OIKONOMIKAΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑΔΙΕΘΝΗΕΙΔΗΣΕΙΣΥΓΕΙΑΣΦΥΣΗ & ΖΩΑ

Ρωσία: Ξεκίνησαν οι εισαγωγές ντομάτας, μελιτζάνας και ροδιών από την Τουρκία

Ο Ρώσος Υπουργός Ενέργειας και Συμπρόεδρος της Ρωσοτουρκικής Διακυβερνητικής Επιτροπής, Alexander Novak, γνωστοποίησε ότι δόθηκε άδεια σε τέσσερις «πιστοποιημένους» Τούρκους παραγωγούς να προμηθεύσουν τη ρωσική αγορά με 50.000 τόνους ντομάτας.
Θυμίζουμε ότι η Ρωσία μετά κατάρριψη ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους από τουρκικό στη Συρία, τον Νοέμβριο του 2015, είχε απαγορεύσει την εισαγωγή λαχανικών και φρούτων από την Τουρκία από 1/1/2016, επικαλούμενη φυτοϋγειονομικά θέματα.
Από τότε οι περισσότεροι περιορισμοί (εισαγωγής τουρκικών αγροδιατροφικών προϊόντων) είχαν ανασταλεί και μόνο η απαγόρευση για τις τουρκικές ντομάτες παρέμενε σε ισχύ.
Η επανέναρξη των εισαγωγών τουρκικής ντομάτας στοχεύει στην κάλυψη ενός κενού στην ρώσικη αγορά στο διάστημα Δεκεμβρίου-Απριλίου, όταν η εγχώρια παραγωγή και οι άλλες εισαγωγές δεν επαρκούν για την κάλυψη της ζήτησης.
Σημειώνεται ακόμη ότι η ρωσική Υπηρεσία Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου γνωστοποίησε ότι από τις 30 Οκτωβρίου 2017, επιτρέπονται οι εισαγωγές μελιτζάνας και ροδιών από την Τουρκία, μετά από την ολοκλήρωση των σχετικών ποιοτικών ελέγχων.

 

Απάντηση