ΔΙΕΘΝΗΕΛΛΑΔΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Οι Τούρκοι προκαλούν ξανά με κάλεσμα για προσευχή μέσα στην Αγιά Σοφιά – Δείτε βίντεο

Tα περί «κατάκτησης» εδάφια του Κορανίου αναγνώσθηκαν στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, στη διάρκεια επιστημονικής καταγραφής της ακουστικής του μνημείου, με τη χρήση οκτώ καμερών και ειδικών συσκευών ήχου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Yeni Akit στις ακουστικές δοκιμές, που έγιναν με ειδική άδεια του διευθυντή της Αγίας Σοφίας Χαϊρουλλάχ Τζεγκίζ, καταγράφηκαν ο ήχος και οι εικόνες, ενώ για να μην διαταραχτεί η ακουστική δεν επετράπη η είσοδος, στη διάρκεια

Για τις ανάγκες της έρευνας ο ιμάμης και ο μουεζίνης της Αγίας Σοφίας, Οντέρ Σόι και Αχμέτ Τοραμάν αντίστοιχα, ανέγνωσαν χωρίς καμία στήριξη από ηχητικά συστήματα τα εδάφια περί κατάκτησης του Kορανίου και τα εδάφια Νασρ.

«Ήχοι από εζάν και το Κοράνιο αντήχησαν στην Αγία Σοφία, η οποία ενώ λειτουργούσε σαν τζαμί με παράνομο τρόπο είχε γίνει μουσείο. Για πρώτη φορά στην ιστορία, πραγματοποιήθηκαν ακουστικές φωνητικές δοκιμές. Το άκουσμα της προσευχής για την κατάκτηση, προκάλεσε σχόλια του τύπου “μήπως φτάνει στο τέλος της η νοσταλγία για την Αγία Σοφία;» αναφέρει το δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής Yeni Akit, που τάσσεται υπέρ της επαναλειτουργίας της Αγίας Σοφίας ως μουσουλμανικού τεμένους.

Η Αγία Σοφιά μετατράπηκε σε ισλαμικό τέμενος μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης και ανακηρύχθηκε μουσείο το 1934 από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

Απάντηση