ΑΓΡΟΤΙΚΑΔΙΕΘΝΗ

Πρώτο χτύπημα του Φουζάριο στα βρετανικά χρονικά

Οι Bρετανοί παραγωγοί μαρουλιού είναι αναγκασμένοι πλέον να αντιμετωπίσουν το Φουζάριο, μετά από το πρώτο ξέσπασμα του στα χρονικά του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο καταστροφικός για τα μαρούλια μικροοργανισμός είχε προηγουμένως εντοπιστεί στην ηπειρωτική Ευρώπη αλλά η εμφάνιση του στο Lancashire σηματοδοτεί το πρώτο πέρασμα του από τα στενά της Μάγχης.

 

 

Μεγάλοι μπελάδες για τους Βρετανούς
Αυτό που ανησυχεί περισσότερο όμως, είναι ότι ταυτοποιήθηκε ως Race 4, που είναι ιδιαίτερα επιθετικό στέλεχος χωρίς καμία ως τώρα γνωστή θεραπεία και χωρίς να υπάρχουν ακόμα ανθεκτικές σ’ αυτόν ποικιλίες. Εν τω μεταξύ οι σοδειές μαρουλιών της Βρετανίας αξίζουν ετησίως 142,7 εκ. λίρες (160,5 εκ ευρώ). «Στα 40 χρόνια καλλιέργειας μαρουλιού, δεν είδα ποτέ μια ασθένεια που δεν μπορούσε να ελεγχθεί ούτε με εφαρμογή χημικών, ούτε με αποστείρωση του χώματος, ούτε με περιβαλλοντικό έλεγχο» σημειώνει χαρακτηριστικά ο γενικός διευθυντής του φυτώριου Seven Oaks Nurseries, John Jackson και συνεχίζει «Αν η ασθένεια εξαπλώνεται σημαντικά, μπορεί να βρεθούμε στην κατάσταση, όπως στην Ολλανδία, να μην μπορούν τα μαρούλια να μεγαλώσουν στο χώμα. Αυτό θα έβαζε τους παραγωγούς σε πολύ δύσκολη θέση, να κοιτάνε για εναλλακτικές καλλιέργειες, οι περισσότερες από τις οποίες θα χρειαζόντουσαν σημαντικά κεφάλαια ενώ τα περιθώρια είναι ήδη στενά.»

 

 

Κινητοποίηση για την αντιμετώπιση της ασθένειας
Ο John Knight, επικεφαλής υγείας και προστασίας της σοδειάς στον αγροτικό σύνδεσμο AHDB σημείωσε: «Θα συνεργαστούμε με ειδικούς από χώρες όπου η ασθένεια υπάρχει ήδη για να συλλέξουμε όλες τις σχετικές πληροφορίες για το πώς να αποτρέψουμε την ασθένεια και τι επιλογές ελέγχου είναι διαθέσιμες. Θα το επικοινωνήσουμε αυτό στην βρετανική βιομηχανία ως επείγον θέμα», ενώ ήδη έχει ζητηθεί βοήθεια από το Πανεπιστήμιο του Warwick.

ΠΗΓΗ: FROUTONEA. GR

 

 

Απάντηση