ΔΙΕΘΝΗΕΛΛΑΔΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Δένδιας σε Τουρκία για μεταναστευτικό: Δεν δεχόμαστε απειλές και fake news από κανένα

Mε τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, μέσω τηλεδιάσκεψης έγινε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Οι συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών επικεντρώθηκαν στις εξελίξεις σχετικά με την πανδημία του κορονοιού, με έμφαση στον συντονισμό των προσπαθειών για τον επαναπατρισμό Ευρωπαίων πολιτών, τη συνεργασία για την αντιμετώπιση των συνεπειών του ιού και την εξέταση των γεωπολιτικών επιπτώσεων που αυτός θα επιφέρει, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών στη σημερινή άτυπη συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, συζητήθηκαν σημαντικά θέματα, υπό το φως των πρόσφατων σοβαρών εξελίξεων, τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

Εξετάσθηκε αναλυτικά η κατάσταση στην Ευρώπη, όσον αφορά την πανδημία λόγω της εξάπλωσης του ιού Covid-19, τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση των συνεπειών της, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της στη γεωπολιτική κατάσταση στον κόσμο και την Ευρώπη, αλλά και ο συντονισμός μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον επαναπατρισμό Ευρωπαίων πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό, εκφράσθηκε η κοινή βούληση όλων μας όπως συνεχιστούν οι προσπάθειες για να επιστρέψουν οι Ευρωπαίοι πολίτες που το επιθυμούν στις χώρες τους, ενώ επιβεβαιώθηκε η πλήρης επίδειξη αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών, προκειμένου η Ευρώπη να ξεπεράσει την πρόκληση που αντιμετωπίζει και να βγει από αυτήν ακόμη πιο ισχυρή, ακόμη πιο ενωμένη, τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Δένδια συζητήθηκε, ακόμη, η συνεχιζόμενη εργαλειοποίηση μεταναστών και προσφύγων από την Τουρκία προκειμένου να εκβιάσει την Ευρώπη, ώστε να αποκομίσει πολιτικά και οικονομικά οφέλη. Επαναλάβαμε ότι ανάλογες απειλές, που συνοδεύονται μάλιστα από διασπορά ψευδών ειδήσεων, δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές από κανέναν και επαναλάβαμε την ανάγκη απαρέγκλιτης εφαρμογής της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του Μαρτίου 2016, προτού συζητηθεί οποιαδήποτε επιπλέον οικονομική βοήθεια. Επίσης, ενημερωθήκαμε σχετικά με τις εξελίξεις στη Συρία και την ανάγκη όπως αντιμετωπιστούν οι ανθρωπιστικές πτυχές της κρίσης, προκειμένου να αποφευχθούν νέες τραγωδίες και, μαζί με αυτές, νέες προσφυγικές ροές.

Τέλος, συζητήθηκε η πορεία σύστασης και ανάπτυξης της νέας επιχείρησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, που θα ονομαστεί “Ειρήνη” (Irini). Από πλευράς μου, τόνισα την ανάγκη η νέα επιχείρηση να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν, καθώς και την ετοιμότητά μας να συνεισφέρουμε τόσο με πλωτά, όσο και με εναέρια μέσα.

Απάντηση