ΔΙΕΘΝΗΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Φωτιές» άναψε στην Κομισιόν μια από τις φωτογραφίες-σοκ της εκστρατείας κατά του τσιγάρου

Ποιος είναι ο άνδρας που απεικονίζεται στη συσκευασία τσιγάρων κι έχει προκαλέσει την οργή των Ευρωπαίων;

Ποιος είναι ο άνδρας που απεικονίζεται στη συσκευασία τσιγάρων κι έχει προκαλέσει την οργή των Ευρωπαίων;

Είναι ένας οικογενειάρχης από την Ρουμανία, ένας σύζυγος από την Αυστρία, ένας συνταξιούχος από την Γερμανία ή απλά ένα μοντέλο;

Με την Κομισιόν να τηρεί σιγή ιχθύος για την ταυτότητά του, πολίτες τριών χωρών – Ρουμανία, Αυστρία και Γερμανία – υποστηρίζουν ότι, είναι αυτοί που απεικονίζονται στη φωτογραφία που σοκάρει! Ο εικονιζόμενος μεσήλικας ποζάρει με τα μάτια κλειστά και με μία συσκευή οξυγόνου στο στόμα υποδηλώνοντας ότι από το τσιγάρο ο άνδρας αυτός παρουσίασε σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Η φωτογραφία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο εκστρατείας της Κομισιόν, ύψους 600 χιλιάδων ευρώ, με στόχο την προειδοποίηση των πολιτών για τις συνέπειες από την κατανάλωση νικοτίνης, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η γερμανική εφημερίδα «Βild».

Τον Ιούνιο του 2016, η Γιοχάνα Βέγκερερ από τη Βιέννη ισχυρίστηκε ότι στη φωτογραφία απεικονίζεται ο σύζυγός της Φραντς κι ότι η φωτογραφία χρησιμοποιήθηκε εν αγνοία της οικογένειας.

Ο δικηγόρος της, Ντίτερ Μπέμντορφερ δήλωσε στη εφημερίδα “Bild” ότι πρόκειται για τον Φραντς Βέγκερερ ο οποίος δεν βρίσκεται εν ζωή κι ότι η οικογένειά προσφεύγει στη Δικαιοσύνη για την αποκατάσταση της αλήθειας.

Λίγους μήνες αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2016, ο συνταξιούχος Χάραλντ Μόλτερ από το Σάαρλαντ της Γερμανίας σπεύδει να υποστηρίξει ότι ο ίδιος απεικονίζεται στην επίμαχη φωτογραφία στη συσκευασία τσιγάρων. Και αυτός απευθύνθηκε στον δικηγόρο του.

Και τέλος, τρεις νεαροί Ρουμάνοι ισχυρίζονται ότι στη φωτογραφία είναι ο πατέρας τους κι ότι η φωτογραφία χρησιμοποιήθηκε χωρίς την συγκατάθεση της οικογένειας.

Η Ευρωπαική Επιτροπή συνιστά ψυχραιμία… «Κανείς δεν έχει φωτογραφηθεί κρυφά», όπως επισημαίνει ο Ράινχαρντ Χένιγκχαους, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Γερμανία. «Όσοι απεικονίζονται σε συσκευασίες τσιγάρων έχουν δώσει την γραπτή συγκατάθεσή τους».

Ωστόσο, η Κομισιόν δεν αποκαλύπτει την ταυτότητα του εικονιζόμενου. Αλλά ούτε διαψεύδει την φήμη ότι απλά πρόκειται για ένα μοντέλο…

Απάντηση