ΑΡΘΡΑΔΙΕΘΝΗΙΣΤΟΡΙΚΑ

Ανακαλύφθηκε πόλη του Μ. Αλεξάνδρου

Αρχαιολόγοι στο Ιράκ ανακάλυψαν μια πόλη που ήταν χαμένη για πάνω από 2.000 χρόνια. Η ανακάλυψη έγινε με τη βοήθεια φωτογραφίας από drone και αποχαρακτηρισμένων φωτογραφιών της CIA.

H Qalatga Darband, που πιστεύεται ότι ιδρύθηκε το 331 π.Χ. από τον Μέγα Αλέξανδρο, ανακαλύφθηκε από μια ομάδα ιρακινών και βρετανών αρχαιολόγων με επικεφαλής ειδικούς από το Βρετανικό Μουσείο.

Ο δρ John MacGinnis, επικεφαλής των ανασκαφών, δήλωσε στους Times: «Είναι πολύ νωρίς, αλλά πιστεύουμε ότι ήταν μια πολύβουη πόλη, στο δρόμο από το Ιράκ στο Ιράν. Μπορείς να φανταστείς τους πλανόδιους πωλητές να προμηθεύουν με κρασί τους στρατιώτες που έκαναν στάση στην πόλη».

Οι αρχαιολόγοι εστίασαν για πρώτη φορά την προσοχή τους στην περιοχή εκείνη μετά από τον αποχαρακτηρισμό δορυφορικών φωτογραφιών της CIA από τη δεκαετία του ’60, όπου φαίνεται το περίγραμμα των ερειπίων.

Ο Δρ MacGinnis και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν drones για να ανακαλύψουν τα περιγράμματα κτιρίων που ήταν θαμμένα για αιώνες.

Ελληνικά νομίσματα και αγάλματα ελληνορωμαϊκών θεοτήτων επίσης βρέθηκαν στην περιοχή. Προσωπικό από το Βρετανικό Μουσείο εκπαίδευε ιρακινούς ειδικούς στην πολιτιστική κληρονομιά, στο πλαίσιο ενός προγράμματος χρηματοδοτούμενου από την κυβέρνηση, ώστε να προστατεύσουν περιοχές ιστορικού ενδιαφέροντος σε περιοχές της Μέσης Ανατολής, οι οποίες έχουν υποστεί χτυπήματα από τις συγκρούσεις.

Πηγή:  Independent

Απάντηση