Παρ’ ότι, δεν φάνηκε λευκός καπνός, οι γέφυρες παραμένουν ορθάνοιχτές και η διαπραγμάτευση ενεργή
Δεν έβγαλε λευκό καπνό η χθεσινή τηλεδιάσκεψη Μέρκελ-Ερντογάν-Μακρόν για το μεταναστευτικό. Κάποια από τα αιτήματα του Τούρκου προέδρου φαίνεται να ικανοποιούνται, αλλά το παζάρι συνεχίζεται.
Κατόπιν πρωτοβουλίας του Ταγίπ Ερντογάν, έλαβε χθες χώρα η τηλεδιάσκεψη με τη Γερμανίδα καγκελάριο, τον Γάλλο πρόεδρο και τον Βρετανό πρωθυπουργό. Οι συνομιλίες διήρκεσαν 75 λεπτά. Αποκωδικοποιώντας κανείς την επίσημη ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, συμπεραίνει ότι δεν επετεύχθη συμφωνία.
Το μεταναστευτικό ζήτημα, μάλιστα, το οποίο αποτέλεσε και τον λόγο της τηλεδιάσκεψης των τεσσάρων ηγετών, λίγες μόλις ημέρες μετά και την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στις Βρυξέλλες, εμφανίζεται τρίτο και καταϊδρωμένο στην επίσημη ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.
«Στην τετραμερή συνομιλία μεταξύ των ηγετών Τουρκίας, Ηνωμένου Βασιλείου, Γαλλίας και Γερμανίας, οι πλευρές συζήτησαν κοινές προσπάθειες για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, για ανθρωπιστική βοήθεια στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ, το μεταναστευτικό ζήτημα, την κατάσταση στη Λιβύη και τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ».
Αν και λόγω συνθηκών, μοιάζει δικαιολογημένη η βαρύτητα που επιδεικνύεται στο μέτωπο του κορωνοϊού, η πραγματικότητα είναι ότι πίσω από αυτήν κρύβεται η ημιτελής φάση στην οποία βρίσκονται ακόμα οι διαπραγματεύσεις για το μεταναστευτικό. Σύμφωνα με την Άγκελα Μέρκελ, η συνομιλία «αποδείχθηκε πολύ χρήσιμη». Μεταξύ άλλων συζητήθηκε και η κατάσταση που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Η Γερμανίδα καγκελάριος επικαλέστηκε τον Έλληνα πρωθυπουργό, λέγοντας ότι τους έχει ενημερώσει για τα τεκταίνομενα στην περιοχή. Το «καυτό αυτό ζήτημα», όμως, το αφήνουν μακριά από αυτούς οι ηγέτες. Την σκυτάλη αναλαμβάνει και επισήμως κυρίως ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ.
Η καγκελάριος επισήμανε ότι σήμερα έγιναν συνομιλίες μεταξύ του Ζοζέπ Μπορέλ και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Υπό αυτή την έννοια, δεν είμαστε εμείς οι διαπραγματευτές, αλλά ταχθήκαμε ξεκάθαρα υπέρ της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και δείξαμε την πρόθεση να δώσουμε ενδεχομένως περισσότερη οικονομική βοήθεια, αλλά και να μην αφήσουμε άλλα σημεία, όπως το θέμα της τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία».
Στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν πιο τεχνικό διάλογο, ο οποίος λαμβάνει χώρα παρασκηνιακά. Να θυμίσουμε ότι ο Ζοζέπ Μπορέλ στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που είχε συνέλθει στις 6 Μαρτίου, είχε εμφανιστεί θιασώτης της διεξαγωγής σφαιρικού διαλόγου με την Τουρκία.
Παρ’ ότι, λοιπόν, δεν φάνηκε λευκός καπνός, οι γέφυρες παραμένουν ορθάνοιχτές και η διαπραγμάτευση ενεργή. Η Άγκελα Μέρκελ εμφανίζεται υπέρμαχος του τουρκικού αιτήματος για αύξηση της οικονομικής βοήθειας της ΕΕ προς την Άγκυρα με σκοπό να αναστήσει τη συμφωνία του 2016. Μοιάζει να ικανοποιείται και το αίτημα της Άγκυρας για διεύρυνση της Τελωνειακής Ένωσης, ενώ στις συζητήσεις επιβεβαιώθηκε για ακόμα μία φορά το πόσο σημαντική γεωπολιτικά θεωρείται η Τουρκία για τη Δύση και πως λειτουργεί σαν «ασπίδα» στο μαλακό υπογάστριο του ΝΑΤΟ.
Ενδεικτικό των καλών προθέσεων είναι ότι η Γερμανία ανακοίνωσε πως θα διαθέσει 25+100 εκατομμύρια ευρώ για την ανθρωπιστική κρίση στη Συρία. «Αυτά πρέπει τώρα γρήγορα να φτάσουν στους ανθρώπους» τόνισε η Άγκελα Μέρκελ και ανέφερε ότι οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες χαιρέτισαν την προσωρινή κατάπαυση του πυρός στην περιοχή.
Σχολιάζοντας την τηλεδιάσκεψη, ο ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε στην κριτική του για την απουσία της Ελλάδας, κατηγορώντας την κυβέρνηση και ζητώντας της να «καταλάβει επιτέλους πως διεθνοποίηση δεν σημαίνει απλά ενημέρωση, αλλά διεκδίκηση και πρωτοβουλίες».
Απάντηση