ΔΙΕΘΝΗΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΥΓΕΙΑΣ

Κορονοϊός: Πρωτοποριακό App ιχνηλατεί τις επαφές των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων

Μια νέα εφαρμογή για κινητά που ονομάζεται TraceTogether εγκαινιάστηκε σήμερα στη Σιγκαπούρη για να υποστηρίξει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες ιχνηλάτησης των επαφών εν μέσω της επιδημίας του COVID-19.

Με τη λήψη της εφαρμογής και τη συγκατάθεσή του χρήστη να συμμετάσχει σε αυτήν, το TraceTogether επιτρέπει στους χρήστες να “προωθήσουν” τη διαδικασία εντοπισμού των επαφών τους.

Η εφαρμογή TraceTogether, η οποία αναπτύχθηκε από την κυβερνητική τεχνολογική υπηρεσία (GovTech), μπορεί να “κατέβει” σε οποιοδήποτε κινητό τηλέφωνο στη Σιγκαπούρη και smartphone με δυνατότητα Bluetooth.

Μετά τη συγκατάθεσή τους κατά τη διάρκεια της ρύθμισης της εφαρμογής, οι χρήστες θα πρέπει να ενεργοποιήσουν το Bluetooth. Η εφαρμογή λειτουργεί με την ανταλλαγή σημάτων Bluetooth μικρής απόστασης μεταξύ των τηλεφώνων για την ανίχνευση άλλων χρηστών της εφαρμογής που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση.

Οι τρέχουσες οδηγίες καθορίζουν την εγγύτητα ως απόσταση δύο μέτρων ή μέχρι πέντε μέτρα για 30 λεπτά.

Τα αρχεία αυτών των συναντήσεων θα αποθηκεύονται στα τηλέφωνα των χρηστών και δεν θα αποστέλλονται στις αρχές. Ο χρήστης μπορεί αργότερα να δώσει τη συγκατάθεσή του για την αποστολή των δεδομένων, όταν ζητηθεί από το αρμόδιο υπουργείο στο πλαίσιο της ιχνηλάτησης των επαφών.

Η εφαρμογή έρχεται να λύσει το πρόβλημα με τις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι ερωτώμενοι δεν μπορούσαν να θυμηθούν όλες τις επαφές τους.

Η νέα εφαρμογή δεν θα αντικαταστήσει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες εντοπισμού επαφών, αλλά θα διευκολύνει τη διαδικασία, επιτρέποντας στις αρχές να ενημερώνει πιθανούς φορείς του COVID-19 “πιο γρήγορα”.

Σε πρώτη φάση οι αρχές ελπίζουν να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή για να ιχνηλατήσουν από το 25% έως το 50% των στενών επαφών.

Απάντηση