ΔΙΕΘΝΗΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑΥΓΕΙΑΣ

Κορωνοϊός: «Το Λονδίνο εξελίσσεται σε υπερμεταδότη του Covid- 19» – Αυστηρότερα μέτρα ετοιμάζει ο Τζόνσον

Κλειστοί πάνω από 40 σταθμοί του μετρό στο Λονδίνο – Στα 2.626 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Βρετανία – Ο Μπόρις Τζόνσον ζήτησε να καταρτιστεί σχέδιο για την αναστολή της λειτουργίας επιχειρήσεων, μείωση των δρομολογίων των δημόσιων συγκοινωνιών και περιορισμό των συγκεντρώσεων

Θέμα χρόνου είναι πλέον ο αποκλεισμός του Λονδίνου από την υπόλοιπη χώρα, όπως μεταδίδουν τα βρετανικά ΜΜΕ, με την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον να ετοιμάζεται να λάβει αυστηρότερα μέτρων αφού οι πολίτες δεν αποφεύγουν τις συναθροίσεις με αποτέλεσμα να εξαπλώνεται ταχύτατα ο κορωνοϊός στην βρετανική πρωτεύουσα.

«Το Λονδίνο εξελίσσεται σε υπερμεταδότη του Covid- 19», όπως σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» την ώρα που οι αρχές ενισχύουν τις αστυνομικές δυνάμεις που θα επιτηρούν την επιβολή τάξης. Επιπλέον, από σήμερα κλείνουν πάνω από 40 σταθμοί του μετρό στο Λονδίνο.

Ο συντηρηρητικός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον έχει δηλώσει πως το Λονδίνο βρίσκεται εβδομάδες μπροστά σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το γεγονός ότι ένας στους τρεις θανάτους από τον κορωνοϊό εντοπίζονται στο Λονδίνο, προβληματίζει έντονα την Ντάουνινγκ Στριτ.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο αποκλεισμού του Λονδίνου

Σε ερώτηση δημοσιογράφων εάν θα επιβάλει τον αποκλεισμό του Λονδίνου, ο Μπόρις Τζόνσον απάντησε ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά αφού οι πολίτες αγνοούν τις προειδοποιήσεις αναφορικά με τις συναθροίσεις.

Η κυβέρνηση συμβουλεύει τους Βρετανούς να μην πηγαίνουν σε παμπ, εστιατόρια, κινηματογράφους και εστιατόρια.

Στην ερώτηση αν χρειάζονται σκληρότερα μέτρα, ο πρωθυπουργός απάντησε:

«Ανέκαθεν λέγαμε ότι θα πάρουμε τα σωστά μέτρα τη σωστή στιγμή. Πολλοί άνθρωποι καταβάλλουν μια πραγματικά ηρωική προσπάθεια να συμμορφωθούν με τις συμβουλές που δώσαμε αλλά όπως έχω πει, επανεξετάζουμε συνεχώς τα πάντα και δεν θα διστάσουμε να εφαρμόσουμε περαιτέρω μέτρα αν χρειαστεί».

Την ίδια ώρα, 20.000 στρατιώτες βρίσκονται επι ποδός γεγονός που σημαίνει ότι το Λονδίνο θα μπορούσε να αντιμετωπίσει έναν πλήρη αποκλεισμό μέσα στα επόμενα 24ωρα καθώς θεωρείται η «κινητήριος δύναμη» για την εξάπλωση του κορωνοϊού στο Ηνωμένου Βασιλείου, όοπως αναφέρει η εφημερίδα «Daily Mail».

Περίπου 953 άτομα έχουν διαγνωστεί με κορωνοϊό στο Λονδίνο – περισσότερο από το ένα τρίτο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε όλη την Βρετανία (2.626). Μέχρι στιγμής, οι νεκροί στη χώρα ανέρχονται σε 104.

Η κυβέρνηση θα μπορούσε να επιβάλει από αυτό το Σαββατοκύριακο έναν πλήρη αποκλεισμό του Λονδίνου, με πληθυσμό πάνω από 9 εκατομμυρίων,όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα «The Daily Telegraph».

Στο μεταξύ, πολλοί από τους 20.000 στρατιώτες που βρίσκονται σε ετοιμότητα για να αναπτυχθούν στους δρόμους της Βρετανίας, υποβάλλονται σε ταχεία εκπαίδευση για να μάθουν να μεταφέρουν φιάλες οξυγόνου προκειμένου να προμηθεύουν τα νοσοκομεία της χώρας.

Επιπλέον, θα επιστρατευτούν και ελικόπτερα για την μεταφορά προμηθειών, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Daily Mail».

Ακόμη, η κυβέρνηση της Βρετανίας έχει ήδη συστήσει στους πολίτες να αποφεύγουν τις μη απαραίτητες επαφές και μετακινήσεις και αποφάσισε να κλείσει τα σχολεία της χώρας από την Παρασκευή το βράδυ.

Παράλληλα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ζήτησε να καταρτιστεί σχέδιο για την αναστολή της λειτουργίας επιχειρήσεων, μείωση των δρομολογίων των δημόσιων συγκοινωνιών και περιορισμό των συγκεντρώσεων.

Από την πλευρά της η βασίλισσα Ελισάβετ αναμένεται να αναχωρήσει από το Λονδίνο για τον πύργο της στο Ουίνδσορ, ενώ αναβλήθηκε και η επίσημη επίσκεψη στη Βρετανία του Ιάπωνα αυτοκράτορα Ναρουχίτο, που ήταν προγραμματισμένη για τον Ιούνιο.

Απάντηση