ΑΓΡΟΤΙΚΑΔΙΕΘΝΗΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Μέσω στοιχείων η ανάδειξης της αξίας μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων στην ΕΕ

Μέσω στοιχείων η ανάδειξης της αξίας μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων στην ΕΕ

Η συνεισφορά των μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων στην παγκόσμια διατροφή και οικονομία στην Ευρωπαϊκή αγορά φαίνεται να έχει απαξιωθεί τα τελευταία χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό ένα νέο ερευνητικό πρόγραμμα στοχεύει στην ανάδειξη του ρόλου των μικροκαλλιεργητών τόσο σε τοπικό όσο και Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σύμφωνα με την επικεφαλής του προγράμματος Δρ. Teresa Pinto Correia από το Πανεπιστήμιο της Evora στη Πορτογαλία, οι μικρές αγροτικές εκμεταλλεύσεις συνεισφέρουν πολύ περισσότερο στην αγροτική οικονομία από αυτό που φαίνεται στα επίσημα στατιστικά στοιχεία.

Στόχος του εν λόγω προγράμματος είναι να αναδειχθεί η πραγματική αξία των μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων ώστε, οι μικροκαλλιεργητές να αποκτήσουν ισχυρότερη δυναμική, που με τη σειρά της θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη οικονομική και πολιτική υποστήριξη.

Πιο συγκεκριμένα, τώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγοριοποιεί το μέγεθος μιας γεωργικής εκμετάλλευσης σύμφωνα με την οικονομική της αξία. Ωστόσο όπως προκύπτει από επίσημα στατιστικά στοιχεία, οι μικρές και πολύ μικρές γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις αποτελούν το 70% του συνόλου των εκμεταλλεύσεων στην Ευρώπη. Θεωρείται όμως ότι συμβάλλουν μόνο στο 5%  επί του συνόλου της γεωργοκτηνοτροφικής παραγωγής. Αντίθετα οι πολύ μεγάλες εκμεταλλεύσεις παράγουν το 71% των διακινούμενων ποσοτήτων αλλά αποτελούν μόλις το 6,3 % του συνόλου των εκμεταλλεύσεων.

Τα ευρήματα της Καθηγήτριας προέκυψαν από ανάλυση 900 μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων
Η Δρ Correia εντόπισε αυτό το κενό παραγωγής αναλύοντας 900 μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις σε Ευρώπη και Αφρική και διαπίστωσε ότι το 25-40% της συνολικής παραγωγής μιας γεωργοκτηνοτροφικής εκμετάλλευσης διατίθεται στην αγορά, ενώ το υπόλοιπο έχει στόχο κάλυψη αναγκών της ίδιας της οικογένειας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να θεωρείται μικρή η συνεισφορά των μικρών εκμεταλλεύσεων στο σύνολο της γεωργοκτηνοτροφικής παραγωγής μιας περιοχής.

Ενώ οι μικρές αγροτικές εκμεταλλεύσεις παράγουν πολύ περισσότερα υποστηρίζοντας την τοπική οικονομία, πολλοί από τους παραγωγούς δυσκολεύονται  να εξασφαλίσουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα για να ζήσουν υποστηρίζουν οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα. Η κατάσταση αυτή τους οδηγεί είτε να φύγουν από την καλλιέργεια, είτε να προσπαθήσουν να αύξησουν την καλλιεργούμενη έκταση προκειμένου να ανεβάσουν την εμπορική τους αξία στην αγορά, με αποτέλεσμα την αύξηση των γεωργικών εκτάσεων στη διεθνή αγορά.

Στόχος του προγράμματος 

Η γενικότερη ιδέα του προγράμματος είναι να τονιστεί ότι μικρές αγροτικές εκμεταλλεύσεις (μικρότερες από 50 στρ.) θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια εφικτή λύση για τη διατροφή του συνεχώς αυξανόμενου πληθυσμού. Παράλληλα είναι ζωτικό να κατανοηθεί πως παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφική αλυσίδα, υποστηρίζοντας την ασφάλεια των αγροτικών προϊόντων μέσω μικρότερων αποστάσεων μεταφοράς των προϊόντων και εποχική παραγωγή, στοιχεία που συντελούν σε μικρότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση έναντι των μεγάλων εντατικών εκμεταλλεύσεων.

Τα στοιχεία του προγράμματος έχει τεθεί στόχος να παρουσιαστούν τους επόμενους μήνες στην Κομισιον με τους συντελεστές να ελπίζουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην νέα πολιτική που χαράσσεται από την ευρωπαϊκή Ένωση για το 2020,έτσι ώστε οι μικροί παραγωγοί να αυξήσουν την αξία τους στην αγορά και να είναι σε θέση να λάβουν περισσότερη στήριξη.
Πρέκας Ανδρέας

Απάντηση