας κράτησε από την 1η Σεπτεμβρίου του 1939 μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου του 1945, δηλαδή 2.193 ημέρες. Αν και προβάλει ιδιαίτερα δύσκολο να υπολογιστεί ο ακριβής αριθμός των θυμάτων, οι υπολογισμοί που έχουν ανακοινωθεί από όλα τα κράτη κάνουν λόγο για 23 εκατομμύρια νεκρούς στρατιώτες. Τόσες ψυχές αδικοχαμένες… Κατά μέσο όρο έφευγαν κάθε μέρα από τη ζωή περίπου 10.500 ένστολοι, αριθμός τρομακτικά μεγάλος αφού συμπεριλαμβάνονται και όσοι χάθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Την ίδια στιγμή το αντίστοιχο νούμερο για τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο ανέρχεται σε 5.488, καθώς οι νεκροί των στρατών που ενεπλάκησαν ανήλθαν σε περίπου 8.600.000, σε διάστημα 1.567 ημερών που κράτησαν οι μάχες (από τις 28/07/1914 ως τις 11/11/1918).

Χθες, ημέρα Τρίτη 23  Μαρτίου 2020 ο κορονοϊός οδήγησε στο θάνατο περισσότερους από 1.500 ανθρώπους σε όλη τη γη! Το διανοείστε; Το νούμερο αντιστοιχεί στο 27% των ημερήσιων απωλειών του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και στο 14% του Δεύτερου. Αντιλαμβάνεστε τους αριθμούς; Αναφερόμαστε στις δύο πιο αιματοβαμμένες συγκρούσεις στην ιστορία του ανθρώπινου γένους, εάν προσθέσουμε και τις απώλειες εκτός των πεδίων των μαχών.

Η Ιταλία μάλιστα που πλήττεται όσο καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα από τον Covid 19, θρηνεί πλέον καθημερινά τριπλάσια θύματα από όσα σε όλη τη διάρκεια του μεγάλου πολέμου (Β’ Παγκόσμιος). Εισήλθε σε αυτόν τον Ιούνιο του 1940 (10 για την ακρίβεια), μέχρι το 1943 βρίσκονταν στο πλευρό του Αξονα και έκτοτε σε εκείνο των Συμμαχικών Δυνάμεων.

Συνολικά υπολογίζεται πως 444.500 Ιταλοί έχασαν τη ζωή τους σε αυτές τις 1.910 ημέρες, εκ των οποίων οι 291.500 ήταν στρατιώτες και οι 153.000 προέρχονταν από τον άμαχο πληθυσμό. Αυτό σημαίνει πως κατά μέσο όρο υπήρχαν – συγνώμη για την κυνική λέξη –  233 θύματα ημερησίως, ενώ μόνο χθες 601 άνθρωποι έφυγαν από κοντά μας. 601 δείτε το καλά, δεν πρόκειται για τυπογραφικό λάθος. Προχθές (22/3) ήταν 651 και το Σάββατο (21/3) 739!

Οταν γράφεις τη λέξη απώλειες, μοιάζει τόσο… απλή. Αλλά δεν είναι. Πονάς. Προκαλεί βάρος στο στήθος, αλλά αποτελεί, δυστυχώς, και το μόνο μέτρο σύγκρισης, ώστε να αντιληφθούμε το μέγεθος της κατάστασης και την κρισιμότητά της.

Στην εξίσωση των ΗΠΑ ο κορονοϊός εισήλθε στα τέλη του Φεβρουαρίου, πριν δηλαδή από περίπου ένα μήνα και έκτοτε η χώρα μετρά 504 νεκρούς. Αν ανατρέξουμε στα αρχεία και στη μεγαλύτερη μάχη του πολέμου της  ανεξαρτησίας της χώρας, εκείνης του Γιορκτάουν, προκύπτουν ορισμένα θλιβερά συμπεράσματα. Από τις 28 Σεπτεμβρίου του 1781 μέχρι τις 19 Οκτωβρίου (με μικρή απόκλιση το ίδιο χρονικό διάστημα), οι δυνάμεις του Τζορτζ  Ουάσινγκτον πολιόρκησαν, μαζί με τους Γάλλους, τους Αγγλους που βρίσκονταν στην πόλη της  Βιρτζίνια και η νίκη τους αποτέλεσε το σημείο καμπής, ώστε η Μεγάλη Βρετανία να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των ΗΠΑ. Εκείνες τις ημέρες έχασαν τη ζωή τους 88 Αμερικανοί και περίπου (δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία) 205 Βρετανοί, συνολικά 293 εμπόλεμοι, ενώ αθροιστικά υπήρξαν και λίγο περισσότεροι από 800 τραυματίες.

Δυστυχώς ο Covid 19 αποδεικνύεται πως αφαιρεί με μεγαλύτερη ευκολία τη ζωή, από ότι ένα κανόνι ή ένα τυφέκιο, έστω και  παρωχημένης τεχνολογίας. Ας μην λησμονούμε πως και τα ιατρικά μέσα εκείνης της εποχής μοιάζουν με πρωτόγονα, σε σχέση με τα σημερινά.

Τα παραπάνω παραδείγματα, θα μπορούσαν να είναι και περισσότερα αλλά ας μην «μαυρίσει» άλλο η ψυχή μας, απαντούν ξεκάθαρα στο ερώτημα αν τελικά βρισκόμαστε ή όχι σε πόλεμο. ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΕΜΟΣ!

πηγή

 

Απάντηση